باشگاه خبرنگاران/ ماجراي کاهش پوشش بيمهاي انسولين و سهميهبندي آن موجب آزار و رنج بيماران ديابتي شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمي پزشکي باشگاه خبرنگاران جوان، مزه دهانش تلخ شده است، علاقه خاصي به شيريني جات دارد. اما ميگويد که نميتواند شيريني بخورد. اين جملهها را از کسي ميشنوم که از بيماري ديابت يا قندخون بالا رنج ميبرد، بيماري که عوارض بسياري دارد و به دو شکل ديابت نوع يک و ديابت نوع دو فرد را گرفتار ميکند. بيماران ديابتي نوع يک بايد با توجه به ميزان قند خون و وزن در روز چند واحد انسولين تززريق کنند تا قندخونشان تنظيم باشد. اما فکرش را بکنيد که بيمار باشيد و نتوانيد به ميزان کافي از دارو استفاده کنيد. اين ديگر خود دردي بر دردهاي بيمار ميافزايد.
چند روزي است که صحبت از سهميه بندي انسولين بيماران ديابتي است. سهميه بندي که موجب رنج بيماران ديابتي شده است. بنابر اعلام بيماران بيمهها کف حداقلي براي سهميه انسولين افراد در نظر گرفته اند و بيماران بايد انسولين بيش از حد تاييد بيمه را آزاد خريداري کنند، اين در حالي بوده که استفاده از انسولينهاي قلمي براي بيماران راحتتر است و بيمار بايد هزينه زيادي براي خريد آزاد انسولين پرداخت کند.
سهميه بندي انسولين درست نيست
اين در حالي است که ايرج حريرچي سهميه بندي انسولين معاون کل وزارت بهداشت را نادرست خواند و گفت: سياست وزارت بهداشت، مصرف منطقي دارو است.
وي با تاکيد بر تامين انسولين مورد نياز کشور تا يک سال آينده، گفت: هيچ کمبودي در زمينه انسولين مورد نياز بيماران وجود ندارد و براي بيش از يک سال مصرف، انسولين تامين شده است.
حريرچي با اشاره به رقم پرداختي بيماران براي تهيه انسولين که ۳۷۰۰ تومان است، ادامه داد: قيمت انسولين به صورت آزاد ۳۷ هزار تومان است که بيماران فقط ۱۰ درصد آن را پرداخت ميکنند.
معاون کل وزارت بهداشت، افزود: براي دولت، قيمت خريد خارجي انسولين ۵ يورو است و فعلا قلم انسولين وارداتي است. البته در حال حاضر زمينه احداث کارخانه توليد قلم انسولين در کشور فراهم شده است.
بيمهها انسولين مصرفي بيمار را کم ميکنند
کامران نيکو سخن مديرعامل انجمن ديابت ايران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمي پزشکي باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سهميه بندي انسولين اظهار کرد: گاهي اوقات بيماران بيش از تاييد بيمار انسولين تزريق ميکنند و بيمه ميزان خاصي انسولين را تاييد ميکند و فرد بايد انسولين اضافي را خريداري کند.
وي ادامه داد: قلم انسولين حدود ۳۵ هزار تومان هزينه دارد و در صورتي که بيمه انسولين اضافي را تاييد نکند فرد بايد هزينه انسولينهاي اضافي را از جيب پرداخت کند.
مديرعامل انجمن ديابت ايران اظهار کرد: سهميه بندي انسولين براي بيماران ديابتي تحت پوشش تامين اجتماعي به تازگي اعمال شده است، پيش از اين در بيمه سلامت نيز اين گونه بود که بيماران ديابتي هر سال بايد به مراکز اسناد پزشکي مراجه کنند.
نيکوسخن بيان کرد: پس از انجام آزمايش و پر کردن فرمهاي لازم مدارک را به بيمه تحويل دهند تا بتوانند انسولين را تحت پوشش بيمه دريافت کنند و حالا تامين اجتماعي نيز از بيماران براي پو شش بيمهاي انسولين آزمايش و مدارک دريافت ميکند.
پيچ و خمهاي راهروي دفاتر بيمه براي پوشش بيمهاي انسولين
مديرعامل انجمن ديابت ايران بيان کرد: تعداد مراکز تاييد نسخ انسولين کافي نيست و بيماران بايد مدت طولاني در اين مراکز انتظار بکشند تا پرونده براي فرد تشکيل شود و گاهي کارشناسي بيمه به توصيه پزشک توجه نميکند و بر اساس وزن مقدار انسولين مورد نياز بيمار را تعيين ميکند، در حالي که در برخي موارد مانند بيماران در سنين بلوغ نياز به انسولين بيشتر است و بيمه ميزان اضافي را تاييد نميکند.
نيکو سخن اظهار کرد: بيمهها تاييد بيمهاي و انجام ازمايشهاي دورهاي را راهي براي جلوگيري از فروش اضافي انسولين عنوان ميکنند البته بايد توجه داشت که اين موارد بسيار کم است، کسي که انسولين تزريق ميکند نياز به تزريق انسولين دارد و نميتواند بدون تزريق انسولين امور روزمره زندگي خود را انجام دهد.
مديرعامل انجمن ديابت ايران تاکيد کرد: اگر تعداد مراکز تاييد نسخ بيماران افزيش پيدا کند و کارشناسان بيمه به تجويز پزشک توجه کنند بسيار راهگشاست، بالاخره پزشک تشخيصي ميدهد و بنابر آن تشخيص فرد به انسولين تجويزي نياز دارد و بايد آن ميزان تزريق کند، از طرفي فردي که انسولين تزريق ميکند بايد تا پايان عمر خود از انسولين تزريقي استفاده کند و آزمايش سالانه هزينه اضافي به بيمار تحميل ميکند.
درست نيست بيمهها داروي مورد نياز بيمار را تاييد نکنند
محمد نعيم اميني فرد عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمي پزشکي باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سهميه بندي انسولين اظهار کرد: مسئله تجويز منطقي دارو بدان معنا نيست که دارو را کمتر تجويز کنيم بلکه بايد دارو را به ميزان کافي و زمان مناسب براي بيمار تامين کنيم.
وي ادامه داد: گام مهم براي ايجاد عدالت درماني و دارويي اين است که از طريق سيستم بيمه پوشش بيمهاي را افزايش دهيم، مبنا اين است که دارو با قيمت تمام شده عرضه ميشود و بيمار براساس راهنماهاي باليني ميزان مورد نياز داروي خود را دريافت ميکند.
عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي اظهار کرد: بايد به تدريج داروهاي گرانقيمت تحت پوشش بيمه قرار گيرد، اما نبايد اين گونه باشد که بيمه کفي را براي دارو در نظر بگيرد و اگر بيمهها ميزان کافي انسولين براي بيمار را تاييد نکنند، اين برخلاف راهنماهاي باليني و عدالت است که در خدمات بهداشتي و درماني دنبال ميکنيم.
اميني فرد بيان کرد: نسخه نويسي الکترونيکي بهترين راهکار در نظام الکترونيکي است، در اين صورت سه ضلع پزشک، بيمه و داروخانه به يکديگر متصل ميشوند و بسياري از چالشهاي کنوني حل خواهد شد.
بايد قبل از اجراي طرح اطلاع رساني شود
همايون هاشمي رئيس فراکسيون غذا و داروي مجلس شوراي اسلامي درباره سهميهبندي داروي انسولين، گفت: ما در شرايط تحريم هستيم و يکي از وظايف سازمان غذا و دارو آموزش به مردم است به طوري که بيماران دقيق، درست و به موقع به ميزان توصيه شده داروي خود را استفاده کنند.
رئيس فراکسيون غذا و داروي مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: جلوگيري از مصرف بيرويه دارويي به نفع اقتصاد بيماران و خانوادههاست، اما اينکه طرحي بدون هماهنگي و اطلاعرساني مناسب عملياتي شود، بار رواني منفي براي بيماران به دنبال دارد و موجب رنجش آنها ميشود.
وي ادامه داد: بهتر بود که سازمان غذا و دارو پيش از اجراي طرح در بيمهها اطلاعرساني و آگاهيسازي مناسب را انجام ميداد بايد توجه داشت که مصرف بي رويه دارو به اقتصاد کشور آسيب ميزند و از اقدامات سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت براي جلوگيري از مصرف بي رويه دارو استقبال ميکنيم، اما اين اقدامات بايد با مشارکت ذي نفعان، آموزش و اطلاعرساني به مردم پيش از انجام هر گونه اقدامي باشد.
اميد است که با تصميم گيري مناسب بيمه ها دردي بر درد بيماري بيماران اضافه نشود و بيماران در تامين داروب مورد نياز خود در شرايط سخت اقتصادي دچار چالش نشوند، همان گونه که پشت دفترچه بيمه ها نوشته شده است که بيمار نبايد جز دغدغه بيماري دغدغه ديگري نداشته باشند.
بازار