شمارش معکوس برای فرکانسهای ۵G

ایسنا/با توجه به اهمیت توسعه اینترنت نسل پنجم در کشور، لزوم مزایده فرکانسهای لازم برای توسعه فناوری بیش از پیش احساس می شد و آنطور که مسئولان می گویند قرار است در هفته جاری تکلیف فرکانس های محدوده ۳۶۰۰ و ۳۸۰۰ روشن شود.
اواخر سال گذشته بود که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از تصویب شرایط و ضوابط واگذاری باندهای فرکانسی ۳۸۰۰-۳۶۰۰ مگاهرتز برای ارتباطات سیار سراسری در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات خبر داد.
براساس این مصوبه، واگذاری بلوکهای فرکانسی ۳۸۰۰-۳۶۰۰ مگاهرتز در قالب دو بلوک ۱۰۰ مگاهرتزی باید از طریق مزایده انجام و قرار بود این مزایده در ابتدای سال ۱۴۰۴ برگزار شود.
اپراتورهای برنده مزایده موظف میشوند به صورت تدریجی امکان دسترسی کاربران را به نسل پنجم ارتباطات سیار (۵G) فراهم کنند.
در ایران نیز مدیریت جداول فرکانسی بر اساس قانون برعهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و منابع مالی حاصل از آن به حساب خزانهداری کل کشور واریز میشود.
همه کشورها برای بهرهبرداری از فرکانس و نیازمندی شبکههای ارتباطی، تابع استانداردها و مقررات بینالمللی اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU هستند؛ عدم تمکین از این استانداردها میتواند تداخلات فرکانسی در برخی مناطق بهویژه در مناطق مرزی را به همراه داشته باشد.
به گفته مسئولان دو الی سه محدوده فرکانسی است که فرکانس طلایی برای نسل پنجم به شمار می رود و دو فرکانس محدود ۳۶۰۰- ۳۸۰۰ از جمله این فرکانسها محسوب میشود.
با وجود اهمیت این موضوع و لزوم توسعه نسل پنجم اینترنت در کشور اقدامات متعددی برای واگذاری این محدوده فرکانسی در سال های گذشته انجام شد که به نتیجه مطلوبی نرسید تا اینکه بار دیگر مسئولان طی ماه های گذشته خبر از تعیین و تکلیف این موضوع دادند و اعلام کردند با توجه به ضرورت شبکه و نیازی که اپراتورها برای توسعه ۵G در کشور برای این فرکانس ها دارند به زودی مزایده آن انجام میشود.
با توجه به صحبتهای انجام شده و گذشت یک ماه و نیم از سال جدید سید ستار هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- تأکید کرده است توسعه زیرساختهای نسل پنجم یکی از اولویتهای وزارتخانه در امسال است، مزایده فرکانسهای ۳۶۰۰ و ۳۷۰۰ مگاهرتز در هفته جاری تعیینتکلیف خواهد شد و اجرای ۵G در کلانشهرها بهزودی آغاز میشود.
اعلام این خبر پس از آن بود که فناوری نسل پنجم از روی گوشیهای سامسونگ در ایران فعال شد. در این راستا علیرضا عبداللهی نژاد- رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات- توضیح داد که وزیر ارتباطات به وعده خود عمل کرد و فاز عملیاتی توسعه و فراگیری ۵G در کشور را با دو اقدام مهم کلید زد. یک فعالسازی فناوری اینترنت نسل ۵ روی انواع مدل گوشیهای سامسونگ و دیگری تعیین تکلیف مزایده فرکانسهای ۳۶۰۰ و ۳۷۰۰ مگاهرتز در هفته جاری.
گفتنی است فناوری ۵G یا یا نسل پنجم، سرعت بسیار بالاتری در مقایسه با نسل قبلی دارند و قابلیتهای آیندهگرا مانند رانندگی خودران را امکانپذیر میکنند. پهنای باند این نسل از اینترنت بسیار بالاست، بنابراین اگر فناوری ۵G را مصداق یک اتوبان در نظر بگیریم، شاید فناوری ۴G یک اتوبان دو باندی و فناوری ۵G همان اتوبان با چهار باند باشد، بنابراین سرعت و کیفیت آن بالاتر میرود.
بنابراین اگرچه در حال حاضر صحبت از این نسل اینترنت برای کاربران غیر قابل تصور و درک باشد اما مشخص شدن نتیجه این مزایده و تعیین تکلیف آن میتواند قدمی مهم در صنعت ارتباطات و بهبود تجربه کاربری باشد.