ایران بهعنوان بزرگترین تولیدکننده انار در جهان شناخته شد
بروزرسانی
به گزارش ايلنا، ايوب ايراني فام درحاشيه آيين برداشت انار در شهرستان جلفا در گفتگو با خبرنگاران با بيان اينکه از گذشتههاي دور زادگاه انار در جهان، کشور ايران بوده است افزود: انار يکي از محصولات بومي کشور ايران بوده و ارقام وحشي آن در جنگلهاي شمال ايران و نيز در جنگلهاي ارسباران استان وجود دارد.
وي با بيان اينکه بر اساس آمارنامه وزارت جهادکشاورزي ايران به عنوان بزرگترين توليد کننده انار در جهان شناخته شده است افزود: ايران با ميانگين عملکرد ۱۲هزار و ۶۰۰ کيلوگرم درآبي و ۸ هزارو۶۰۰ کيلوگرم درديم با توليد سالانه۷۰۰ هزارتن انار از ۶۴ هزار هکتار انارستان اين رتبه را کسب کرده است.
ايراني فام با بيان اينکه آذربايجان شرقي به علت مساعد بودن شرايط اقليمي، در منطقه محدودي از شهرستانهاي جلفا، خدافرين و شبستر مبادرت به پرورش انار نموده است افزود: از ۳۶۶ هکتار سطح زيرکشت انار در آذربايجان شرقي، ۱۵۰ هکتار آن در شهرستان جلفا و ۲۱۶ هکتار بقيه نيز در ساير نقاط استان قرار گرفته است.
وي با بيان اينکه در بين ارقام گوناگون انار همچون گلوشا، گل نفت، خاتوني، شيرين، ملس و رباب که در منطقه پرورش داده ميشود رقم گلوشا از کيفيت خوبي برخوردار ميباشد ادامه داد: در سال ۹۰ ميانگين عملکرد استان ۷ هزار و ۱۶۹ کيلو در هکتار بوده است که با توجه به ميانگين عملکرد بالاي ۱۲ تن در سطح کشور، عملکرد فعلي رضايت بخش نيست.
ايراني فام با اشاره به اينکه روستاهاي دوزال، نوجه مهر، کردشت، مسن، قولان، اشتبين و سيه رود جلفا و روستاهاي حاشيه رودخانه ارس خداآفرين، از عمده مراکز توليد انار اين شهرستانها محسوب ميشوند افزود: انارهاي توليدي اين شهرستانها علاوه بر تازه خوري براي تهيه رب انار نيز کاربرد زيادي دارد.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان بابيان اينکه براساس برنامه ريزيهاي انجام يافته وبا توجه به امکان توسعه سطوح زيرکشت اناردر اين شهرستانها، افزايش سطوح باغات اين محصول در سرلوحه برنامههاي مديريت باغباني استان قرارگرفته است، افزود: سعي براين است که با استفاده از ارقام اصلاح شده وپرمحصول براقتصادي ترکردن توليد اناربا استفاده ازروشهاي نوين آبياري، حمايت ازبهره برداران و توليدکنندگان جهت کاهش ريسک توليد به صورت مستقيم و غيرمستقيم انجام پذيرد.
وي با بيان اينکه شهرستانهاي خداآفرين و جلفا، با دارا بودن شرايط سازگار با توليد انار از نظر آب و هوايي و اراضي مستعد، امکان بالقوهاي را براي توسعه باغات اين محصول دارند ادامه داد: اين معاونت با معرفي ارقام اقتصادي و مطلوب براي بهره برداران تلاش بر اين دارد زمينه مناسب براي ارتقاء کمي و کيفي محصول توليدي را براي بهره برداران به جهت دسترسي راحتتر به بازارهاي مصرف داخلي و خارجي فراهم آورد.
ايراني فام توسعه استفاده از روشهاي جديد آبياري، مبارزه با آفات به روش بيولوژيکي و استفاده از کودهاي زيست محيطي را از ديگر اقدامات توسعه يافته اين معاونت در بخش باغباني استان ذکر کرده و افزود: تلاش اين مجموعه براي استفاده بهينه از امکانات موجود جهت رشد و پيشرفت بخش کشاورزي استان در حال انجام و نتيجه بخشي است.
وي با بيان اينکه کرم گلوگاه انار آفت مهم اين محصول درکشور است و انارهاى باقيمانده از سال قبل برروى درختان مى تواند درگسترش آفت کرم گلوگاه مؤثر باشد، افزود: جمع آورى انارهاى پوسيده و باقيمانده در باغها از سال قبل و يا انارهاى موجود در زير درخت و سوزانيدن آنها، انتخاب فاصله مناسب درختان انار در باغ، انجام شخم پاييزه، کرت بندى، کوددهى و هرس باغ، تنظيم و رعايت دوره آبيارى مناسب به منظور جلوگيرى از ترکيدگى انار، ميزان رطوبت کافى در زمان رهاسازى زنبورهاى تريکو گراما (زنبور پارازيت) از راههاي مبارزه با آفت کرم گلوگاه انار است.
انار سرشار از ويتامينهاي A، B، C، E و قند تانن و يک ماده مفيد ديگر به نام «کره ماناتين» است. انار داراي آهن و ويتامينهاي لازم خونسازي است. انار خواص درماني خاصي دارد. اين ميوه در صورتي که شيرين باشد براي سينه و ريه بسيار مفيد است.
آب انار سنگينتر از خوردن دانههاي انار است (يعني گوارش آن سختتر است) مغز و دانههاي انار مليّن (يعني نرمکننده مزاج) هستند و گوشتهاي فيبري درون انار رودهها را تميز ميکند.
انار با داشتن ويتامين B سبب تقويت اعصاب ميشود و به علت داشتن ويتامين ۶B ضد استفراغ بوده و درمان کننده ويار زنان باردار است. همچنين انار به علت داشتن آهن و ويتامينهاي موجود در آن براي خونسازي بدن مفيد است و بهترين موقع خوردن آن صبح ناشتا است.