ايسنا/ ايران در بخش نيروگاههاي حرارتي (نيروگاههايي که در آنها از سوختهاي فسيلي نظير گاز يا سوختهاي مايع، انرژي برق توليد ميشود) در بين ۱۰ کشور دنيا در جايگاه نهم قرار دارد. همچنين مقايسه راندمان نيروگاههاي حرارتي ايران با ساير کشورها نشان ميدهد که ايران از اين منظر در بين ۱۳ کشور ژاپن، انگلستان، اسپانيا، آمريکا، برزيل، آلمان، ايتاليا، کره، هند، ترکيه، امارات و عربستان صعودي با راندمان ۳۸ درصد به صورت مشترک با برزيل، آلمان، ايتاليا، کره و هند در جايگاه پنجم قرار گرفته است.
به طور کلي ۸۰.۸ درصد نيروگاههاي کشور حرارتي هستند و سهم بقيه نيروگاهها از کل ظرفيت نيروگاههاي کشور، نيروگاههاي مولد برق از آب ذخيره شده در پشت سدها (۱۴.۸ درصد)، تجديدپذير از جمله خورشيدي و بادي ( ۰.۹ درصد)، انرژي اتمي (۱.۳) و نيروگاههاي ديزلي و ساير نيروگاهها ۲.۲ درصد است. به طور کلي ظرفيت نصب شده نيروگاههاي حرارتي در ايران، ۶۵ هزار و ۲۹۷ مگاوات است که از اين ميزان ۶۷ درصد به بخش خصوصي و ۳۳ درصد به بخش دولتي تعلق دارد. همچنين ۶۰۰۰ مگاوات در بخش دولتي و ۱۲ هزار و ۸۰۰ مگاوات نيروگاه در بخش خصوصي در دست ساخت است.
با احتساب افزايش ظرفيت ۵۸۴۵ مگاواتي در طي دولت يازدهم و همچنين افزايش۳۱۴۶ مگاواتي طي دولت دوازدهم تا نيمه تابستان امسال، شاهد رسيدن افزايش ظرفيت توليد برق حرارتي در شش سال اخير به مرز ۹۰۰۰ مگاوات بوديم. طي سالهاي ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶، در مجموع ۴۹ واحد نيروگاه حرارتي جديد با مجموع ظرفيت ۵۸۴۵ مگاوات به مدار بهرهبرداري وارد شد.
اما از ابتداي دولت دوازدهم تاکنون ۲۰ واحد جديد نيروگاهي نيز با مجموع ظرفيت ۳۱۴۶ مگاوات به بهرهبرداري رسيده است. به طور کلي از ابتداي دولت يازدهم تا نيمه تابستان امسال در مجموع شاهد بهرهبرداري از ۶۹ واحد جديد نيروگاه حرارتي به مجموع ظرفيت ۸۹۹۱ مگاوات بوديم.
طبق آخرين آمار دبيرخانه شوراي اطلاعرساني دولت، بيش از ۸۰ درصد ظرفيت اسمي توليد برق کشور در بخش واحدهاي حرارتي است و عملا بار اصلي توليد برق را نيروگاههاي حرارتي بر دوش ميکشند و ميتوان گفت پاشنه آشيل برق کشور محسوب ميشوند. برنامهريزيهاي انجام شده حاکي است تا پايان سال جاري ۳۰۲۲ مگاوات به ظرفيت توليد اين نيروگاهها اضافه خواهد شد.
تا پايان سال جاري نيز ۲۰ پروژه برق حراراتي براي ظرفيت ۳۰۲۲ مگاوات در ۱۳ استان به ارزش سرمايهگذاري ۲۰ هزار و ۶۶۰ ميليارد تومان افتتاح و ۱۱ پروژه برق حرارتي در هشت استان براي ظرفيت ۵۷۰۴ مگاوات به ارزش ۴۲۰۰ ميليارد تومان کلنگزني خواهد شد.
براساس اين گزارش، به طور کلي مجموع ظرفيت نيروگاههاي جهان ۶۶۲۸ گيگاوات است که نيروگاههاي حرارتي با ظرفيتي به ميزان ۴۱۷ گيگاوات سهمي معادل ۶۱ درصد را به خود اختصاص ميدهند.با احتساب واگذاري ۱۱ هزار و ۱۴۶ مگاوات نيروگاه حرارتي آماده واگذاري سهم بخش دولتي در مالکيت نيروگاههاي حرارتي به ۱۶ درصد کاهش خواهد يافت.
بازار