تصویر تجارت ایران در آغاز سال؛ طلا در جایگاه اول کالاهای وارداتی

اکو ایران/ 10 کالای اول صادراتی در اولین ماه سال 1404 معرفی شدند. دادههای اعلام شده نشان میدهد طلا به صورت خام همچنان در جایگاه اول کالاهای وارداتی قرار داشته است.
ارزیابیها نشان میدهد در بازه زمانی مورد بررسی، حجم تجارت خارجی کشور (کالاهای غیرنفتی) به کمی بیش از ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسیده و ارزش آن نیز معادل ۵ میلیارد و 790 میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، صادرات کشور از نظر وزن و ارزش کاهش یافت، اما در واردات، اگرچه حجم کالاها کاهش داشته، ارزش واردات با رشد همراه بوده است.
راساس دادههای گمرک میتوان گفت،در همین مدت، واردات کشور نیز با کاهشی ۲۶.۴۴ درصدی در وزن و افزایشی ۲.۳۷ درصدی در ارزش دلاری همراه بوده و به ۱.۸ میلیون تن به ارزش ۲.۹ میلیارد دلار رسیده است.
وضعیت واردات محصولات غیرنفتی
ارزیابی از روند واردات کشور در اولین سال جاری نشان دهنده آن است ارزش «طلا به اشکال خام (ازجمله طلای آبکاری شده باپلاتین) برای مصارف غیرپولی» در این مدت 583 میلیون دلار بوده است. هیات دولت در آذرماه سال ۱۴۰۱ مصوب کرد تا تسهیلاتی جهت واردات شمش طلا برقرار شود، پس از این مصوبه، واردات شمش طلا به کشور آغاز شد و آزاد شدن واردات آن موجب شد تا به دفعات شاهد صدرنشینی آن در جمع کالاهای وارداتی باشیم.
ارزش واردات ذرت دامی در بازه زمانی مورد بررسی به حدود 175 میلیون و 3۰۰ هزار دلار رسید؛ رقمی که نهتنها استمرار وابستگی کشور به واردات این نهاده اساسی را نشان میدهد، بلکه بیانگر چالشی ساختاری در تامین خوراک دام از منابع داخلی است، موضوعی که میتواند بر امنیت غذایی و ارزی کشور تاثیرگذار باشد.
دادههای گمرک همچنین حاکی از آن است که در این مدت، «برنج کاملا سفیدشده» با ارزشی معادل ۸۱ میلیون دلار وارد کشور شده؛ موضوعی که بیانگر تداوم وابستگی به واردات یکی از اقلام اساسی مصرفی و چالشهای موجود در خودکفایی این محصول است. از سوی دیگر بررسیها نشان میدهد در بازه زمانی مورد بررسی «کنجاله» هم توانست رتبه چهارم کالاهای وارداتی به ارزش 75 میلیون دلار را به خود اختصاص دهد.
اما روند واردات «دانه سویای تراریخته» در بازه زمانی مورد بررسی چگونه بوده است؟ ارزیابیها نشان میدهد در بازه زمانی مورد بررسی ارزش واردات این کالا 65 میلیون دلار و 800 هزار دلار بوده است.