علت صفهای طولانی نانواییها در شیراز چیست؟

باشگاه خبرنگاران/ صفهای طولانی مقابل نانواییهای شیراز در روزهای اخیر مشکلات بسیاری را برای مردم ایجاد کرده است.
این روزها صفهای طولانی در مقابل نانواییهای شیراز باعث شده که مردم برای خرید نان ساعتها در صف انتظار بایستند و همسو با تشکیل صفهای طولانی، بسیاری از نانوایان ساعتهای پخت نان را کمتر کردهاند و حتی سرعت پخت نانشان هم خیلی کندتر شده است. برخی نانواییها نیز با کمبود نان مواجه شدهاند.
اظهار نظر مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی
محمد جلال، مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی، با اشاره به اینکه به طور متوسط یک چهارم نانواییها سهمیه آردشان کاهش یافته و در مرحله شناورسازی کاهش و افزایش سهمیه آرد نانواییها دائمی نیست، اظهار کرد: منطق طرح بر این پایه است که وقتی عملیات فروش نان به صورت طبیعی انجام میشود با عدم تغییر یا افزایش سهمیه مواجه خواهند شد اما اگر تراکنش غیر واقعی ثبت شود یا فروش نان انجام نشود سهمیه آرد نانوایان کم خواهد شد.
وی همچنین افزود: البته برای آن دسته از نانوایان که با کاهش سهمیه مواجه شدهاند جای نگرانی وجود ندارد و در صورت برگشت به روال عادی عرضه نان سهمیه آنها اصلاح خواهد شد. در مورد نانوایانی هم که سهمیه آنها افزایش یافته و یا تغییری نکرده است باید به این نکته توجه کرد که این روند مشروط به تدام رفتار متعهدانه آنهاست.
مصادف شدن اجرای گام سوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان
مهدی جمالی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس یکی از دلایل ایجاد صفهای طولانی مقابل نانواییهای شیراز در روزهای اخیر را اجرای گام سوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان و مصادف شدن این طرح با ایام تعطیلات فروردین و ماه مبارک رمضان عنوان و بیان کرد: روش و شیوه سهمیهبندی و تعیین سهمیه آرد واحدهای نانوایی از اسفندماه سال ۱۴۰۱ کاملا متحول شده و تخصیص آرد به نانوایان از همان زمان وارد الگوی جدیدی شد. در حال حاضر سهمیه آرد نانواها بر مبنای ثبت علمکرد نانوا توسط دستگاههای پوز هوشمند انجام میشود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس افزود: در واقع برای نانوا معادل عملکرد صحیحی که در فروش نان به مردم انجام میدهد و تراکنشها از طریق سامانه پذیرفته میشود، امکان خرید آرد یارانهای فراهم میشود.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر نانواییهایی هستند که به ازای عدم ثبت فروش نان در کارتخوانهای هوشمند یا کاهش ساعت کاری در روزهای مختلف میزان فروش نانشان کاهش یافته است و اثر کاهش فروش و عدم عرضه نان به مشتری این است که در دوره آتی میزان تخصیص آرد یارانهای برای نانوایی که رفتار متعهدانه ندارد کاهش پیدا میکند.
جمالی یادآور شد: از ۲۳ اسفندماه ۱۴۰۱ گام سوم طرح هوشمندسازی آرد و نان آغاز شد و مبنای تخصیص و سهمیه آرد واحدهای نانوایی، تراکنشهای ایجاد شده در حوزه هوشمندسازی واحدهای نانوایی است.
عدم اجرای سیاست اصلاح قیمت در رابطه با آرد و نان
وی به رویکرد دولت سیزدهم در مردمیسازی یارانهها در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت: دولت برای کالاهای اساسی سیاست اصلاح قیمت در پیش گرفت اما در رابطه با آرد و نان سیاست اصلاح قیمت را اجرا نکرد و سناریو و سیاست دیگری در پیش گرفت.
جمالی افزود: در واقع دولت رویکرد اعمال نظارت و کنترل بیشتر در واحدهای نانوایی توسط طرحی که متولی آن وزارت اقتصاد و دارایی است را در پیش گرفت. در این طرح مقرر شد نظارت دقیق بر واحدهای نانوایی بر مبنای نصب پوزهای هوشمند در واحدهای نانوایی صورت بگیرد.
وی بیان کرد: در واقع سهمیه هر نانوایی معادل تراکنشی که نانوا در پوز هوشمند ایجاد میکند و میزان فروشی که از طریق این پوز انجام میدهد و بر مبنای الگوریتمی که برای این سیستم تعریف شده شارژ میشود. ممکن است این دستگاه برخی تراکنشها را نامتعارف تشخیص دهد، لذا معادل همین تراکنش سهمیه آرد نانوایی کسر میشود.
ایرادات طرح هوشمندسازی یارانه نانواییها
وی در رابطه با ایرادات این طرح گفت: قطعا هر طرحی یک سری مزایا و اشکالاتی دارد. به عنوان مثال گام سوم طرح هوشمندسازی نان در استان فارس مصادف با ماه مبارک رمضان و ایام تعطیلات نوروز شد. در این ایام نانواها پایینترین میزان تولید نان را داشتند، این در حالی است که سامانه برای تخصیص سهمیه نان در دوره آتی ۴۵ روز گذشته را مد نظر قرار میدهد لذا کاهش تولید نان توسط نانواها در فروردین و اردیبهشتماه موجب شده سهمیه برخی نانواییها در شرایط کنونی کاهش یابد.