تحقیق و تفحص از ایرانخودرو با هدف کیفیتبخشی به تولید

صدا و سيما/ هدف از تحقيق و تفحص از صنعت خودرو کمک به ارتقا کيفيت و رفع مشکلات است.
علي اکبر کريمي، رئيس هيات تحقيق و تفحص از صنعت خودرو با اشاره به اينکه هدف ما از تحقيق و تفحص نه تنها مچگيري نيست بلکه ارتقا سطح صنعت خودرو و رفع چالشها و مشکلات موجود است، گفت: اين صنعت از جايگاه ويژهاي در اقتصاد کشور برخوردار بوده و با ۶۴ رشته صنعتي ديگر در ارتباط است.
نماينده مردم اراک، خنداب و کميجان در تشريح بازديد ميداني «هيات تحقيق و تفحص از صنعت خودرو» از «ايران خودرو»،گفت: در ادامه بازديدهاي ميداني هيات تحقيق و تفحص از صنعت خودرو، امروز از گروه صنعتي ايران خودرو بازديد به عمل آمد و ۱۵ محوري که به منظور بررسي عملکرد خودروسازان توسط اعضاي اين هيات احصا شده بود، مورد بررسي قرار گرفت.
کريمي با تصريح بر اينکه هدف ما از تحقيق و تفحص نه تنها مچگيري نيست بلکه ارتقا سطح صنعت خودرو و رفع چالشها و مشکلات موجود است، ادامه داد: اين صنعت از جايگاه ويژهاي در اقتصاد کشور برخوردار بوده و با ۶۴ رشته صنعتي ديگر در ارتباط است بنابراين رونق آن ميتواند بر ساير صنايع نير اثرگذار باشد و اشتغالزايي به همراه داشته باشد.
وي با تاکيد براينکه همه بايد تلاش کنيم که وضعيت صنعت خودرو به عنوان صنعتي پيشران در اقتصاد ملي بهبود يابد، افزود: به زودي تيم کارشناسانِ هيات تحقيق و تفحص از صنعت خودرو در ايران خودرو مستقر ميشود و براساس زمانبندي پيشبيني شده وضعيت عملکردي شرکت در ۱۵ محور مورد تاکيد هيات احصا و جمع بندي خواهد شد.
اين عضو کميسيون صنايع مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه مديرعامل ايران خودرو گزارش جامعي از آخرين وضعيت اين شرکت ارائه کرد، اضافه کرد: به گفته وي تعهدات معوق ايران خودرو به ۱۰ هزار دستگاه يعني کمترين ميزان طي سالهاي اخير رسيده است.
وي افزود: براساس گزارش مذکور فاصله قيمت خودرو در کارخانه و بازار موجب افزايش تقاضا در اين بازار شده است در نتيجه رقابت شديدي براي خريد محصولات ايران خودرو و ساير خودروسازان ايجاد شده است که اين شرکتها قرعه کشي را به عنوان راهکاري براي رفع اين مشکل تعريف کرده اند.
کريمي تعميق داخلي سازي و داخليسازي در ايران خودرو را مثبت ارزيابي کرد و ادامه داد: طبق گزارش ارائه شده ميزان ساخت داخل ايرانخودرو افزايش پيدا کرده است.
اين نماينده مردم در مجلس يازدهم با اشاره به بازديد از مرکز تحقيق و توسعه ايران خودرو، ادامه داد: در اين مرکز از مدلها و طراحيهاي جديد خودرو، مانند تارا با آپشنهاي جديد و خوردوهايي که مراحل ساخت اوليه آنها طي شده و در ماههاي آينده به توليد ميرسد، بازديد به عمل آمد؛ براساس اين بازديدها اقدامات خوبي در حوزه توسعه محصول و ارائه پلت فرمها و محصولات متنوع صورت گرفته است.
کريمي افزود: هرچند ايران خودرو توانسته اقدامات مثبتي انجام دهد اما مردم از کيفيت پايين برخي از خودروهاي توليدي و نامطلوب بودن نحوه ارائه خدمات پس از فروش اين شرکت در نمايندگيها که به بهانههاي مختلف مردم را از دريافت حقوق قانوني خود تحت عنوان گارانتي محروم ميکنند، گلايههايي دارند.
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس همچنين درباره ميزان توليد موتورسيکلت در ايران خودرو نيز توضيح داد: براساس گزارش ارائه شده توليد موتور سيکلت در سال قبل نسبت به سال ۹۸ حدود ۸۰ درصد رشد داشته است.
کريمي درباره انتشار برخي خبرها مبني بر دپوي خودرو در پارکينگ خودروسازان، گفت: با توجه به بازديد نزديک از ايران خودرو، ميتوان گفت که اين اتهام به اين شرکت وارد نيست زيرا دهها هزار دستگاه خودرو در پارکينگ وجود دارد که نيازمند قطعه است.
رئيس هيات تحقيق و تفحص از صنعت خودرو تصريح کرد: خودروهاي بسياري به دليل نبود يک قطعه که ناشي از تحريم و مشکلات موجود در مسير خريد قطعات است، در پارکينگ مانده که مديران عامل خودروسازيها و مسئولان کشور بايد براي حل اين مشکل در سريعترين زمان برنامه ريزي کنند.