روایت رسانه قطری از واکنش ایرانیها به کاهش ارزش ریال
![روایت رسانه قطری از واکنش ایرانیها به کاهش ارزش ریال](https://app.akharinkhabar.ir/images/2025/02/09/2ace33a2-6f02-41d3-b1ce-aca4e2c28810.jpeg)
فارس/روز گذشته پول ایران به کاهش ارزش خود ادامه داد تا بار دیگر چشم انداز اقتصادی، مذاکره با آمریکا و رفع تحریمها برای مردم ایران در ابهام قرار بگیرد.
به گزارش سایت قطری العربی الجدید، واحد پول ایران در معاملات روز شنبه رکورد جدیدی از کاهش مداوم را ثبت کرد و برای اولین بار به ۸۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسید تا به رقم هر دلار ۹۰ هزار تومان نزدیک شود. این رکورد در افت ارزش پول ایران پس از بازگشایی بازارها و سخنان رهبری ایران که روز جمعه که یک روز تعطیل درایران است، به وقوع پیوست.
رهبر ایران در این سخنان مذاکره با دولت فعلی آمریکا را رد کرد. وی با بیان اینکه تجربه ثابت کرده که مذاکره با آمریکا «هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه» نیست، تاکید کرد که مذاکره با آمریکا «مشکلات ایران را حل نخواهد کرد.»
تصمیم رهبر ایران درباره مذاکره با ترامپ، به وضعیت انتظار و احتیاطی که بازارهای ایران از زمان پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا در نوامبر گذشته پایان داد. این سخنان همچنین در بحبوحه انتظارات و گمانه زنیها مبنی بر اینکه تهران و واشنگتن وارد مذاکراتی میشوند که منجر به توافقی میشود که بر اساس آن، تحریمهای آمریکا علیه ایران لغو میشود، عنوان شد.
در این شرایط، بازارهای ایران پس از کاهش امیدها برای لغو تحریم ها، حداقل در یک چشم انداز کوتاه مدت، اکنون با موج جدیدی از افزایش قیمتها رو به رو هستند. علاوه بر آنکه نشانههایی وجود دارد که نشان میدهد دولت آمریکا در حال حرکت به سمت تشدید این تحریمها هستند.
آمریکا روز پنجشنبه برای نخستین بار از زمان روی کار آمدن، دولت ترامپ تحریمهای مالی را علیه ایران اعمال کرد که یک شبکه بین المللی متهم به انتقال نفت ایران به چین را هدف قرار داد.
معمولا در پی کاهش ارزش پول ایران، قیمت کالاها و خدمات نیز در این کشور به مرور زمان افزایش پیدا میکنند. رضا سعیدانی، شهروند ایرانی صاحب مغازه در غرب تهران با ابراز نگرانی ازموج جدید افزایش قیمت ها، به العربی الجدید گفت که قیمت برخی کالاها در هفتههای اخیر بین ۱۰ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: افزایش مستمر قیمتها با کاهش مداوم قدرت خرید شهروندان همراه میشود. سعیدانی همچنین گفت که مشتریانش دیگر مثل قبل خرید نمیکنند و به همین دلیل درآمد ماهانه او مدام در حال کاهش است. وی تاکید کرد که شهروندان ایرانی امروز به خرید کالاهای اساسی در مقادیر کمتر به نسبت گذشته اکتفا میکنند.
در همین رابطه، آزیتا تهرانی، دیگر شهروند ایرانی در گفتوگو با العربی الجدید، گفت: گرانی به حد غیرقابل تحملی رسیده است. این شهروند ایرانی تاکید کرد که خودش و همسرش کار میکنند، اما درآمد ماهانه آنها کمتر از میزان موردنیاز برای تامین نیازهای خانواده چهارنفره شان است.
وی افزود: حقوقها سالانه حدود ۲۰ درصد افزایش مییابد، اما قیمت کالاها و اجارهبها گاهی بیش از ۱۰۰ درصد افزایش مییابد که شکاف بین درآمد و هزینه ماهانه را افزایش میدهد. تهرانی توضیح میدهد که او و همسرش ماهانه ۵۰ میلیون تومان (حدود ۶۰۰ دلار) درآمد دارند، اما این مبلغ کفاف هزینههای زندگی خانواده شان را نمیدهد و نیمی از این مبلغ را صرف اجاره خانه میکنند.
عبدالرضا یک راننده تاکسی نیز در این باره میگوید که مسعود پزشکیان رئیس جمهور فعلی ایران به رای دهندگان وعده لغو تحریمها را داده است. وی میگوید: ما خوشبین بودیم که تحریمها در دوره او برداشته شود، اما اتفاقی که میافتد این است که وضعیت روز به روز بدتر میشود. وی در گفتوگو با العربی الجدید با اشاره به اینکه پزشکیان هنوز سال اول خود را به پایان نرسانده است، گفت: شاید قضاوت درباره عملکرد او خیلی زود باشد، اما اگر در نهایت نتواند به وعدههایش عمل کند، باید استعفا دهد، زیرا قول داده است در صورت کوتاهی از این کار کنارهگیری کند.
یک هفته پیش مرکز آمار ایران در تازهترین آمار خود از افزایش بین ۴۰ تا ۱۰۳ درصدی قیمت مواد غذایی در کشور طی یک سال گذشته خبر داد و تاکید کرد: میوهها و حبوبات بیشترین افزایش قیمت را در این مدت به ثبت رساندهاند.