مهر/ معاون قرنطينه و بهداشت گياهي سازمان حفظ نباتات با بيان اينکه ايران از طريق مراجع قانوني پيگير جنجال هندوانهاي اعراب است، گفت: اين مساله به احتمال زياد نتيجه يک لجبازي سياسي يا يک رقابت تجاري است.
حسين ايزدي نجفآبادي با بيان اينکه مباحث مربوط به سوراخ و آلوده بودن هندوانههاي ايراني در کشورهاي کويت، قطر و امارات متحده عربي مطرح شده است، اظهارداشت: تاکنون ۶ محموله صادراتي از کشور امارات متحده عربي برگشت خورده است و هيچ دليل موجهي نيز براي اين اقدام از سوي کشور امارات اعلام نشده است.
وي اضافه کرد: براساس مقررات بين المللي قرنطينه، هر محموله گياهي که به کشوري حمل ميشود چنانچه شرايط قرنطينهاي آن رعايت نشده باشد بايد در مرز ورودي برگشت زده شود، ضمن اينکه بايد در يک نامه رسمي به کشور مبدا علت برگشت محموله صادراتي را اعلام کنند، نه اينکه محصول را از بازار برگشت بزنند.
معاون قرنطينه و بهداشت گياهي سازمان حفظ نباتات کشور با بيان اينکه تاکنون هيچ نامه رسمي از کشورهاي عربي مذکور در اين زمينه براي ما ارسال نشده است، گفت: ماموران قرنطينه ما هنگام برگشت اين هندوانهها را شکافتهاند و سوراخهايي که در تعداد محدودي از اين هندوانهها وجود داشته، ناشي از خسارت اوليه آفت سرخرطومي جاليز است.
اين مقام مسئول اضافه کرد: آفت سرخرطومي در مناطق کشت طي دو نوبت سمپاشي ميشود و سمپاشيهاي دفعات بعد انجام نشده که اين امر نشان دهنده سلامت هندوانهها ايراني از نظر باقيمانده سموم است.
ايزدي ادامه داد: کشورهاي عربي جوسازي کردند که ايرانيان با مته هندوانهها را سوراخ و به آنها سم تزريق کردهاند که امنيت مردم کشورهاي عربي را به مخاطره بيندازند سپس خودشان آزمايشات لازم را انجام دادند و موفق به کشف هيچگونه ماده شيميايي درون هندوانهها نشدند؛ در نهايت اعلام کردند اين سوراخها ناشي از سيکل زندگي حشره بوده که تمام شده و ما هيچ مرحلهاي از زندگي حشره(نه تخم، نه لارو، نه شفيره و نه حشره کامل) را بر روي اين محصولات پيدا نکردهايم.
وي با اشاره به اينکه روي برخي از هندوانهها يک سوراخ کوچک به عمق حدود يک سانتيمتر وجود داشته است، گفت: از طرفي هم اين آفت براي کشورهاي عربي ياد شده قرنطينهاي نيست چون آنها اين مساله را در شرايط ورودشان به ما اعلام نکردهاند.
معاون قرنطينه و بهداشت گياهي سازمان حفظ نباتات کشور تصريح کرد: هم اکنون ما درصدد تنظيم يک نامه اعتراض آميز رسمي به سازمان حفظ نباتات کشور امارات متحده عربي هستيم و طي اين نامه از آنان ميخواهيم که علت برگشت اين محمولهها را کامل و با ارايه مستندات قابل قبول به ما اعلام کنند همچنين رونوشت اين نامه به دبيرخانه کنوانسيون بين المللي حفظ نباتات ارسال خواهد شد.
ايزدي با بيان اينکه در حال حاضر صادرات هندوانه به کشورهاي ترکيه، ترکمنستان، گرجستان و حتي آلمان نيز انجام ميشود، گفت: اين مساله تنها يک جوسازي در کشورهاي عربي بوده و ما از طريق مراجع قانوني آن را پيگيري ميکنيم.
وي در مورد علت اين جوسازي افزود: ممکن است لجبازي سياسي يا رقابت تجاري علت اين امر بوده باشد و کشورهاي رقيب ايران که صادرات محصولات ما آنها را از گردونه رقابت خارج کرده، دست به چنين عملي زده باشند.
ايزدي با بيان اينکه چون فقط امارات محمولههاي صادراتي را برگشت زده نامه اعتراض آميز ايران تنها به اين کشور ارسال ميشود، اضافه کرد: احتمال دارد کشورهاي کويت و قطر نيز دست به چنين عملي بزنند که در آن صورت اعتراض رسمي ايران به آن کشورها نيز اعلام ميشود.
وي با اشاره به اينکه محمولههاي صادراتي برگشت خورده حجم چندان زيادي نداشتهاند، گفت: صادرات به اين کشورها متوقف نشده است و براساس آخرين گزارشات روز گذشته دو محموله در کشور امارات متحده عربي تخليه شده است.