دلارهای نفتی اعراب چگونه ستون سلطه آمریکا شد؟

فارس/ اندیشکدهای در استرالیا امروز در مقالهای با توجه به سفر دونالد ترامپ به کشورهای منطقه به بررسی نقش کشورهای عربی در شکلگیری و تثبیت سلطه جهانی آمریکا پرداخته است.
اندیشکده «کانورسیشن» در این مقاله تحلیلی به بررسی این مسئله پرداخته که دولتهای نفتخیز حاشیه خلیج فارس چطور به جای اولویت دادن به منافع ملی یا توسعه منطقهای خود به ابزارهایی برای تقویت سلطه اقتصادی و سیاسی ایالات متحده تبدیل شدهاند. نگارنده، امضای قرارداد تسلیحاتی به ارزش ۱۴۲ میلیارد دلار میان عربستان و آمریکا و همچنین اهدا یک جت شخصی از سوی قطر به دونالد ترامپ را «تازهترین تحولات در تاریخ طولانی حمایت پادشاهیهای خلیج [فارس] از ساختار قدرت جهانی آمریکا» توصیف کرده و نوشته کشورهای حاشیه خلیج «نقشی کلیدی» در ظهور و تثبیت سلطه اقتصادی آمریکا در جهان داشتهاند. طبق این تحلیل، هنگامی که در نیمه دوم قرن بیستم نفت به سوخت فسیلی غالب تبدیل شد صنایع نفت ملیشده این کشورها درآمدهای هنگفتی ایجاد کردند. بخش عمده این درآمدها به بازارهای مالی آمریکا بهویژه اوراق قرضه خزانهداریسرمایهگذاری شد.خرید این اوراق در واقع در حکم وامی بلندمدت به دولت آمریکا است. این امر به آمریکا امکان دسترسی به سرمایه خارجی ارزان داد و سلطه جهانی دلار را تقویت کرد.
از نگاه کانورسیشن، این اتفاق البته در ازای یک معامله سیاسی به دست آمد: ایالات متحده موظف شد از پادشاهیهای خلیج فارس حمایت کند. نتیجه این توافقات، ایجاد شبکهای از پایگاههای نظامی آمریکا در سراسر منطقه و همسویی عمیق «رژیمهای مستبد خلیج [فارس] با منافع راهبردی غرب» بود. بر اساس دادههای وزارت خزانهداری آمریکا، مجموع داراییهای کشورهای خلیج فارس در اوراق بهادار آمریکایی (اوراق قرضه، سهام و بدهی شرکتی) از ۶۱۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ به بیش از ۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است.بهجز کانادا و مراکز مالی مانند لندن و ایرلند، خلیج [فارس] اکنون بزرگترین سرمایهگذار خارجی در بازار سهام آمریکا است.کارنورسیشن مینویسد مسیر دیگری که ثروت خلیج فارس از طریق آن به آمریکا بازمیگردد، خرید تسلیحات است. بر اساس گزارش مؤسسه بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم، کشورهای خلیج [فارس] بین سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۳ معادل ۲۲ درصد از کل واردات تسلیحات جهانی را به خود اختصاص دادند که این رقم بیش از هر منطقه دیگری در جهان است. به این ترتیب، پول کشورهای خلیج فارس از صنعت نظامی آمریکا حمایت میکند و در مقابل، این کشورها بیش از پیش به چتر نظامی آمریکا وابسته میشوند. اندیشکده استرالیایی تصریح میکند این پیوندهای عمیق نظامی، مالی و استراتژیک توضیح میدهد که چرا تمرکز واقعی سفر ترامپ به کشورهای خلیج فارس چه بوده است.