موفقیت مهم نهادهای امنیتی در شناسایی اخلالگران /سرشاخه اصلی اخلال در بازار ارز کیست؟/ی.ر.چ بازداشت است
بروزرسانی
سرويس اقتصادي «فردا»: تازه ترين اخبار منتشره حکايت از آن دارد که نهادهاي امنيتي موفق شده اند سرشاخه اصلي اخلال در بازار ارز را شناسايي و دستگير کنند. خبرگزاري «مهر» در گزارشي مفصل جزئيات فعاليت اين صراف را افشا کرده است. به نوشته اين خبرگزاري سرشاخه اخلال در بازار ارز در زمستان سال 90 با همراهي باندهاي ثروت و قدرت، به عنوان معتمد برخي دستگاهها، ارزهاي سهميهاي ارزان را ميگرفت و به جاي ساماندهي بازار و کنترل قيمتها، کارهاي ديگري با آنها انجام ميداد. اين اخلالگر هماکنون در بازداشت نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي کشور قرار دارد.
بازار ارز ايران پس از چندين سال ثبات نسبي قيمتها براي نخستين بار زمستان سال 90 بهم ريخت و هرچه بانک مرکزي عرضه ارز را افزايش ميداد اما بازار سروسامان نمييافت؛ تجربهاي که بانک مرکزي در پاييز امسال ديگر تن به آن نداد.
سرشاخه اخلال ارزي در زمستان سال گذشته فردي است؛ به نام "ي. ر.چ" که هم اکنون در بازداشت نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي کشور قرار دارد. او که اهل کردستان است و نامش از سال 85 به بعد در سنندج بيشتر بر سر زبانها افتاده است، به صورت خانوادگي کارهايش را جلو ميبرد.
"ي. ر.چ" ابتدا شرکت توليدي و صنعتي "خ.ز" که با برند ماءالشعير به نام"ا" معروفتر شد، با اقدامات "خيرخواهانه نما" و همچنين راهاندازي مجتمعهاي رفاهي و تفريحي با باندهاي ثروت و قدرت ارتباط برقرار کرد و از آن پس بود که ديگر کردستانيها، او را بيشتر شناختند.
برهمين اساس، شرکت "ا" در خردادماه 1383 در ايران تاسيس و از خردادماه سال 1385 کار خود را آغاز و با راهاندازي خطوط توليد در شرکت "خ.ز" هم اکنون ماءالشعير توليد ميکند.
وضعيت طوري پيش رفت که او روز به روز قدرت مالي و اقتصادياش بيشتر و بيشتر شد و با حمايتهاي باندهاي ثروت و قدرت، روي به دريافت تسهيلات بانکي آورد، اين در حالي بود که او در روزهاي اول فعاليتش در عرصه اقتصادي، هرجا ميرفت، ميگفت،"نيازي به پول دولت ندارم و ميخواهم اشتغالزايي کنم."
"ي. ر.چ" به واسطه برخيها، حتي پايش در ورزش کشور و آنهم فوتبال باز شد و اتوبوس "VIP" مجلل در اختيار يکي از تيمهاي پرطرفدار پايتخت قرار داد و همان زمان بود که برخي رسانههاي ورزشي نوشتند، معلوم نيست چرا اين اتوبوس مجلل به صورت غيرطبيعي در اختيار اين باشگاه قرار گرفته است!
او در عين حال توانست علاوه بر دريافت لوح تقدير وزارت صنعت به عنوان واحد صنعتي نمونه در سال 87، و چندين لوح تقدير ديگر، در همايشي که با عنوان جشنواره ملي کارآفرينان برتر با حضور رئيس جمهور برگزار شد، به عنوان کارآفرين برتر مورد تقدير قرار گرفت.
بعدها ابهامات درباره نفوذهاي اقتصادي "ي. ر.چ" فزاينده شد و در ادامه او با همراهمي باندهاي ثروت و قدرت، يکي از بزرگترين صرافيهاي ايران "ز" را با دريافت مجوز رسمي صرافي نوع اول از بانک مرکزي به شماره ثبت "420468" را تاسيس کرد.
براساس اطلاعات موجود، شرکت تضامني "ي.ر.چ" و شريک براي فعاليت صرفا خريد و فروش نقدي ارز غيرالکترونيک و خريد و فروش مسکوکات طلا و نقره در محل صرافي به آدرس استان تهران- شهر تهران- خيابان ... ميدان... نبش خيابان ... پلاک 2 با سرمايه اوليه 200 ميليون تومان در زمستان سال گذشته با مديريت خانوادگي روي کار آمد.
با تاسيس اين صرافي بزرگ، اين بار نام "ي.ر.چ" در پايتخت ايران و آنهم در بازار ارز بر سرزبان افتاد؛ يکي از معدود صرافيهايي که در دوبي هم دفتر راه انداخت و از آن پس، ماموريت او گويا توزيع سهميههاي ارزي ارزان براي ساماندهي بازار ارز و کنترل قيمتها بود؛ سهميههايي که خوشبختانه هم اکنون حذف شده است اما در گذشته - زمستان سال 90- بوي رانت و سوءاستفاده از ثروت ملي کشور را ميداد.
در همين حال، روايت است که او بعد از جلسه در بانک مرکزي، در تاريخ 15 مهرماه سال 90 در شعبه ارزي پارسا بانک ملي ايران افتتاح حساب کرد و در زمستان با همراهي باندهاي ثروت و قدرت، ارزهاي سهميهاي ارزان به اين حساب و از آنجا به بانک ملي در دوبي منتقل ميشد؛ ارزهايي که ظاهرا به بازار نميرفت و در جاهاي ديگر نگهداري ميشد و همين موضوع به علاوه اقدامات مشابه اخلالگران ديگر، موجب شد تا در اواسط زمستان پارسال، قيمت دلار رکوردزني کند.
گفته مي شود صرافيهاي مستقر در دوبي کارشان فروش ارزهاي سهميه اي به واردکنندگان به قيمتي بالاتر بود به گونه اي که برخي شرکتهاي مستقر در دوبي دست از تجارت کشيدند و صرفا آن ارزها را ميفروختند.
در نهايت پيگيريها از سرنوشت ارزها آغاز شد و سرانجام منجر به دستگيري "ي.ر.چ" توسط نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي کشور شد، البته فرد ديگري هم در اين باره تحت پيگيري نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي قرار دارد.
حال اين پرسش مطرح است که چه کساني او و ديگران را به بانک مرکزي براي دريافت سهميههاي ارزي ارزان معرفي کردند؟ اين موضوع فعلا تحت بررسي است و نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي در صورت لزوم، قطعا جعبه سياه پرونده اين اخلالگر و ديگر اخلاگران ارزي را رازگشايي خواهند کرد. در عين حال، بايد توجه داشت گردش روزانه ارزي اين صرافي بزرگ که در تهران و دوبي دفتر دارد، دهها ميليون دلار برآورد ميشود.
عکسي از صرافي "ي.ر.چ" که در پايتخت مستقر است اما چند وقتي است که ظاهرا تعطيل شده است، را ميبينيد.
/عصر ايران