نصب و راهاندازي نيروگاههاي جديد 250 کيلووات تا 3 مگاواتي در مجتمعهاي مسکوني و تجاري جديدترين سناريوي افزايش توليد برق در ايران است که پيش بيني ميشود با بهرهبرداري از اين نسل جديد نيروگاهها تلفات توليد، انتقال و توزيع برق به حداقل کاهش يابد.
ساخت و راه اندازي نيروگاههاي مقياس کوچک و توليد پراکنده يکي از سياستهاي کلان وزارت نيرو تا پايان برنامه پنجم توسعه است و پيش بيني ميشود با بهره برداري از اين نيروگاهها علاوه بر افزايش راندمان توليد و انتقال برق، تلفات انتقال انرژي الکتريکي هم به حداقل کاهش يابد.
در حال حاضر ظرفيت توليد برق در اين نيروگاهها به 400 مگاوات رسيده است که تا پايان سالجاري بايد ظرفيت توليد برق از نيروگاههاي کوچک و پراکنده 600 مگاوات افزايش يابد که در اين صورت ظرفيت توليد برق در اين نسل جديد نيروگاهها با افزايشي 2.5 برابري به 1000 مگاوات افزايش مي يابد.
در شرايط فعلي مجموعه وزارت نيرو 10 تا 11 هزار مگاوات تفاهم نامه با سرمايه گذاران بخش خصوصي براي ساخت نيروگاههاي مقياس کوچک و توليد پراکنده امضا کرده است که از اين حجم تفاهم نامه تاکنون 2700 مگاوات قرارداد جديد با بخش خصوصي براي ساخت نيروگاههاي توليد پراکنده امضا شده است.
با اين وجود اخيرا متخصصان صنعت برق کشور از نسلي جديد از نيروگاههاي برق رونمايي کرده اند که امکان نصب و راه اندازي اين واحدهاي کوچک نيروگاهي حتي در مجتمعهاي مسکوني، تجاري، آموزشي و درماني به ويژه در نقاط صعب العبور، دور افتاده و کوهستاني وجود دارد.
اين نيروگاههاي مقياس کوچک برق در ظرفيتهاي مختلف 250 کيلووات تا سه مگاوات طراحي شده که برآوردهاي اقتصادي نشان مي دهد با راه اندازي اين واحدهاي جديد تلفات برق در بخش انتقال و توزيع حدود 18 درصد کاهش يابد.
يکي از مهمترين ويژگي هاي نيروگاه جديد توليد پراکنده و مقياس کوچک در کنار مزيتهاي فني و اقتصادي، کاهش حجم سرمايه گذاري براي طراحي، ساخت، نصب و راه اندازي اين واحدها است ضمن آنکه راندمان و بازده 80 درصدي راه اندازي اين واحدهاي توليد برق را حتي در کوچکترين مجتمعهاي خانگي و مسکوني مقرون به صرفه ساخته است.
از سوي ديگر ساخت نيروگاههاي جديد 250 کيلووات تا سه مگاواتي به عنوان سناريوي جديد توليد برق و افزايش ظرفيت انرژي الکتريکي ايران داراي مزيتهاي پدافند غير عامل و مقاومت در برابر حوادث غير مترقبه همچون سيل و زلزله و قابليت خود ترميمي است.
از نگاه کارشناسان صنعت برق، افزايش حجم ذخيرهسازي برق و مرتفع شدن مشکل ذخيره برق از ديگر ويژگيهاي اين پروژهها به شمار مي رود ضمن آنکه امکان توليد همزمان سرمايش و حرارت در نيروگاههاي توليد پراکنده وجود دارد.
/ خبرگزاري مهر