افزایش میانگین سود تقسیمی شرکتهای بورس به ۵۹ درصد
فارس/ بررسیها نشان میدهد روند تقسیم سود صنایع از سال ۱۳۹۹ به بعد سیر صعودی داشته و از ۵۴ درصد به طور میانگین به ۵۹ درصد رسیده است.
اداره میزهای صنعت و رتبه بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، در گزارشی به بررسی وضعیت سود نقدی بازارسرمایه پرداخته است. طبق این گزارش عمده صنایع بازار سرمایه با نسبتهای بالایی سودشان را در مجامع عمومی بین سهامداران تقسیم می کنند که این موضوع چالش هایی را به دنبال دارد.
دادههای آماری این گزارش نشان میدهد؛ صنایع بورس در سال ۱۳۹۹ به طور میانگین ۵۴ درصد از سود خود را در مجامع عمومی تقسیم می کردند که این میزان در سال ۱۴۰۲ به ۵۹ درصد رسیده است. ضمن اینکه میانگین تقسیم سود صنایع در سال ۱۴۰۰ به ۶۶ درصد و در سال ۱۴۰۱ به ۶۳ درصد رسیده است.
کدام صنایع بیشترین سود را تقسیم میکنند؟
طبق گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، بیشترین درصد تقسیم سود در مجامع امسال (که عمدتاً برای بررسی و تصویب صورتهای مالی سال ۱۴۰۲ برگزار شده)، متعلق به صنعت محصولات شیمیایی به میزان ۷۷ درصد و کمترین آن متعلق به بانکها و مؤسسات اعتباری به میزان ۱۲ درصد است.
همچنین گروه استخراج کانههای فلزی در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۷۰ درصد و فرآوردههای نفتی ۶۱ درصد از سود خود را تقسیم کردهاند.
علت اصلی توزیع سود پایین در صنعت بانکداری این است که طبق ماده ۱۱۵ اساسنامه بانکها و مؤسسات اعتباری، بانکهایی که نسبت کفایت سرمایه آنها کمتر از حد مقرر بانک مرکزی است میتوانند حداکثر تا میزان ۱۰ درصد سود خالص خود را پس از تخصیص اندوختهها به صورت نقدی توزیع کنند همچنین سود تسعیر اقلام ارزی بانکها قابل توزیع نیست.
آمارها همچنین نشان میدهد؛ عمده صنایع به فاصله سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ نسبت به سال پایه ۱۳۹۹ با افزایش روند سود تقسیمی مواجه بودهاند.
نسبت بالای تقسیم سود در صنایع بااهمیت بازار سرمایه ناشی از ساختار مالکیت در این صنایع است. افزایش درصد سود تقسیمی میتواند روند توسعه طرحهای سرمایهگذاری را با مشکلات متعددی مواجه کند؛ بهخصوص که بسیاری از شرکتها با درنظرگرفتن هزینه استهلاک پایین و انجام نشدن تجدید ارزیابی داراییها در سالهای اخیر دارای سود موهوم هستند.