خبر بد برای شیخ نشینان اماراتی/ ایران پروژه رقیب کرسنت را راه انداخت
بروزرسانی
به گزارش خبرنگار مهر، راه اندازي خط لوله سيري – عسلويه يک خبر بد براي شيخ نشينان اماراتي است، گازهاي ترش سلمان که قرار بود در قالب قرارداد کرسنت راهي ابوظبي شود با راه اندازي اين خط لوله دريايي براي شيرين سازي سر از پالايشگاههاي پارس جنوبي در خواهد آورد.
در نهايت با گذشت بيش از سه سال خط لوله 300 کيلومتري سيري – عسلويه در مدار بهره برداري قرار مي گيرد تا گازهاي ميدان مشترک سلمان پس از شيرين سازي به خريداران جديد گاز ايران در پاکستان، عراق و حتي ترکيه تحويل داده شود.
در شرايط فعلي طرح توسعه ميدان نفت و گاز سلمان آخرين مراحل پيش راه اندازي و راه اندازي سکوهاي فراساحلي را پشت سر مي گذارد و مطابق با برنامه زمان بندي شرکت ملي نفت ايران با توجه به راه اندازي خط لوله سيري – عسلويه، امکان انتقال روزانه 500 تا 530 ميليون فوت مکعب گاز اين ميدان دريايي به پايتخت انرژي ايران وجود دارد.
سعيد حافظي مدير عامل پتروايران به مجري ساخت و راه اندازي خط لوله سيري - عسلويه در گفتگو با مهر با بيان اينکه هم اکنون ساخت يکي از بزرگترين خطو لوله انتقال گاز ترش خليج فارس به پايان رسيده است، گفت: در حال حاضر مراحل تميزسازي، تست پاياني و پيگراني اين خط لوله گاز دريايي در حال انجام است.
اين مقام مسئول با اعلام اينکه اين خط لوله دريايي انتقال گاز ترش تا آذر ماه سالجاري تحويل شرکت ملي نفت خواهد شد، تاکيد کرد: در شرايط فعلي عمليات لوله گذاري حتي در مراحل ساحلي عسلويه و جزيره سيري هم به پايان رسيده است.
محمود زيرکچيان زاده هم در گفتگو با مهر در خصوص آخرين وضعيت افزايش توليد نفت و گاز در ميدان مشترک سلمان، اظهار داشت: واحد جي.ال.پي سکوهاي سلمان تا آذر ماه سالجاري راه اندازي خواهد شد.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ظرفيت تزريق گاز واحد جي.ال.پي را روزانه حدود 60 ميليون فوت مکعب عنوان کرد و افزود: با راه اندازي اين طرح علاوه بر کاهش گازسوزي در سکوهاي ميدان سلمان ضريب بازيافت در اين ميدان هيدروکربوري افزايش مي يابد.
اين مقام مسئول همچنين وضعيت راه اندازي و پيشراه ندازي سکوها و سازههاي دريايي ميدان سلمان را مطلوب ارزيابي کرد و ياداور شد: با تحويل خط لوله سيري – عسلويه امکان انتقال گازهاي اين ميدان به پالايشگاههاي پارس جنوبي وجود دارد.
محمدباقر سليماني مدير توليد شرکت نفت فلات قاره هم پيشتر با تاکيد بر اينکه طرح توسعه سازند مستقل گازي سلمان مطابق برنامه در حال اجرا است، تاکيد کرده بود: اين فعاليتها در سالجاري به پايان مي رسد.
گازهاي ترش سلمان بهجاي امارات راهي پاکستان ميشود
به گزارش مهر، اتحاديه اروپا در اقدامي غير قانوني واردات گاز از ايران را تحريم کرد تا بازار گاز روسها در قاره سبز پر رونق تر شود و بر خلاف انتظار اروپا، گازي ايران بدون مشتري نمانده است.
بر اين اساس با توافق نهايي ايران با برخي از مشتريان گازي همچون عراق و پاکستان، شرکت ملي گاز بايد تا 2 سالاينده حداقل روزانه حدود 50 ميليون مترمکعب گاز طبيعي به اين دو کشور همسايه صادر کند.
از اين رو پيش بيني مي شود مقصد بخشي از گازهاي ترش سلمان پس از شيرين سازي در پالايشگاه هاي پارس جنوبي کشورهاي عراق، پاکستان و حتي ترکيه باشد.
البته با افزايش صادرات گاز ايران به عراق و پاکستان، در کنار 27 کشور عضو اتحاديه اروپا بايد امارات متحده عربي را هم در رديف بازندگان اين معالات گازي ناميد.
اماراتيها پس از امضاي قرارداد پرسر و صداي کرسنت حاضر به اصلاح قيمت خريد گاز طبيعي از ايران نشدند و مجبور به جاي واردات گاز سلمان با قيمتي عادلانه و منطقي، در انتظار ظهور يک فروشنده منصف گازي در سطح منطقه خليج فارس باشند.
در اين بين هم قطر هم به عنوان يک همسايه گازخيز امارات، بخش عمده اي از گاز توليدي خود را در قالب قراردادهاي بلندمدت و تک محموله LNG با قيمتهاي بسيار بالا به ژاپن، کره جنوبي، آرژانتين، هند، چين و انگلستان عرضه ميکند که اين موضوع منجر به منفي شدن تراز گاز امارات در تابستانها مي شود.
به گزارش مهر، با ساخت اين خط لوله گاز طبيعي به طور متوسط روزانه ۱۴ ميليون متر مکعب (معادل ۵۰۰ ميليون فوت مکعب) گازهاي ترش ميدان مشترک سلمان به پالايشگاه فازهاي ۶ تا ۸ ميدان پارس جنوبي انتقال داده مي شود تا خوراک پالايشگاههاي پايتخت گاز ايران را تامين کند.
پيش بيني ميشود با انتقال گازهاي ترش ميدان مشترک امارات به عسلويه، ظرفيت توليد گاز شيرين در پالايشگاههاي فازهاي ۶ تا ۸ پارس جنوبي به ۱۱۰ ميليون متر مکعب (معادل سه ميليارد و ۹۰۰ ميليون فوت مکعب) در روز افزايش يابد.
طرح توسعه ميدان سلمان با هدف افزايش توليد روزانه نفت به 50 هزار بشکه و توليد روزانه گاز به 530 ميليون فوت مکعب گاز ميدان در دستور کار قرار دارد؛ اين ميدان در 140 کيلومتري لاوان در آبهاي خليج فارس قرار گرفته است.