محمد خوش چهره: دولت بازی خطرناکی را با ارز شروع کرده است
بروزرسانی
نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي گفت: بايد تعريف درستي از مفهوم اقتصاد مقاومتي ارايه شود.
به گزارش ايلنا، محمد خوش چهره که عصر يکشنبه با موضوع اقتصاد مقاومتي در دانشگاه تبريز سخن ميگفت، اظهار داشت: اگر اشتراک معنايي درستي از واژهها صورت نگيرد و تنها به ظاهر کلمات توجه شود شايد در پاره اي از موارد کارکردها نتيجه عکس داده و انحرافاتي در برنامه ريزي و تصميم گيريها رخ دهد.
وي با بيان اينکه بسياري از انحرافات، ناشي از عدم درک صحيح بوده و درک درست مشکلات سبب شناسايي تهديدها و فرصت ميشود، افزود: تجربه من از حضور در مجامع مختلف دانشگاهي، صنايع، تجار، مجمع تشخيص مصلحت نظام، دولت و مجلس حاکي از آن است درک يکساني از موضوع وجود نداشته و تلقي متفاوتي بين صفر تا 100 براي آن تصور ميشود.
استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با بيان اينکه با درک صحيح وضعيت ميتوان تاکتيک و يا استراتژي مناسبي تدارک ديد به وضعيت اقتصاد ايران اشاره کرد و گفت: در اين موضوع که اقتصاد ايران دچار آسيب و صدمه شده ترديدي نيست اما در اين خصوص که کدام اقدام براي درمان آن در اولويت قرار دارد بايد دقت کافي شود.
خوش چهره با تشبيه اقتصاد به وضعيت مصدومي که اگر درست بيماري وي تشخيص داده نشود، موجب مرگ اين مصدوم ميشود، گفت: بر همين اساس عدم تشخيص صحيح ميتواند عوارض جدي در پي داشته باشد و لذا بايد اقدامات آني، کوتاه مدت، ميان مدت و درازمدت را از يکديگر براي درمان اين اقتصاد تفکيک کرد.
تاثير عوامل برونزا و درون زا بر اقتصاد ايران
استاد دانشگاه تهران با بيان اينکه اقتصاد ايران بنا به دلايل مختلف اعم از عوامل درون زا از جمله نوع تصميم گيريها و سياست گذاريهاي، اجرا و عوامل برون زا به مفهوم شيطنت دنياي سلطه در قالب عواملي از جمله تحريمها، مسئله انرژي هسته اي و ساير تقابلات و تعارضات دچار بحران شده است، گفت: با توجه به شرايط اقتصادي کشور عده اي عامل اصلي بحرانهاي کنوني را ناشي از مسايل مربوط به تحريمهاي دنياي سلطه در خصوص مسئله هسته اي ايران ميدانند و عده اي هم از جمله در مجلس نقش اين مسئله را تنها 20 درصد دانسته و ساير عوامل را در آن موثر تر ميبينند اما در مجموع بايد بين محدوده اي از اين عوامل در صدمه ديدن اقتصاد ايران در نظر گرفت.
خوش چهره خاطرنشان کرد:در اين شرايط که مسائل مختلفي بر اقتصاد کشور حاکم است، هر کسي تلاش دارد بر مبناي درک خود از وضعيت موجود نسخه اي را براي درمان اين اقتصاد بيمار ارايه دهد، اما بايد به اين نکته بايد به صورت جدي توجه داشته باشيم که اگر ما تشخيص ندهيم چه اقداماتي از نظر زماني مهم است راه را به اشتباه طي خواهيم کرد.
وي به اهميت موضوع اقتصاد در کشور اشاره کرد و گفت: درک اين موضوع که اقتصاد ايران در يکي از حساسترين برهه هاي تاريخ خود قرار گرفته بسيار مهم است چرا که دنياي سلطه اين بار پازل اصلي و جديد خود را در اين حوزه آماده کرده است.
کاهش ازش پول ملي مسئله جدي است
وي با بيان اينکه در حال حاضر اقتصاد ايران با مسائل مختلفي همچون رکود اقتصادي، تورم، افزايش بيکاري، شيطنتهاي دنياي سلطه روبرو است،گفت: يکي از مهمترين حوزههايي که اکنون دچار آسيب شده موضوع پول ملي است،زيرا کاهش ارزش پول ملي در يک سراشيبي قرار گرفته است که بايد به اين موضوع به عنوان يک اقدام آني توجه شود،چرا که اگر اين کاهش در يک شيب تند قرار گيرد صدمات ناشي بسيار سنگين خواهد بود.
نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي به تجربه برخي کشورها در زمينه صدمات ناشي از کاهش ارزش پول ملي اشاره کرد و افزود: تجربه کشورهايي مثل آرژانتين و يا کاهش ارزش روبل نشان ميدهد که کشوري ميتواند در عين اقتدار اقتصادي به دليل غفلت از ارزش پول ملي به سمت شکست و فروپاشي اقتصادي سوق پيدا کند.
وي افزود: در اين ميان، برخي به اشتباه، ارزش ارز و دلار را برجسته ميکنند و يا با اظهارنظرهاي اشتباه عنوان ميکنند که قيمت واقعي دلار چه ميزان است،اين در حالي است که اين ريال است که در سراشيبي قرار گرفته است.
خوش چهره با تأکيد بر اينکه مناسبات تجاري در کشور بايد بر مبناي ريال صورت گيرد و ارز تنها در مبادلات تجاري خارج کشور مورد استفاده قرار گيرد گفت: بر همين اساس لازم است نظام تصميم گيري، آحاد مردم و فعالين اقتصادي بر افزايش ارزش پول ملي متمرکز شوند.
دولت بازي خطرناکي را با ارز شروع کرد
نماينده پيشين مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: متأسفانه دولت بدون توجه به هشدارهاي داده شده، بازي خطرناکي را با ارز شروع کرد و آن را از يک ابزار مبادلات خارجي تبديل به يک کالا در حد مبادلات داخلي تبديل کرد و بدون توجه به عواقب آن اعلام کرد که هر ميزان طلا يا ارز بخواهيد دولت امکان عرضه آن را دارد.
خوش چهره با بيان اينکه در واقع هيچ کشوري چنين اشتباهي را انجام نميدهد افزود: اين اقدام بدون توجه به آثار جنگ رواني و تأثير آن بر مردم صورت گرفت که حاصل آن بنا بر آمار وجود بيش از 12 ميليارد دلار در دستان مردم است.
وي با بيان اينکه اين روند موجب فرصت طلبي، سوداگري و رانت خواهي شده است، گفت: دولت بايد با اصلاح روشها به کنترل تقاضا،تنوير افکار عمومي و هدايت ارز به مبادي لازم آن همانند تأمين نياز کارخانجات اقدام کند.
استاد دانشگاه تهران يادآور شد: اينکه بيايند وبگويند از موضوع غفلت شده است، قابل قبول نيست و حتي بايد دادگاهي به مثابه دادگاه نورنبرگ اقتصادي در اين زمينه براي دولت و مجلس تشکيل شود.
اولويت کاهش و تثبيت نرخ کالاهاي اساسي است
خوش چهره به موضوع تورم و تأثير آن بر اقشار مختلف به ويژه قشر آسيب پذير اشاره کرد و گفت: تورم 25 درصدي را در حال حاضر مسئولان قبول دارند که تأثير زيادي بر جامعه گذاشته است، البته اين نرخ براي تورم عمومي است و اگر به طور جداگانه براي شهري و روستايي، کالاهاي ضروري جدا شود نرخ آن متفاوت خواهد بود.
وي يکي از اقدامات عاجل براي کمک به اقتصاد فعلي را جلوگيري از افزايش نرخ تورم عنوان کرد و گفت: بايد نرخ کالاهاي اساسي تثبيت و از افزايش آن جلوگيري شود تا فشار بيشتري بر مردم نيايد و تلاش شود تا نرخ اين کالاها کاهش يابد.
به گفته وي در طول فعاليت دولت هاي پس از جنگ همواره وابستگي به واردات بيشتر شده است.
خوش چهره يکي ديگر از مباحث مهم اقتصادي کشور را در موضوع واردات عنوان کرد و گفت: در طول فعاليت دولتهاي مختلفي که پس از دوران دفاع مقدس بر سرکار آمدهاند، علي رغم تأکيدات مقام معظم رهبري، سند چشم انداز برنامه چهارم وابستگي کشور به واردات بيشتر شده است.
وي گفت: ما بايد تلاش ميکرديم در برخي کالاهاي اساسي علي رغم به صرفه نبودن توليد در داخل به منظور آنکه در آينده اين موضوع به تهديدي براي کشور تبديل نشود از توليدات داخلي حمايت مي شد.
عبور از پيچ خطرناک
خوش چهره در ادامه سخنان خود تضاد منافع را مهمترين مشکل دنياي سلطه با جمهوري اسلامي ايران دانست و گفت: جمهوري اسلامي ايران اکنون به عنوان کشوري قدرتمند و تأثيرگذار بحرانهاي مختلف همچون کودتا، جنگ تحميلي، سوء استفاده از موضوع قوميت و نژاد را پشت سر گذاشته و با تثبيت موقعيت خود دنياي سلطه را در تحقق اهداف خود ناکام ساخته است.
وي با بيان اينکه دنياي سلطه ارايه اسلام واقعي از سوي نظام جمهوري اسلامي ايران را مهمترين مسئله خود ميداند گفت: اگر ايران هم نظير کشورهاي خليج فارس اسلام بي رمق و سرسپرده را داشت با مشکل چنداني در برابر دنياي سلطه روبرو نبود بنابراين بايد به طور جدي به اين نکته توجه کنيم اگر ايران حتي در بحث انرژي هسته اي تغييري در مواضع خود دهد دنياي سلطه از تقابل خود با جمهوري اسلامي دست برنخواهد داشت.
خوش چهره گفت: بدين لحاظ لازم است با وحدت و با اعمال مديريت صحيح در بخشهاي مختلف کشور موضوعاتي همچون تحريمها را مهار، بي اثر و به فرصت تبديل نماييم.
وي تأکيد کرد: اگر ما بتوانيم اين پيچ خطرناک اقتصادي به خوبي بگذرانيم تهديدهايي که به سرکردگي آمريکا انجام ميشود بي اثر خواهد شد.
/تابناک