ضرورت تخصیص اعتبارات صندوق توسعه ملی به روستاها و تولیدکنندگان خرد
بروزرسانی
اسماعيل شهبازي - استاد دانشگاه شهيد بهشتي - در گفتوگو با خبرنگار کشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: روستاييان محروم کمترين اطلاع را از تسهيلات و توزيع اعتبارات دولتي دارند. کشاورز گندمش را توليد ميکند، چه بيمه باشد چه نباشد. چه وام بگيرد چه نگيرد. درحاليکه برخي مولدان بزرگ با بروز کوچکترين مشکل در نظام اقتصادي کشور جا خالي ميکنند.
وي با بيان اينکه توسعه روستايي بخشي از توسعه ملي و از زيربناهاي کشاورزي است اظهار کرد: صندوق توسعه ملي بايد مبلغ زيادي را براي توسعه روستايي در نظر بگيرد و هرچه در اين زمينه سرمايهگذاري کند نتيجهبخش خواهد بود.
شهبازي گفت: در زمينه امور روستاييان و عشاير بسيار کم کار شده است در حالي که توجه به مولدان روستايي به پراکندگي جمعيت در سطح کشور کمک ميکند و باعث امنيت، توليد و شکوفايي اقتصادي ميشود و از ايجاد مصرفکننده جديد در شهرها ميکاهد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به تخصيص 20 درصد از اعتبارات صندوق توسعه ملي به بخش کشاورزي، تاکيد کرد: بايد سهم قابل ملاحظهاي از اين مبلغ براي آموزش، اشتغال و فرهنگ در جهت توانمندسازي نيروهاي روستايي و عشايري اختصاص يابد.
وي با بيان اينکه اگر قرار باشد همهي اعتبارات را سهم توسعه شهرها کنيم ديگر چيزي از روستاها باقي نميماند، افزود: دولت بايد توسعه تشکلهاي روستايي بومي نوين را در دستور کار خود قرار دهد. در گذشته تشکلهاي بومي مثل شوراهاي اسلامي روستاها داشتيم اما هماکنون به ندرت ميبينيم که شوراهاي روستايي جايي براي اسکان خود داشته باشند.
شهبازي ادامه داد: بايد امکان شرکت روستاييان در مديريت محلي روستاها به صورت فعالانه ايجاد شود که اين امر به اعتبارات نياز دارد. اگر اعتبارات لازم در نظر گرفته شود صنايع روستايي و گردشگري روستاها توسعه مييابند. اعتباراتي که هماکنون براي توسعه روستاها در نظر گرفته ميشود در حد نمادين و ناچيز است.
اين استاد دانشگاه اعتبارات صندوق توسعه ملي را فرصتي مغتنم براي روستاها دانست و گفت: اين صندوق در تخصيص اعتبارات خود بايد به مولدان خردهپا توجه کند و فقط صنايع بزرگ و مولدان کلان را در نظر نگيرد. هماکنون مولدان خردهپا کمترين اطلاع را از تسهيلات و توزيع اعتبارات دولتي دارند، در حالي که مولدان خردهپا همواره در جريان توليد هستند و کار را تعطيل نميکنند.
او تاکيد کرد: بعضي از مسوولان فکر ميکنند با وام دادن کارها درست ميشود اما وام دادن صرف کافي نيست و به جاي وام براي روستاييان بايد امکانات و شرايطي ايجاد کنيم که به اشتغال و توليد بپردازند.
شهبازي با بيان اينکه بايد تشکيلاتي در نظر گرفته شود تا روستاييان از طريق آن احقاق حقوق کنند و حمايت شوند، خاطرنشان کرد: متاسفانه کمترين توجه به روستاييان شده است. اکنون در ارتباط با نهادههاي کشاورزي، روستاييان کمترين دسترسي را دارند و نهادهها را به بالاترين قيمتها ميخرند چون اين امکانات دست افراد قدرتمندي است که به هر قيمتي ميخواهند، ميفروشند.
اين کارشناس کشاورزي تاکيد کرد: وقتي صحبت از کشاورزي ميکنيم يعني بخش خصوصي، يعني بخشي که مردم بنا به ملاحظات قومي، قبيلهاي، خانوادگي، باغ و مرتع ساليان سال به امر توليد ميپردازند. توليدکنندگاني که سهم عمدهاي در توسعه کشور دارند، بنابراين لازم است تا امکانات اجتماعي، فرهنگي و تفريحي در اختيارشان قرار داده شود.
وي با اشاره به اينکه هماکنون روستاها از نظر دسترسي به امکانات فرهنگي مشکلات زيادي دارند گفت: توجه به برخي روستاها از نظر فرهنگي روز به روز کاهش مييابد. در حال حاضر به دليل اينکه تعداد دانشآموزان روستا به حد نصاب نميرسد در يک منطقه وسيع يک مدرسه درست ميکنند و دانشآموزان مجبورند با پيمودن مسيرهاي طولاني به مدرسه بروند. از سوي ديگر از کتابخانه و امکانات فرهنگي نيز محروم هستند.
اين کارشناس کشاورزي با بيان اينکه زماني ميتوانيم يک کشور را توسعهيافته قلمداد کنيم که داراي روستاهايي آباد باشد گفت: ملاک در نظر گرفتن توسعه هر کشور توسعه روستاهاي آن کشور است پس بايد امکاناتي فراهم کنيم تا شرايط زندگي آسان براي ساکنان اين مناطق فراهم شود