مهر / دکتر فتح الله امي با اشاره به تعداد خودروها و موتورسيکلتهاي موجود در تهران، افزود: بر اساس آمارهاي ناجا در شهر تهران 5 ميليون خودرو و 3 ميليون موتورسيکلت شماريگذاري شده در حال تردد هستند.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس با بيان اينکه ظرفيت تهران براي تردد 700 هزار خودرو است، اظهار داشت: بيش از 89 درصد آلودگي هواي تهران مربوط به تردد خودروها و موتورسيکلتهايي است که نيمي از آنها فاقد استاندارد هستند.
وي با تشريح افزايش آلودگي هوا در زمستان، خاطرنشان کرد: در اوج سرماي زمستان (از آذر تا بهمن ماه) هواي تهران حالت استاتيک و پايداري دارد و سرعت باد کمتر از 10 کيلومتر در ساعت است اين امر باعث شده که آلايندهها تجميع شوند و بر روي سطح زمين در حد ارتفاع تنفس انسانها قرار گيرد.
آغاز مطالعات و طرحي که مسکوت ماند
امي به اجراي برخي از مطالعات کارشناسان و محققان داخلي و خارجي اشاره کرد و ادامه داد: در اين راستا در برنامه چهارم توسعه طرحي به نام "طرح جامع کاهش آلودگي هواي تهران" ارائه شد.
وي به بيان جزئيات اين طرح پرداخت و توضيح داد: در اين طرح قرار بود 200 هزار تن از آلودگيهاي شهر تهران کاسته شود و با اجراي آن نيز 150 هزار تن از آلودگيهاي هواي تهران کاسته شد.
اين محقق از ارائه طرح جامع ديگري در اين زمينه خبر داد و اضافه کرد: پس از اين طرح، طرح جامعتر ديگري را ارائه کرديم با عنوان طرح ملي "کاهش آلودگي هوا در کلانشهرهاي ايران". اين طرح داراي 15 محور بوده و در پايان برنامه چهارم (سال 1390) به هيات دولت و سازمان محيط زيست ارائه شد ولي متاسفانه تاکنون جوابي در اين زمينه دريافت نشد.
امي خاطر نشان کرد: در اين طرح با توجه به شرايط تهران راهکارهاي مناسبي ارائه شد و مطمئن هستيم که اگر اين طرح اجرايي ميشد، ميتوانست آلودگي هواي تهران و ساير کلانشهرهاي ايران را در مدت 5 سال در يک برنامه کوتاه مدت به حد استاندارد برسانيم.
جزئيات طرح کاهش آلودگي هواي کلانشهرها
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس جلوگيري از تردد خودروهاي فاقد استاندارد را از محورهاي اين طرح دانست و يادآور شد: در اين طرح جامع، از تردد خودروهاي فاقد استاندارد در تهران و 7 شهر آلوده کرج، اراک، اصفهان، شيراز، اهواز، تبريز و مشهد جلو گيري ميشد و اين خودروها به شهرهايي که از لحاظ سيستم جغرافيايي در شرايطي واقع شدهاند که در مسير حرکت باد قرار دارند، منتقل ميشدند.
وي ارتقاي استاندارد خودروها را از يورو يک به يورو 5 را از ديگر محورهاي اين طرح دانست و اظهار داشت: توسعه خودروها و موتور سيکلتهاي هيبريدي و توليد سوختهاي استاندارد از ديگر محورهاي اين طرح است.
امي الزام در انجام معاينه فني و ارتقاي سطح معاينه فني را از ديگر محورهاي اين طرح جامع ذکر کرد و گفت: استاندارد خودروها و حمل و نقل عمومي، تجهيز موتورهاي برقي به "توربو شارژ" واستفاده از خودروهاي برقي در حمل و نقل از ديگر راهکارهايي بود که در اين طرح ارائه شد.
به گفته وي بر اساس اين طرح کارخانههايي که در معرض حرکت باد قرار دارند مجهز به فيلتري براي کاهش آلايندهها و دودکشهاي آنها به سنسور ميشدند تا به صورت آنلاين وضعيت خروجي کارخانهها رصد شود.
نوع ذرات معلق در هوا
اين محقق با اشاره به ذرات آلوده معلق در هوا، خاطرنشان کرد: اين ذرات شامل دو نوع ذرات مي شود که يکي از آنها ناشي از سايش لاستيکها و لنت ترمز است و نوع ديگر ذراتي هستند که ناشي از ذرات غباري است که از سوي بادهاي سطحي وارد مي شوند. هر دو اين ذرات براي تنفس انسان بسيار مضر هستند.
سوخت غيراستاندارد عامل ديگر آلودگي
امي از اجراي آزمايشهايي در زمينه استاندارد سوخت خودروها خبر داد و يادآور شد: اين آزمايشها نشان داد که به غير از بنزين سوپر کليه سوختها و گازوئيل فاقد استاندارد هستند.
وي ادامه داد: در حال حاضر ميزان گوگرد موجود در گازوئيل 5 هزار ppm است در حالي که ميزان استاندارد آن 50 ppm اعلام شده است.
امي با اشاره به راهکارهاي استاندارد کردن سوخت خودروها، افزود: در اين زمينه لازم است در پالايشگاه ها تغييراتي براي ارتقاي استاندارد بنزين و گازوئيل تغييراتي ايجاد شود.