به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، بازار تهران امروز شنبه در اولين روز کاري هفته باز بود و فعاليت عادي بازار ادامه داشت. مردم نيز براي خريد به بازار مراجعه کردهاند، اما واقعيت اين است که به دليل نوسان قيمت دلار بسياري از بازاريان از افزايش آينده قيمت کالاها نگرانند و برخي از آنها نيز به اين دليل از دادن قيمت به مشتري خودداري ميکنند.
*دو برابر شدن قيمت اجناسي که در مغازهها از قبل بودهاند
بر اين اساس يک فروشنده ترمه در بازار تهران به خبرنگار فارس گفت: هر روز تا ساعت 12 حداقل 500 هزار تومان فروش داشتم، امروز تا اين زمان 100 هزار تومان کاسبي کردهام.
دو خانم خانهداري که براي خريد به بازار تهران مراجعه کردهاند، بعد از گشت و گذار خسته شده و بر روي صندلي در پاساژ کوچکي در تيمچه حاجبالدوله نشستهاند. از آنها ميپرسم براي خريد چه چيزي به بازار آمدهايد و چرا خريد نکردهايد، يکي از آنها ميگويد قيمت همه چيز گران شده و هنوز هيچي نتوانستهايم بخريم.آنقدر قيمتها بالا رفته که نميتوانيم خريد کنيم. مثلا يک دست فنجان که قبلا 10 هزار تومان بود به 30 هزار تومان افزايش يافته و اينها اجناسي است که از قبل در مغازه بودهاند اما به بهانه افزايش دلار قيمت آنها را افزايش دادهاند.
وي گفت: قيمت پتو قبلا 20 هزار تومان بود، امروز که پرسيدم 50 هزار تومان شده است.
اين خانم خانهدار گفت: کالايي که مورد نياز مردم است نبايد اجازه افزايش قيمت بدهند، چون مردم ديگر قدرت خريد ندارند.
وي تاکيد کرد: يخچال فريزر سامسونگ که قبلا يک ميليون تومان بود الان به 2 ميليون تومان رسيده اما فروشنده ميگويد، الان نميفروشم و شماره تلفن منزل را يادداشت کرده که هر موقع قيمت مشخص شد، به شما خبر ميدهم. از اين خانم خانهدار در مورد علت گراني در بازار ميپرسم، ميگويد دولت بايد وضعيت ارز را هرچه سريعتر ساماندهي کند و تا ثباتي در بازار ارز ايجاد نشود، قيمتها نيز ثابت نميشود.
وي افزود: 2 فرزندم تحصيل کرده دانشگاه تهران هستند اما هرچه دنبال کار ميگردند، کار مناسبي پيدا نکردهاند.
خانم خانهدار ديگري که خود را همداني معرفي ميکند، گفت: پسرم دانشجو در يک کشور خارجي است و براي هر ترم حدود 6 هزار يورو ميخواهد. ما با يک حقوق بازنشستگي چگونه اين همه يورو تهيه کنيم. قيمت هر يورو به 4 هزار تومان رسيده و ما ديگر قدرت تهيه اين پول را نداريم.
وي گفت: شوهرم بازنشسته ارتش است و خودم خانهدار، اما 3 پسر بيکار دارم.
برخي از دانشجويان خارج رفته شايد به خاطر بيپولي و گران شدن قيمت دلار و يورو توان ادامه تحصيل نداشته و به کشور برگردند.
اين خانم ادامه ميدهد: پسرم براي کار به هر ادارهاي مراجعه کرده است ميگويند بايد سابقه کار داشته باشد، يک فارغالتحصيل سابقه کار از کجا بياورد.
*قدرت خريد مردم،گلوله برفي در مقابل آفتاب
همچنان در ميان سيل جمعيت در بازار تهران ميگرديم و مردم براي خريد مراجعه ميکنند اما مثل اينکه قدرت خريد آنها به واسطه افزايش بيضابطه ارز همچون برف در مقابل آفتاب آب شده است.
وقتي از طلا فروشان در مورد نرخ طلا و سکه ميپرسيم اکثر آنها ميگويند قيمت مشخص نشده و تا ساعت يک بعدازظهر مشخص خواهد شد.
*مغازهداران: فعلاً خريد و فروش نداريم
مردم براي خريد طلا و جواهر به مغازهها مراجعه ميکنند اما آنها ميگويند چون قيمت مشخص نيست، فعلا خريد و فروش نداريم، البته برخي پاسخ دادند، قيمت سکه يک ميليون و 100 هزار تومان تا يک ميليون و 200 هزار تومان و قيمت هر گرم طلا 105 هزار تومان تعيين شده است.
به گزارش فارس، فروشنده ديگري که در راسته بازار بزرگ پيراهن فروشي دارد، در مورد وضعيت بازار ميگويد: وضعيت معمولي مانند روزهاي قبل است و امروز نيز مثل روز قبل فروش داشتهام. قيمت هر پيراهن ظرف 2 ماه گذشته 2 هزار تومان افزايش يافته است.
اين فروشنده در مورد اينکه چرا قيمت پيراهن افزايش يافته گفت: به دليل اينکه نرخ طلا افزايش يافته، چون پارچه اين پيراهنها خارجي است و از کشورهايي مانند تايلند وارد ميشود بنابراين قيمت آنها نيز افزايش يافته و اين پيراهنها به صورت پارچه وارد شده و توسط خياطان داخلي دوخته ميشود.
مرد جوان ديگري که خود را گرامي معرفي ميکند، بعد از نشان دادن چند جفت کتاني به دو جوان خريدار ميگويد: قيمت اين کتانيها به اندازهاي گران شده که ما بايد براي هر کتاني بيش از قيمت فروشي که در هفته قبل داشتيم، هزينه بپردازيم و اين باعث ميشود که اگر جنس موجود را نفروشيم بيشتر به نفع ماست، چون مجبوريم همان جنس را گرانتر بخريم.
گرامي افزود: قبلا اين کفشها را به قيمت 15 هزار تومان ميخريدم که به صورت عمده فروشي هر جفتي 16 هزار و به صورت خرده فروشي هر جفتي 18 هزار تومان ميفروختم.
اين مغازهدار جوان گفت: قبلا در ازاي خريد اين کفشها چک 4 ماهه ميدادم که آن نيز توسط چکهايي که از مردم ميگرفتيم، پرداخت ميشد، اما امروز به دليل نوسان قيمت دلار و بيثباتي بازار فروشندهها ميگويند فقط پول نقد در مقابل جنس بدهيد و ما نيز از مشتري فقط پول نقد طلب ميکنيم.
وي گفت: ميخواهم يک کاغذي بنويسم که مشتري عزيز به علت نوسان ارز از پذيرفتن چک معذوريم.
گرامي گفت: 20 سال در بازار کار ميکنم. هيچوقت چنين شرايطي از بابت بيثباتي بازار و نوسان نرخ ارز نديدهام.
اين فروشنده کفش گفت: قسمت زيرين کفش که قبلا از ايتاليا وارد ميشد و توسط کارگاههاي تبريز کفش بر روي آن قرار ميگرفت، امروز به دليل نوسان ارز و محدوديت واردات وارد کشور نميشود، لذا همان کفشي که قبلا خود ما 18 هزار تومان ميفروخيتم، الان بايد همان جنس را 20 هزار تومان بخريم.
*وقتي طلا هم خريدار ندارد
وارد پاساژ فروردين در بازار طلا ميشويم. يکي از مغازهداران تعريف ميکند: بنده مغازه دارم و از صبح نيم کيلو طلا آورده بودم که بفروشم اما خريدار پيدا نشد.
وي گفت:خريد و فروش عادي در بازار ادامه دارد، اما حضور ماموران نيروي انتظامي در بازار بخاطر ايجاد امنيت براي مغازهداران و مردم است.
اين فعال بازار طلا گفت: در جلسه روز گذشته با مسئولان نيروي انتظامي مقرر شد مغازههاي طلا فروشي باز شده و به کار عادل خريد و فروش خود بپردازند،حضور نيروي انتظامي در بازار فقط براي حفظ امنيت و خاطرجمعي مغازهداران است.
وي گفت: قبلا قيمت طلا و ارز توسط مغازههاي طلا فروشي و صرافي تعيين ميشد اما اين روزها توسط دلالاني در خارج از بازار تعيين ميشود.
اين فعال بازار افزود: قيمت سکه در بازار طلا يک ميليون و 200 هزار تومان است.
*رکود و بلاتکليفي در بازار لوازم خانگي
مغازهدار ديگري که در يک پاساژ لوازم خانگي فعاليت ميکرد، گفت: قيمت جاروبرقي که قبلا 97 هزار تومان بود به 220 هزار تومان افزايش يافته است. همچنين شرکت سامسونگ قيمت همه اجناس را با 50 درصد افزايش تعيين کرده است.
وي تاکيد کرد: قيمت لباسشويي 7 کيلوئي مخصوص خانوار قبلا يک ميليون تومان و اکنون به 2 ميليون تومان افزايش يافته است.
عليرضا شعاع ديگر فعال بازار لوازم خانگي گفت: بسياري از اين جنسهاي موجود با دلار 1800 تومان وارد شده است و اگر اجناس جديد روانه بازار شود، بخاطر افزايش نرخ دلار قيمت همه کالاها افزايش مييابد. مگر اينکه تا آن زمان دولت قيمت دلار را تثبيت کرده و يا کاهش دهد.
اين مغازهدار گفت: هر روز تا ظهر دست کم 10 قلم کالاي لوازم خانگي ميفروختم اما امروز هيچ چيزي کاسبي نکردم.
*دشت ظهرگاهي در بازار برزگ
مرد ديگري که در حال نشان دادن لوازم آرايش به مشتري بود، گفت: امروز تا اين لحظه چيزي نفروختم و تازه ميخواهم اولين فروش خود يا همان اولين دشت را داشته باشم.
وي گفت: قبلا روزي 500 هزار تومان فروش لوازم آرايشي داشتم و امروز هنوز نتوانستم دشتي داشته باشم.
* صرافيها:فروش دلار 2700،خريد نداريم
گزارش فارس، از خيابان فردوسي و 4 راه استانبول حاکي است، قيمت دلار مشخص نشده بود و صرافيها ميگفتند فقط دلار به قيمت 2700 تومان ميفروشيم اما به دليل نامعلوم بودن قيمت دلار آن را نميخريم.
يک صرافي جديد که قبلا به شغل کبابفروشي مشغول بود ميگويد: فروش مواد غذايي ديگر فايدهاي ندارد، چون دولت 5 درصد ماليات ارزش افزوده دريافت ميکند دستمزد کبابپز به ماهي يک ميليون و 200 هزار تومان افزايش يافته اما بايد قيمت مواد غذايي و ضروري مردم مشمول ماليات نباشد.
*رکود در بازار فرش
خبرنگار فارس، همچنان در بازار تهران، قدم ميزند بازار فرشفروشان که فرشهاي نفيس دست بافت روستاهاي تبريز را عرضه ميکند، به دليل نداشتن مشتري راکد است و فرش فروشان بر روي سکوهاي قالي نشسته و براي هم جوک تعريف ميکنند. وقتي خبرنگار فارس از آنها ميپرسد وضعيت بازار چگونه است، فرش فروشان ميگويند وضعيت همين است که ميبيني. بازار به علت افزايش قيمتها راکد است و مردم قدرت خريد ندارند.
به گزارش فارس يک فرش دستبافت 12 متري 17 ميليون تومان قيمتگذاري شده و از ديوار فرش فروشي آويزان است و وقتي از فروشنده ميپرسم وضعيت بازار چگونه است، ميگويد در 8 روز گذشته هيچ فرشي نفروختهام.
وي گفت: اگر همه بتوانيم دو تخته فرش در هفته بفروشيم هنر کردهايم.
وي دليل افزايش قيمت را به خاطر دلار ميداند اما در پاسخ اينکه اگر فرش داخلي است چه ربطي به دلار دارد، گفت: وقتي قيمت دلار افزايش پيدا کرد، قيمت همه چيز از جمله فرش بالا ميرود.
يک فرش فروش ديگر گفت: قبلا فرش 6 متري يک ميليون و 700 هزار تومان بود اما الان همان فرش به 9 ميليون تومان رسيده است.
وي گفت: اگر در اين شرايط جنس بفروشيم بايد خودمان 500 هزار تومان روي آن گذاشته تا همان جنس را به قيمت بالاتر بخريم. پس بهتر است که آن را نفروشيم.
يک فروشنده در پاسخ به اين پرسش که آيا مغازهدار بايد هزينه افزايش احتمالي قيمت جنس در آينده را از جيب مصرفکننده بپردازد، گفت: فروشنده هم نميتواند سرمايه خود را از دست بدهد و بهتر است يا در شرايط افزايش بيضابطه قيمت يا جنس نفروشد و يا اينکه آن را مرتب افزايش قيمت دهد.
به گزارش فارس، افزايش بيرويه تقاضا براي خريد دلار به بهانه حفظ ارزش سرمايه باعث ميشود که با افزايش قيمت دلار برعکس ارزش پول ملي کاهش پيدا کرده و اين به ضرر مردم کمدرآمد و قشر حقوقبگير و کارمند و کارگر است. کارشناسان اعتقاد دارند، بانک مرکزي وظيفه حفظ ارزش پول ملي و نيز ساماندهي بازار ارز بر اساس نرخ منطقي براي دلار دارد.