نماینده مجلس: اعتماد مردم به نظام مالیاتی کشور افزایش یافت
باشگاه خبرنگاران/ نماینده مجلس گفت: مهمترین اثر مشارکت دادن مردم در فرآیند مصرف مالیات، افزایش اعتماد عمومی به کارکرد صحیح مالیات و آگاهیبخشی مردم نسبت به نحوه مصرف مالیات است.
دریافت مالیات از مردم یکی از مهمترین وظایفی است که دولتها برعهده دارند. به نحوی که بتوانند کشور را اداره کنند و برای طرحهای عمرانی و زیربنایی کشور درآمدی کسب کنند.
به زعم کارشناسان، دریافت مالیات فقط از لحاظ تأمین درآمد مطرح نیست، بلکه به عنوان ابزاری برای ایجاد عدالت اجتماعی در کشور مطرح است. دولت وظیفه دارد به دریافت مالیات حقه از همگان متناسب با درآمد آنها بپردازد و این مبالغ را در راستای ارائه خدمات عمومی به کار بیندازد.
مالیاتستانی به این معناست که از افراد دارای تمکن مالی و درآمدهای بالا، مبالغی را اخذ کنیم و آن را به نفع اقشاری که اکثریت جامعه را تشکیل میدهند و منبع درآمدی بالایی ندارند، به کار بیندازیم.
امسال سازمان امور مالیاتی طرحی را با عنوان مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها به اجرا گذاشت. به این معنا که مالیاتدهندگان میتوانند به صورت برخط و مستقیم مشخص کنند که 1 درصد از مالیاتشان کجا هزینه شود.
طرح نتایج خوبی به دنبال داشت و تأمین مالی پروژههای مختلف در حوزه آموزش و پرورش، آموزش عالی، بهداشت و درمان، ساخت راهها، آبرسانی، فرهنگ و هنر، امنیت و... انجام شد.
احمد بخشایش نماینده مجلس در ارتباط با مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها که با هدف برقراری ارتباط با مودیان و ارتقای فرهنگ مالیاتی کشور طی سال جاری اجرایی شد، تصریح کرد: این که مردم بتوانند محل مصرف مالیاتها را مشخص کنند، کمک بزرگی به ارتباطگیری موثر سازمان امور مالیاتی با مردم میکند.
وی اضافه کرد: در این بخش مردم احساس میکنند که در پیشبرد پروژههای عمرانی کشور نقش دارند، همین امر انگیزه آنان را برای پرداخت مالیات افزایش میدهد.
این نماینده مجلس اظهار کرد: بسیاری از افراد از شهرستانها به تهران و دیگر کلانشهرها آمدهاند. این افراد که مودیان مالیاتی بزرگی هم هستند، تمایل دارند مالیاتشان را در پروژههای محل زندگی خودشان به کار بیندازند. این که بستر برای آنها فراهم شده است که این کار را به صورت برخط و مستقیم انجام دهند، انگیزه بالایی در زمینه پرداخت مالیات برای این افراد به وجود میآورد.
بخشایش خاطرنشان کرد: مالیاتدهندگان علائق و اولویتهای متفاوتی دارند. برخی ترجیح میدهند مالیات پرداختیشان در زمینه حمل و نقل به کار بیفتد و برخی دیگر میخواهند مالیاتشان صرف امور بهداشت و درمان شود. این زمینه فراهم شده است که مودیان در چارچوب طرح مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیات، مودیان به تعیین محل هزینهکرد مالیات پرداختیشان بپردازند. این اقدام بسیار مثبت و خوبی است.
وی گفت: حالا که در ابتدای راه اصلاح نظام مالیاتی کشور قرار داریم و میخواهیم به وصول درآمدهای مالیاتی دولت مبادرت کنیم، باید بتوانیم ارتباط موثری با مالیاتدهندگان بگیریم. این که به صورت فعال آنها را وارد روندهای مالیاتدهی کنیم، ایده مناسبی است.
این نماینده مجلس ادامه داد: طرح مورد بحث به بهبود وضعیت شهرهای کوچک و مناطق کمتربرخوردار منجر میشود. از آنجائیکه تمرکززدایی از کلانشهرها در طرح مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها مدنظر است، این طرح مثبت ارزیابی میشود.
بخشایش اظهار کرد: سوق دادن درآمدهای مالیاتی به سمت پروژههای عمرانی به ویژه اگر این پروژهها در مناطق کمتربرخوردار باشند، اقدام درستی است.
وی ادامه داد: وقتی مردم در عمل ببینند که از محل مالیاتها پروژههای نیمهکاره تکمیل و یا پروژههای جدید تعریف شدهاند، قطعاً انگیزه بیشتری برای پرداخت مالیات پیدا میکنند.
این نماینده مجلس گفت: ایجاد شفافیت در روندهای مالیاتی و مشخص کردن محل هزینهکرد مالیاتها از اهمیت و ضرورت بالایی برخوردار است. همواره این ابهام و سوال در ذهن مودیان وجود دارد که مالیات پرداختیشان کجا هزینه میشود. هر طرحی که به رفع این ابهام کمک کند، مثبت ارزیابی میشود.
احمد بخشایش خاطرنشان کرد: مهمترین اثر مشارکت دادن مردم در فرآیند مصرف مالیات، افزایش اعتماد عمومی به کارکرد صحیح مالیات و آگاهیبخشی مردم نسبت به نحوه مصرف مالیات است که نتیجه این تعامل جدید، همراهی بیشتر مردم در پرداخت مالیات و جلوگیری بیشتر از فرار مالیاتی است.
وی در پایان تأکید کرد: قبلاً هم طرحی بود که افراد میتوانستند در پروژهای هزینه کنند و این مبالغ به عنوان مالیات در نظر گرفته میشد. اما الان طرح به نحوی ساماندهی شده است که پروژههای خاصی با هماهنگی سازمان امور مالیاتی و سازمان برنامه و بودجه به مودیان پیشنهاد میشود. به هر ترتیب، این طرح مثبت ارزیابی میشود.