بر اين اساس برخي از شرکتهاي صاحب دانش فني و ليسانس کاتاليستهاي پتروشيميايي از کشورهاي آلمان، سوئيس، فرانسه و ايتاليا در اقدامي هماهنگ و به دنبال فشارهاي غير مستقيم اتحاديه اروپا فروش کاتاليست به صنايع پتروشيمي ايران را متوقف ساختند.
آمارهاي رسمي نشان ميدهد که به طور متوسط سالانه بيش از 2 ميليارد دلار اعتبار صرف خريد کاتاليست و مواد افزودني شيميايي در صنعت پتروشيمي ايران ميشود که بومي سازي توليد کاتاليستها در داخل کشور ميتواند منجر به صرفه جويي ارزي قابل توجهاي شود.
از اين رو سال گذشته براي نخستين بار سند راهبردي توليد کاتاليست بومي توسط وزير نفت ابلاغ شد که با تصويب و اجراي اين سند راهبردي علاوه بر به حداقل رسيدن فعاليتهاي موازي شرکتهاي مختلف پژوهشي و پتروشيمي، امکان تمرکز جامع تري براي توليد کاتاليستهاي پتروشيمي و نفتي فراهم شد.
در حال حاضر بيش از 50 کاتاليست و مواد افزودني شيميايي در پالايشگاههاي نفت، گاز و مجتمعهاي پتروشيمي ايران مورد استفاده قرار ميگيرد که تاکنون کاتاليست مورد استفاده در توليد محصولات پتروشيمي همچون متانول، پلي پروپيلن، اسيد استيک و وينيل استات بهطور کامل بومي سازي شده است.
با توجه به اجراي اين سياست کلان در سطح صنعت نفت، گاز و پتروشيمي، پيش بيني ميشود تا پايان سالجاري متخصصان داخلي به دانش فني و ليسانس بيش از 30 کاتاليست پتروشيمي دست يابند.
از اين رو در ادامه اجراي سياست انقلاب کاتاليستي در صنعت نفت، اخيرا متخصصان داخلي دستيابي به دانش فني توليد صنعتي کاتاليستهاي فرآيند ريفرمينگ در پالايشگاههاي نفت را در دستور کار قرار داده اند.
پيش بينيها حاکي از آن است که با دستيابي به دانش فني اين کاتاليست جديد پتروشيميايي (کاتاليست ريفرمينگ)، امکان توليد بنزيني با درجه آرام سوزي (عدد اکتان) 98 تا 100 فراهم شود ضمن آنکه کيفيت اين ماده شيميايي از قابليت رقابت با کاتاليستهاي شرکتهاي آمريکايي و فرانسوي برخوردار است.
به گزارش مهر، در چند سال اخير متخصصان داخلي با دستيابي به دانش فني توليد کاتاليستهاي پتروشيمي، خريد برخي از مواد افزودني شيميايي از شرکتهاي آلماني مرک، فلوکا و بازل آلمان، شرکت بازل ايتاليا و BASF آلمان را متوقف کرده است/بولتن نيوز