دنياي اقتصاد/ ظاهرا نهادهاي مالي و اقتصادي آمريکا هر روز نسبت به ورود ارزهاي ديجيتال جديد به بازار و احتمال کاهش ارزش دلار در بازارهاي جهاني، احساس خطر بيشتري ميکنند. اين موضوع در ماههاي اخير و با پررنگتر شدن جريان ورود ليبرا -ارز مجازي فيسبوک- به بازار، به شکلي جديتر دنبال ميشود تا جايي که بهتدريج فهرست شرکتهاي همکار فيسبوک در پروژه ليبرا که از اين همکاري صرفنظر کرده و کنار کشيدهاند، بلندتر ميشود.
حالا آخرين خبرها در اين مورد نشان ميدهد شرکتهاي MasterCard، Visa، eBay، Mercado Pago و Stripe در حال خروج از پروژه ارز مجازي فيسبوک يعني ليبرا هستند. شرکت بزرگ PayPal هم هفته گذشته از اين پروژه بيرون آمد. خراب شدن رابطه فيسبوک با شرکاي پروژه ليبرا از طرفي و نظارت شديد و سختگيرانه نهادهاي قانونگذار بر آن باعث شده است که آينده اين پروژه در ابهام باقي بماند. «ديويد مارکوس» مدير مسوول پروژه ليبرا با تشکر از دو شرکت MasterCard و Visa براي وفاداري آنها به اين پروژه تا آخرين لحظات تشکر کرد و البته هشدار داد که سرنوشت ليبرا را بعد از اين تغيير دنبال کنند. حالا با کنار کشيدن شرکتهاي بزرگي که در ابتدا حامي پروژه ارز مجازي فيسبوک بودند، آينده ليبرا به خطر افتاده است. به اين ترتيب شرکتهاي MasterCard، Visa، eBay، Mercado Pago و Stripe ديگر عضو بنياد ليبرا که گروهي متشکل از شرکاي فيسبوک براي معرفي و عرضه ارز مجازياش بود، نيستند. اين خبر را ابتدا فايننشال تايمز و بلومبرگ منتشر کردند و در نهايت فيسبوک با تاخير چندساعته آن را تاييد کرد. PayPal اما اولين شريک بزرگ و مهم اين پروژه بود که در چهارم اکتبر خبر خروجش از اين بنياد را اعلام کرد. در کنار خروج اين بازيگران مهم، افزايش نظارت نهادهاي قانونگذار روي فيسبوک و به خصوص پروژه ارز مجازي آن، آينده ليبرا را بيشتر تهديد ميکند.
«ديويد مارکوس» رئيس سابق شرکت PayPal که مدير مسوول پروژه ليبرا است، روز جمعه در توييتي از شرکتهاي بزرگي که تا حد امکان به اين پروژه وفادار ماندند، تشکر و قدرداني کرد. با اين همه اما سخنگوي شرکت eBay در اين مورد به بيزينس اينسايدر گفت: «ما احترام زيادي براي ديدگاههاي بنياد ليبرا قائل هستيم، با اين حال اما eBay تصميم گرفته است که ديگر بهعنوان يک عضو اصلي و سرمايهگذار در اين پروژه حضور نداشته باشد. در حال حاضر ما روي ارائه راهکارهاي مربوط به پرداختهاي مديريتشده براي مشتريان خودمان هستيم.» يک مقام آگاه در شرکت Visa هم در اين مورد گفته است: «در حال حاضر Visa تصميم گرفته است که به بنياد ليبرا ملحق نشود. ما اما همچنان تصميم نهايي خودمان را ارزيابي کرده و با عوامل مختلفي از جمله توانايي اين بنياد در جلب رضايت کامل تمام انتظارات و شروط قانونگذاران، آن را ميسنجيم و اعلام ميکنيم. Visa اما همچنان به اصول ليبرا يعني شبکههاي مبتني بر بلاکچين منظم که ميتوانند ارزش امنيت پرداختهاي ديجيتالي را براي تعداد زيادي از مردم سراسر دنيا به خصوص بازار کشورهاي در حال توسعه بالا ببرند،علاقهمند است. » شرکت Stripe هم که در زمينه ارائه راهکارهاي فردي و تجاري براي انجام پرداختهاي اينترنتي فعاليت ميکند، در بيانيه مجزايي گفته است که اين شرکت در آينده راههاي پيوستن دوباره خودش به بنياد ليبرا را بررسي خواهد کرد. سخنگوي اين شرکت به بيزينس اينسايدر گفته است: «شرکت Stripe حامي و پشتيبان پروژههايي است که با هدف ايجاد دسترسي بيشتر افراد سراسر دنيا به تجارت آنلاين، شکل گرفتهاند. ليبرا اين پتانسيل را دارد. به همين دليل ما روند پيشرفت آن را از نزديک دنبال کرده و همچنان مشتاق همکاري با بنياد ليبرا در آينده نزديک هستيم.»
نگرانيهايي از جنس امنيت
سخنگوي شرکت MasterCard اما اظهارنظري در اين مورد نکرده است. با اين حال اما گويا خروج MasterCard و Visa از اين پروژه، بهخاطر اعمال فشار نهادهاي قانونگذار بر آنها بوده است. اين اتفاق ظاهرا بعد از انتشار گزارشي از سوي وال استريت ژورنال افتاد که در آن اعلام کرده بود اين شرکتها تمايل چنداني براي علني شدن حمايت آنها از پروژه ارز مجازي فيسبوک نداشتهاند. ماه ژوئن گذشته بود که شرکت فيسبوک برنامههايش را براي عرضه ارز مجازي ليبرا اعلام کرد و گفت که تمام تلاش خود را براي از بين بردن نگرانيهاي مختلف نهادهاي قانونگذار در ايالات متحده آمريکا و ديگر کشورهاي دنيا خواهد کرد. مارکوس در ماه جولاي تلاشها و اقدامات زيادي براي آرام کردن و فرونشاندن نگرانيهاي مختلف قانونگذاران آمريکايي انجام داد. با اين حال اما قانونگذاران درباره توانايي فيسبوک براي حفظ امنيت ليبرا اظهار نگراني کرده و اين سوال را مطرح کردند که آيا يک ارز مجازي با پشتوانه مالي خوب، به اين غول شبکههاي اجتماعي قدرت زيادي در بازار خواهد داد يا خير. با اين همه اما در نهايت قرار است مارک زاکربرگ مديرعامل فيسبوک در روز بيستوسوم ماه اکتبر در پيشگاه کميته خدمات مالي آمريکا پاسخگوي اين نگرانيها و دغدغهها باشد؛ جايي که احتمالا زاکربرگ با پرسشهاي سختتري درباره پروژه ارز مجازي ليبرا مواجه خواهد شد. «دانت ديسپارت» مدير بخش سياستگذاري و ارتباطات بنياد ليبرا در فيسبوک به بيزينس اينسايدر گفته است: «ما از حمايت شرکايمان از اهداف و ماموريت پروژه ليبرا، قدرداني ميکنيم. ما روي پيشرفت و ادامه کار خودمان در راستاي تشکيل بنيادي قدرتمند و متشکل از پيشروترين بنگاههاي تجاري دنيا، سازمانهاي تاثيرگذار و سهامدارانمان، براي ايجاد يک سيستم پرداخت جهاني راحت و شفاف که بتواند موانع مالي رايج براي ميلياردها نفر در سراسر دنيا را از ميان بردارد، متمرکز هستيم.»
سرنوشت مشابه ارز مجازي تلگرام
رگولاتور بورس آمريکا همچنين شکايتي را عليه تلگرام در منتهن ثبت کرده است. کميسيون بورس و اوراق بهادار آمريکا رسما به شرکت تلگرام اطلاع داده است که فروش ارز ديجيتالي اين شرکت با نام گرام را متوقف کند. به گفته کميسيون بورس و اوراق بهادار (SEC) شبکه TON که قرار است توزيع ارز ديجيتالي تلگرام را برعهده داشته باشد، نتوانسته ۷/ ۱ ميليارد دلار فروش توکن اين ارز ديجيتالي را در موعد مقرر انجام دهد. بنابراين عرضه اين توکنها يا به نوعي اين ارز ديجيتالي در تاريخ پيشبيني شده يعني ۳۱ اکتبر، خلاف مقررات است. به گفته استفاني آواکيان رئيس بخش اجرايي کميسيون بورس و اوراق بهادار، اقدام اضطراري اين کميسيون براي جلوگيري از سرازير شدن اين ارز ديجيتالي در بازارهاي آمريکا انجام ميگيرد؛ چراکه به اعتقاد اين نهاد قانونگذار مالي و بورس، توکنهاي اين شرکت بهصورت غيرقانوني فروخته شدهاند. اگر تلگرام نتواند تا ۳۱ اکتبر ارز ديجيتالي خود را عرضه کند، به نوعي بايد از سرمايهگذاري که طي دو سال گذشته روي اين ارز انجام داده عقب بنشيند.
به گفته SEC، سرمايهگذاران GRAM شامل ۱۷۱ سرمايهگذار شخصي و سازمان از سراسر جهان ميشوند که ۹/ ۲ ميليون توکن اين شرکت را خريداري کردهاند. حدود يک ميليون از توکنهاي خريداري شده توسط ۳۹ خريدار از داخل آمريکا خريده شده است. تلگرام هيچ وقت فروش توکنها را در کميسيون اوراق بهادار ثبت نکرده و اين خلاف قوانين است و به گفته SEC ممکن است کل سرمايهگذاري ۷/ ۱ ميليارد دلاري روي اين ارز ديجيتالي را از بين ببرد.تلگرام تاکنون در مورد شبکه TON و جزئيات آن توضيحات زيادي ارائه نکرده است. کاري که اين شرکت ميخواهد انجام دهد بسيار شبيه ايجاد يک کيف پول الکترونيکي از نوعي است که فيسبوک ميخواهد همزمان با عرضه پول ديجيتالي خود يعني ليبرا عرضه کند. قانونگذاران آمريکايي بسيار تاکيد دارند که عرضهکنندگان ارز ديجيتالي حتما بايد مجوزهاي لازم را از اين نهاد بگيرند. بسياري معتقدند که اين اقدام رگولاتوري بورس آمريکا، حمايت از ارز ديجيتال ليبرا فيسبوک و مقابله با رقباي آن است. کميسيون بورس و اوراق بهادار همچنين شکايتي را در دادگاه منهتن به ثبت رسانده که براساس آن تلگرام و شبکه TON را بهخاطر نقض دو شرط ثبت اوراق بهادار تحت پيگرد قرار داده است.
بازار