لاشه ۲ فُک خزری در سواحل بندرکیاشهر پیدا شد

ايرنا/ رييس اداره محيط زيست شهرستان آستانهاشرفيه از کشف لاشه ۲ قلاده فُک خزري در سواحل لله وجهسر و عسگرآباد شهرستان بندرکياشهر خبر داد.
رضا زماني رييس اداره محيط زيست شهرستان آستانهاشرفيه دليل مرگ اين ۲ فک خزري را نامعلوم عنوان نموده و اظهار کرد: اهالي منطقه لاشه اين ۲ فک را به فاصله يک کيلومتر از يکديگر پيدا کردند، ضمن آنکه با حضور کارشناسان محيط زيست و انجام تست هاي بايومتري علت مرگ آنها در دست بررسي قرار گرفته است.
وي با بيان اينکه هيچ گونه علايم ضرب و جرح بر روي لاشه هاي اين فکها مشاهده نشدهاست ، اظهار داشت: فک کاسپين يا فک خزري تنها پستاندار درياي کاسپين است که در خطر انقراض قرار دارد.
رييس اداره محيط زيست شهرستان آستانه اشرفيه گفت: گير افتادن در تورهاي ماهيگيري ، آلودگي هاي محيط زيست ، برخورد با قايق ها ، کشتار عمدي ، شکار ، ورود گونه مهاجم شانه دار خزري و کاهش ذخاير کيلکا به عنوان مهمترين منبع غذايي اين جانور از مهمترين عوامل موثر در کاهش فک هاي خزري است.
زماني با تاکيد بر حفاظت از فکهاي خزري ادامه داد: از تمامي مردم منطقه تقاضا مي شود در صورت مشاهده فک هاي خزري زنده و يا لاشه اين حيوان موارد را به اداره محيط زيست اطلاع دهند.
فک خزري يک گونه پستاندار دريايي کمياب است که تنها در درياي خزر و رودخانههاي منتهي به آن مانند ولگا و اورال در روسيه زندگي ميکند. اينگونه تنها پستاندار درياي خزر بهشمار ميآيد و به دليل صيد بيرويه و به هم خوردن شرايط زيستي و کاهش شديد جمعيت نيازمند به حمايت بينالمللي است.
ساحلنشينان شمال به اين جانور سگ آبي ميگويند. فک ها به دماي آب بسيار وابسته هستند و به همين خاطر وقتي دماي آب افزايش مييابد، آنها به بخشهايي که آب عميقتر و قاعدتاً سردتر است، مهاجرت ميکنند. فکها در تابستان، بهار و پاييز بيشتر در آبهاي نيمه جنوبي خزر از جمله ايران زندگي ميکنند و براي زايمان به مناطق يخي در شمال درياي خزر مي روند.
نخستين و تنها مرکز حفاظت از گونه در معرض خطر فک خزري در ايران و در سال ۲۰۱۰ رسماً آغاز به کار کرد. اين مرکز به همت لني هارت مؤسس مرکز بازتواني و تحقيقاتي فک هلند، محمد مصطفي شاهي فردوس و امير صياد شيرازي در جزيره آشوراده، در نزديکي سواحل بندر ترکمن احداث شد.
هدف اين مرکز نجات فکهاي آسيب ديده، آموزش ماهيگيران، ارتقاء سطح فرهنگ محيط زيستي جامعه، تحقيقات و گسترش فعاليتهاي حفاظتي به ساير کشورهاي حوزۀ خزر بودهاست. مرکز حفاظت از فک خزري ايران تا ابتداي سال ۲۰۱۸ توانست ۸۳ قلاده فک را از مرگ نجات داده و پس از انجام درمان به طبيعت بازگرداند.