گفتگو با یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه درباره جلسه با نمایندگان رئیس جمهور/پاسخها قانع کننده نبود/ حباب یا غیر حباب فرقی نمیکند، مشکلات ارز یک واقعیت است!
بروزرسانی
سرويس سياسي «فردا»: روز گذشته جلسه کميسيون برنامه و بودجه به منظور گفتگو و طرح سؤال از نمايندگان رئيس جمهور برگزار شد. در اين جلسه که عوض حيدرپور به نمايندگي از سؤال کنندگان، پرسشها و ابهامات را مطرح مينمود، محمود بهمني رئيس بانک مرکزي، شمسالدين حسيني وزير اقتصاد، مهدي غضنفري وزير صنعت، معدن و تجارت و لطفالله فروزنده معاون پارلماني رئيسجمهور به منظور پاسخ به سؤالات در جلسه کميسيون حضور يافته بودند.
در همين رابطه، محمدعلي عبدالله زاده ـ نماينده طبس و فردوس ـ از اعضاي کميسيون برنامه و بودجه در گفتگو با «فردا» در رابطه با باقي ماندن ابهامات سؤال کنندگان پس از جلسه، اظهار کرد: «البته من نميتوانم به طور رسمي اين مطلب را اعلام کنم چون ممکن است براي برخي قانعکننده بوده باشد و امضايشان را پس بگيرند اما به گمانم فضاي کلي جلسه اقناع نشد و در مجموع به جز برخي ابهامات اندکي که برايم حل شد، در مجموع پاسخها قانع کننده نبود.»
او همچنين در رابطه با نوسانات ارزي عنوان نمود: «ارز يک کالا نيست که قيمت آن اگر بالا برود بگوييم فقط قيمت يک کالا بالا رفته است، درحالي که ارز تأثيرگذاري مستقيم در همه شئونات کشور به خصوص توليد دارد. اينکه بگوييم اين مسائل واقعي نيست و حبابي است و غيره، بهبودي ايجاد نميکند چراکه به هرحال اين مسأله واقعيت دارد و رخ داده است. اگرچه ممکن است قيمت حقيقي ارز اين نباشد اما به هرحال يک سلسله عوامل حبابي يا غير حبابي قيمت را به اينجا رسانده است و در اين شرايط اين يک واقعيت است که ارز را شما به اين قيمت از صرافي ميخريد.»
دکتر عبدالله زاده با برشمردن آسيبهاي نوسانات ارزي بر مقوله توليد، ادامه داد: «اين مسأله بر روي توليد، تأثيرات زيادي گذاشته است. بدين مفهوم که وقتي توليد کننده ما نميداند که مواد اوليهاش را به چه قيمتي بايد بخرد و محصولش را به چه قيمتي بايد بفروشد، يعني دچار يک ابهام شده است و به نظر من اين ابهام از همه چيز بدتر است. اين ابهام باعث رکود و تعطيلي ميشود.»
اين نماينده مجلس همچنين در پاسخ به اينکه «چه راهکاري براي برونرفت از شرايط فعلي اقتصاد وجود دارد؟» تصريح کرد: «بايد در کشور نرخ ارز ثابت شود و در همه جا يکسانسازي گردد. ممکن است قيمت صبح با بعدازظهر تفاوت داشته باشد اما بازهم فقط يک نرخ وجود خواهد داشت و اين کار موجب شفافيت فضا ميشود و ابهاماتي که در بحث توليد کننده اشاره شد، از بين ميرود. وگرنه در اين شرايط توليدکننده هم رغبتي به توليد نخواهد داشت.»
وي در پايان افزود: «به هرحال نظرات با هم متفاوت است. به نظر من هرچقدر هم که نظارت کنيم اما با وجود نوسان و اختلاف قيمت در شرايط و بازار فعلي، باز هم باعث نوعي فساد خواهد شد. بنابراين تک نرخي شدن اين چالش را حل خواهد نمود.»
در همين رابطه، نماينده سؤالکنندگان ـ عوض حيدرپور ـ در رابطه با جلسه روز گذشته به مهر ميگويد: «وزير اقتصاد و دارايي پاسخ هايي به سئوال کنندگان از رئيس جمهور داد که واقعا از سر بي اطلاعي بود و ما متوجه شديم ايشان خيلي توجيه نبود که در بحث ارزي کشور چه اتفاقي در حال وقوع است. همچنين محمود بهمني رئيس کل بانک مرکزي نيز به عنوان مسئول ارزي کشور پاسخگوي اصلي سئوالات نمايندگان بود چرا که وي به نمايندگي از رئيس جمهور که رئيس مجمع بانک مرکزي است در اين نشست حضور يافته بود اما پاسخ هايي که ايشان به نمايندگان دادند بر ابهامات افزود.»
حيدرپور با اشاره به توضيحات بهمني ميافزايد: «در بخشي از اين نشست از بهمني به عنوان رئيس بانک مرکزي سئوال کردم از جنابعالي تقاضا داريم پيش بيني دقيقي از آينده بازار ارز داشته باشيد که بهمني در پاسخ گفت پيش بيني ندارم که نمايندگان هم اظهار تاسف کردند. نمايندگان اعلام کردند واي بر ما که شما رئيس کل بانک مرکزي هستيد که نمي توانيد پيش بيني کنيد قيمت ارز در آينده چه مي شود؟ برداشت ما اين است که آقاي بهمني نه تخصص و دانش اين امر را دارد که بتواند تحليل موثري از آينده بازار ارائه کند.»
نماينده سئوال کنندگان از رئيس جمهور درپايان نسبت به باقيماندن سؤال از رئيس جمهور تصريح ميکند: «برداشت بنده اين است پاسخ نمايندگان دولت بي ربط به سئوالات بود و نتوانست ابهامات و سئوالاتي که توسط نمايندگان مطرح شده بود پاسخ دهد. پيش بيني من اين است نمايندگان به کمتر از اينکه رئيس جمهور در صحن علني مجلس حضور يابد رضايت نخواهند داد.»