موج جدید هک و سرقت رمزارزی
دنیای اقتصاد/کلاهبرداران و سارقان در تمامی بازارهای مالی فعالیت دارند و بازار ارزهای دیجیتال نیز استثنا نیست.
با وجود تمام اقدامات و پیشرفتهای امنیتی پلتفرمها، همچنان هرساله میلیاردها دلار از بازار رمزارز به سرقت میرود که توجه به موارد امنیتی و نکات حفظ سرمایه را برای معاملهگران و فعالان بازار ضروری میکند. خطرات فعالیت کلاهبرداران بهویژه در زمانهای صعودی افزایش پیدا میکند و همواره در زمانهایی که بیتکوین در روند رو به رشد قرار دارد، اخبار بیشتری از هک و سرقت داراییها به گوش میرسد. این روند در زمانی که بیتکوین در نزدیکی محدوده ۱۰۰هزار دلار نوسان دارد نیز تکرار شده و طی هفته اخیر اخبار مختلفی پیرامون تلاش هکرها و سارقان منتشر شده است.
افزایش جرائم مرتبط با رمزارزها باعث شده است تا نهادهای دولتی، سازمانهای امنیتی و شرکتهای فناوری نیز اقدامات مختلفی از جمله هشدار به کاربران، توسعه فناوریهای پیشرفته امنیتی و همکاریهای بینالمللی را برای جلوگیری از فعالیت کلاهبرداران و مقابله با تهدیدهای جدید انجام دهند.
در این بین، بررسی چگونگی تلاشهای اخیر کلاهبرداران و راههای افزایش امنیت سرمایه نیز میتواند مفید باشد و به سرمایهگذاران کمک کند تا با خیال راحتتری در بازار فعالیت داشته باشند.
افزایش هک و حملات
به نظر میرسد رشد بازار ارزهای دیجیتال و ثبت اوج قیمتی جدید بیتکوین بار دیگر هکرها و سارقان را در بازار فعال کرده است.
در این بین، فعالیت یک هکر بدنام و معروف که به آن راهزن بلاکچین گفته میشود نیز برای اولین بار پس از سال ۲۰۱۸ دیده شده است و اخیرا حدود ۵۱هزار تتر به ارزش تقریبی ۱۷۲ میلیون دلار را از کیف پولهای غیرفعال خود منتقل کرده است.
این هکر در گذشته با استفاده از ضعف امنیتی کیف پولهای بلاکچینی موفق شده بود به هزاران کیف پول نفوذ کرده و میلیونها دلار سرمایه را به سرقت ببرد. با این حال، فعالیت او در حدود سال ۲۰۱۸ متوقف شد و تا به امروز حرکت و فعالیت خاصی در کیف پولهای مرتبط با این هکر دیده نشده بود.
روندی که در هفته گذشته تغییر کرد و جابهجایی سرمایه توسط او نشان میدهد که این هکر احتمالا در حال آمادهسازی برای انجام معاملات بزرگ یا تامین مالی حملات جدید خود باشد.
علاوه بر آن، خبری در هفته گذشته نشان داد که جرائم مرتبط با رمزارزها دیگر محدود به فضای آنلاین نیستند.
در شهر کراچی پاکستان، یک معاملهگر رمزارز به نام محمد ارسلان به دست گروهی از افراد مسلح ربوده و مجبور شد مبلغ ۳۴۰هزار دلار را از حساب صرافی خود به کیف پولهای آنها منتقل کند. تحقیقات نشان داده است که یک گروه جنایتکار سازمانیافته این عملیات را اجرا کرده و حتی یک افسر پلیس نیز در میان آنها دستگیر شده است.
در این بین عرضه توکنهای کلاهبرداری نیز ادامه دارد و همچنان این توکن و پروژهها قربانیهای جدیدی میگیرند. اخیرا و با شروع فصل دوم سریال محبوب بازی مرکب، موجی از توکنهای جعلی با نام این سریال در صرافیهای غیرمتمرکز پدیدار شدهاند. این توکنها که معمولا در بستر سولانا عرضه میشوند، با وعدههای جذاب سوددهی بالا تبلیغ میشوند.
اما همانطور که انتظار میرود، قیمت این توکنها پس از جمعآوری سرمایه اولیه به طور ناگهانی و تا ۹۹درصد کاهش پیدا کرده و سرمایهگذاران را با ضررهای سنگین مواجه میکند. به این نوع کلاهبرداریها راگ پول گفته میشود که میان کلاهبرداران ارزهای دیجیتال از محبوبیت زیادی برخوردار است و هر ساله قربانیهای جدیدی میگیرد. در ادامه تلاشها برای کلاهبرداری با عرضه توکنهای تقلبی، روز گذشته حساب کاربری رسمی رمزارز لایت کوین در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق) برای مدت کوتاهی هک شد. هکرها با انتشار پستی از کاربران خواستند توکنهای لایت کوین جعلی مبتنی بر سولانا را خریداری کنند. در حالی که تیم لایت کوین موفق شد به سرعت کنترل حساب اجتماعی را پس بگیرد و پست را حذف کند، اما این رویداد نگرانیهایی را در مورد امنیت حسابهای رسمی پروژهها در شبکههای اجتماعی ایجاد کرده است و هنوز مشخص نیست چه تعداد افراد فریب توکن جعلی را خوردهاند.
این موارد، تنها برخی از اتفاقات و خطرات امنیتی قابلتوجه بازار ارزهای دیجیتال طی یک هفته گذشته به شمار میروند که به خوبی نشاندهنده افزایش فعالیت هکرها در بازار هستند.
به همین دلیل، روزهای اخیر اعلامیه و هشدارهایی از سوی نهادهای دولتی و شرکتهای فعال در حوزه بلاکچین نیز منتشر شده است تا کاربران توجه بیشتری نسبت به خطر رو به افزایش فعالیت هکرها داشته باشند و از سرمایه خود محافظت کنند.
هشدارها و نکات امنیتی
با افزایش جرائم مرتبط با بازار ارزهای دیجیتال، پلیس فتا نیز نسبت به خطرات مرتبط با تبلیغات فریبنده در شبکههای اجتماعی هشدار داده است. بسیاری از این تبلیغات توسط کلاهبرداران طراحی شدهاند که با وعدههایی همچون سود تضمینی و درآمد بالا در مدت کوتاه کاربران را جذب میکنند. پلیس فتا تاکید کرده است که بسیاری از این کلاهبرداران پس از جذب سرمایه اولیه، ناپدید میشوند و قربانیان راهی برای بازپسگیری سرمایه خود ندارند.
در این اطلاعیه، پلیس فتا همچنین به شهروندان توصیه میکند که در این فضا بدون داشتن تخصص لازم اقدام به تبلیغ اینگونه موارد نکنند؛ چراکه در صورت تبلیغ و وقوع هر گونه کلاهبرداری در خصوص ارز یا سایت تبلیغشده، برابر قانون در مقابل مقام محترم قضایی قرار خواهند گرفت.
رمز ارزها در تله کلاهبرداران
دیوید شوارتز، مدیر ارشد فناوری ریپل نیز اخیرا در مورد روشهای پیشرفته فیشینگ هشدار داده است.
در این روشها، کلاهبرداران از ایمیلهای بهظاهر معتبر استفاده میکنند که کاملا شبیه به ایمیلهای رسمی صرافیهای بزرگ مانند کوینبیس یا بایننس طراحی شدهاند.
این ایمیلها معمولا حاوی لینکهایی به وبسایتهای جعلی هستند که از کاربران اطلاعات حساسی مانند عبارتهای بازیابی یا کدهای احراز هویت دوعاملی را درخواست میکنند.
دولت هند نیز با همکاری شرکتهای بزرگ فناوری مانند گوگل و متا، برنامهای جامع برای شناسایی و کاهش کلاهبرداریهای رمزارزی طراحی کرده است. این اقدامات شامل شناسایی سریعتر محتوای مشکوک در شبکههای اجتماعی، مسدودسازی وبسایتهای جعلی و آموزش کاربران در مورد خطرات موجود است.
در هند یکی از روشهای کلاهبرداری رایج، پیگ بوچرینگ یا قصابی خوک نام دارد که در آن، کلاهبرداران با ایجاد روابط دوستانه با قربانیان، اعتماد آنها را جلب کرده و آنها را به سرمایهگذاری در پروژههای رمزارزی جعلی ترغیب میکنند.
این پروژهها تنها به هدف سرقت سرمایه افراد طراحی شدهاند و پس از مدتی ناپدید میشوند.
در کنار تلاش دولتها و شرکتها برای کاهش خطرات مرتبط با کلاهبرداری و فعالیت هکرها، مهم است که کاربران نیز آموزشهای لازم را دریافت کرده و از امنیت سرمایه خود اطمینان حاصل کنند.
ارزهای دیجیتال در کیف پولهای مخصوصی به نام کیف پول رمزارز یا ولت نگهداری میشوند و بنابراین انتخاب یک کیف پول ایمن باید اولویت سرمایهگذاران باشد.
کیف پولهای سختافزاری و فیزیکی به دلیل عدمنیاز به اتصال دائمی اینترنت، امنیت بیشتری نسبت به کیف پولهای نرمافزاری دارند.
همچنین نگهداری عبارتهای بازیابی کیف پولها بهصورت آفلاین و در مکانهای امن نیز به کاهش خطرات و جلوگیری از دسترسیهای غیرمجاز کمک میکند. علاوه بر آن، استفاده از رمزهای عبور قوی و منحصربهفرد برای حسابهای کاربری مرتبط با ارزهای دیجیتال مانند صرافیها اهمیت زیادی دارد.کاربران در زمان ثبت معاملات همچنین باید از پلتفرمها و صرافیهای معتبر و امن استفاده کنند.
متاسفانه برخی اتفاقات اخیر مانند بسته شدن درگاه صرافیهای ایرانی باعث شده است تا بازارهای زیرزمینی رونق گرفته و آگهیهای مختلفی برای خرید و فروش تتر و دیگر رمزارزها بر بستر پلتفرمهایی مانند دیوار دیده میشود. این نوع از معاملات خطرات زیادی دارد و ممکن است کاربران به راحتی در دام کلاهبرداران و سارقان گرفتار شوند. هم اکنون ثبت معاملات در صرافیهای ارز دیجیتال از طریق واریزهای شناسهدار امکانپذیر است که با وجود تمام محدودیتهای خود، همچنان گزینه بهتری نسبت به ثبت معاملات با افراد ناشناس و کانالهای تلگرامی به شمار میرود.
حفاظت از دارایی
در نهایت، آموزش و آگاهی از روشهای محبوب کلاهبرداری نقش بسیار مهمی در پیشگیری از تهدیدها دارد. کاربران باید از ورود به لینکها یا ایمیلهای مشکوک که وعده سودهای کلان میدهند اجتناب کنند و همواره مراقب باشند که به دام فیشینگ نیفتند. شک و تردید در برابر پیشنهادهایی که بسیار خوب به نظر میرسند نیز یک اصل اساسی است.
همچنین پیش از معامله و سرمایهگذاری، باید تحقیقات جامعی درباره پروژههای ارز دیجیتال انجام شود تا از معتبر بودن آنها اطمینان حاصل شود.
رعایت این نکات میتواند بهطور قابلتوجهی احتمال وقوع تهدیدهای امنیتی را کاهش دهد و سرمایه کاربران را از خطرات محافظت کند.