ايسنا/ با وجود اينکه به نظر ميرسيد سامانه نيما به دليل عدم موفقيت در سياستهاي ارزي خيلي زودتر از اينها تعطيل ميشود، اکنون اين سامانه نقش موثري در تامين ارز مورد نياز واردات کشور بازي ميکند.
بانک مرکزي از اوايل سال گذشته با ابلاغ سياستهاي جديد ارزي تصميم گرفت که سامانهاي را تحت عنوان نيما براي فروش ارز حاصل از صادرات و تامين ارز مورد نياز واردکنندگان راهاندازي کند. هرچند که در ابتدا اين سامانه چندان موفق نبود و حجم بسيار کمي از مبادلات ارزي در آن انجام ميشد، اما بانک مرکزي تلاش کرد تا با سياستهاي جديد استفاده از اين سامانه را افزايش داده و در نهايت آن را به محل مشخصي براي تبادل ارز تجاري کشور تبديل کند.
البته بانک مرکزي در اين راستا، تغييراتي را در نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات داد و به نوعي با صادرکنندگان راه آمد تا آنها نيز تمايل بيشتري براي برگرداندن ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور باشند.
اکنون بانک مرکزي اعلام کرده که از ۲۱ فروردين ماه سال گذشته يعني زمان ابلاغ سياستهاي جديد ارزي تا ۳۱ ارديبهشت ماه سال جاري ۷۱ درصد از ارز صادراتي به کشور بازگشته است.
بر اين اساس در مدت ياد شده، صادرکنندگان کشور ۴۵ ميليارد يورو ارز وارد کشور کردهاند و با اين حال طبق توافق با کميته بازگشت ارز صادراتي، گمرک ۲۰ درصد پايههاي صادراتي را پايينتر محاسبه کرده که در نتيجه صادرات يادشده به ۳۵ ميليارد يورو کاهش مييابد.
با در نظر گرفتن دو ميليارد يوروي ديگر که در حقيقت صادرات ريالي است، ۷۱ درصد از ارز صادراتي در مدت يادشده به کشور بازگشته است.
اين در حالي است که عبدالناصر همتي، رئيسکل بانک مرکزي در روزهاي گذشته نيز اعلام کرده بود که عرضه ارز در سامانه نيما بر تقاضاي آن پيشي گرفته و به اين ترتيب روند تامين ارز واردکنندگان از طريق نيما تسهيل خواهد شد.
البته هنوز بخشي از صادرکنندگان ارز صادراتي خود را به چرخه اقتصاد بازنگرداندهاند که اين موضوع نيز بايد توسط بانک مرکزي پيگيري شود و با وجود اينکه بخش عمدهاي از ارز صادراتي به کشور بازگشته، اما بانک مرکزي بايد در پي اين باشد که تمام ارز صادراتي به کشور برگردد.
در اين راستا، فرهاد دژپسند، وزير امور اقتصادي و دارايي نيز مسئوليت معرفي افرادي که ارز صادراتي خود را به کشور برنگرداندند به قوه قضاييه را بر عهده بانک مرکزي دانسته و گفته قرار شد يک رايزني با کمک اتاق بازرگاني انجام شود تا ارزها بازگردانده و مشکل حل شود، ولي افرادي که ارز خود را به کشور برنگردانند بايد توسط بانک مرکزي به قوه قضاييه معرفي شوند.
بهبود وضعيت سامانه نيما در حالي اتفاق ميافتد که بسياري از کارشناسان در ميانه راه، اين سامانه را ناموفق خواندند و پيشبيني ميکردند که به زودي تعطيل خواهد شد، اما بانک مرکزي با تاکيد ويژه بر فعاليت اين سامانه اکنون توانسته آن را به وضعيت قابل قبولي برساند.
به نظر ميآيد که برنامه بانک مرکزي براي سامانه نيما، تامين ارز کل واردات کشور از اين طريق است که ميتواند شرايط را براي واردکنندگان تسهيل کرده و قيمت تمامشده را کاهش دهد. به اين ترتيب ميتوان گفت که در مورد سامانه نيما اصرار بانک مرکزي جواب داد و سامانهاي که گفته ميشد حدود شش ماه پيش بايد جمعآوري شود، امروز نقش بزرگي در تامين ارز واردات کشور دارد.
بازار