آخرين خبر/ وزير اقتصاد با بيان اينکه ماليات بر سود سپردههاي بانکي مطرح نبوده و نيست، گفت: مطرح کردن اين موضوع از ابتدا هم اشتباه بوده است.
به گزارش مهر، فرهاد دژپسند در نشست خبري خود با خبرنگاران، در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چرا ماليات بر سود سپردههاي بانکي از لايحه اصلاح قانون ماليات هاي مستقيم حذف شد، توضيح داد: براي تضمين لايحه مذکور، چند مرحله را طي کرديم؛ به نحوي که مرحله نخست، مرحله کارشناسي بود و در مرحله دوم با دعوت از صاحب نظران دانشگاهي، دستگاههاي اجرايي و بخش خصوصي در چندين جلسه پيشنهادات را بررسي کرديم و در مرحله سوم نيز، آنچه که نهايي شد را در يک گروه ديگر با حضور بنده بررسي و نهايي کرديم. در واقع لايحه يک فرآيند طولاني را براي تکميل و نهايي شدن طي کرد و اينکه مي گويند اين لايحه ۵ ماه در وزارت اقتصاد ماند، کذب است.
وي افزود: در هر فرآيندي افت و خيز وجود دارد و ما در جلسات، دموکراسي را رعايت مي کنيم و با توجه به اينکه من در آخرين مرحله، حضور داشتم مي گويم که اساساً در اين شرايط، مسئله ماليات بر سود سپرده هاي بانکي نه پيشنهاد بوده و نه به جمعبندي رسيد.
دژپسند تصريح کرد: سود سپرده، عايدي سرمايه نيست و به غلط طبقه بندي ميشود و اتفاقاً برعکس آن هم صادق است؛ به اين معنا که اگر سپرده را سرمايه تلقي کنيم، در شرايط تورمي ارزش آن کاهش يافته است؛ چراکه سود سپرده ملک و دارايي نيست؛ بلکه ريال است؛ اينجا است که در اين شرايط، نظر بخش غالب اقتصاددانان اين است که با توجه به حجم بالاي نقدينگي و بازارهاي غيرمولد، اگر زمينه کوچک نقدينگي فراهم شود ضربه مهلکي به اقتصاد کشور فراهم ميشود. در واقع اگر زمينه کوچ نقدينگي از بازار پول به بازارهاي موازي همچون زمين و کالا برود ضربه نابخشودني به اقتصاد است.
وي گفت: ما لايحه را به صورت جمعي تدوين کرديم و اين موضوع در پيشنهاد نهايي و در جمع، مطرح نشد. در بحث ماليات بايد دقت زيادي شود. ماليات ظريف است و نبايد به عنوان يک چکش تلقي شود.
نرخ ماليات و کمک به تامين مالي دولت
وزير اقتصاد با بيان اينکه تعيين نرخ ماليات يکي از سخت ترين کارها است، ادامه داد: ماليات بايد ضمن کمک به تامين مالي دولت، به اقتصاد آسيبي وارد نکند. ما در لايحه موضوع ماليات عايدي سرمايه و استفاده از سرمايه را داريم اما دقت کرديم که اين بحث ها منتهي به ايجاد اختلال در بازارهاي ديگر نشود و اکنون، باز هم تاکيد مي کنم که ماليات بر سود سپرده هاي بانکي مطرح نبوده و نيست.
خبرنگار مهر گفت که موضوع ماليات بر سود سپرده ها در پيش نويسي که از سوي سازمان امور مالياتي منتشر شد وجود داشت؛ اما پس از ورود اين پيش نويس به وزارت اقتصاد اين موضوع حذف شد که وزير اقتصاد گفت: بنده به شما مي گويم که اين مسئله در يک پاورپوينتي که خارج از وزارت اقتصاد تهيه شده بود، در زيرمجموعه ماليات بر مجموعه درآمد تعريف شده بود و ماليات بر سود سپرده را در اين گروه دسته بندي کرده بودند؛ پس مطرح کردن اين موضوع از ابتدا اشتباه بوده است.
درآمدهاي جايگزين نفت
به گزارش اقتصادنيوز، فرهاد دژپسند در نشست خبري با خبرنگاران، اظهار داشت:تا به امروز براي پرداخت وجوه اوراق حتي يک ساعت هم تاخير نداشته ايم و به هنگام تامينمالي اوراق صورت گرفته است.
دژپسند گفت: در ابتداي انقلاب سهم نفت در بودجه بشدت بالا بود اما با تحميل جنگ به کشور فرصت طلايي تحقق هدف نظام دچار خدشه شد چون جنگ طولاني و گسترده بود و در شرايطي که نظام استقرار کامل پيدا نکرده بود، برنامه هاي رهايي بودجه عمومي از نفت اجرايي نشد.
وي افزود : پس از تکانه سنگين سال ۶۴ که بيش از ۵۰ درصد بودجه از طريق استقراض از نظام بانکي صورت گرفت. اما بعد از جنگ در سال ۷۵ مقاممعظم رهبري اقتصاد بدون نفت ابلاغ شد اما بعدها مسير آن طي شد تا اين که در چند سال اخير با شدت بيشتري ادامه يافت.
دژپسند تصريح کرد: اگر بخواهيم نفت از بودجه خارج شود بايد درآمدهاي جايگزين داشته باشيم که درآمدهاي مالياتي بخصوص ماليات هاي مستقيم اهميت ويژه پيدا ميکند.
وزير اقتصاد افزود : امروز درآمدهاي مالياتي توانست بخش بزرگي از درامدهاي نفتي را براي دولت محقق کند که در شرايط فعلي يک دستاورد بزرگي را شکل داده و دولت تا امروز حتي يک ريال از سيستم بانکي براي تامينمالي بودجه عمومي استقراض نکرده است.
وي اعلام کرد : البته سايه سنگين نفت در اقتصاد هم وجود دارد. افزايش صادرات غيرنفتي به يک هدف تبديل شد.در ۱۰ ماهه اول سال ۹۸ نسبت به سال گذشته صادرات غيرنفتي حدود ۳ درصد از نظر ارزش کاهش و وزني ۲۰ درصد افزايش داشته است.
وزير اقتصاد گفت: اصلاح ارزش پايه صادراتي عامل کاهش ۳ درصدي ارزش صادرات غير نفتي بوده و ما بخاطر کمک به صادرکنندگان ارزش پايه را کاهش داديم. به عبارتي ديگر عمليات را يکسان کنيم ما ۷ درصد رشد مثبت ارزشي بايد محاسبه کنيم اما همان ۳ درصد کاهش با روش هاي جديد را لحاظ مي کنيم.
دژپسند تصريح کرد: راه ديگر سرمايه گذاري خارجي است که بايد از شيوه هاي متنوع آن ها را به اقتصاد ايران تزريق کنيم.
وزير اقتصاد افزود : اخرين آمار سرمايه گذاري خارجي ثبت شده نشان مي دهد ۵۰ درصد (۴.۵ ميليارد دلار) سرمايه گذاري خارجي نسبت به سال گذشته در ايران رشد داشته است.
وي اعلام کرد : بانک ها ۷۰۰ هزار ميليارد تومان پارسال تسهيلات ارائه کرده اند و در ۸ ماه اول سال جاري نيز تمرکز براي سرمايه در گردش بوده است بانک ها درک کرده اند که اگر سرمايه در گردش افزايش پيدا کند مي تواند ثمرات بهينه اي داشته باشد.
اقتصاد و بازار سرمايه
وزير اقتصاد گفت : برنامه واگذاري دارايي بانک ها و مولد سازي را در دستور کار قرار داده ايم و يکي از محورها تامينمنابع بانک ها هستند و بحث اصلاح ساختار بانک ها را هم داريم و براي ۱۳ بانک به اجرا در امده است. در کنار آن رفع ناترازي ها، کاهش بدهي دولت و حاکميت شرکتي را هم دنبال مي کنيم.
دژپسند تصريح کرد: دير يا زود بايد از بانک پايه بودن اقتصاد خارج شويم و سهم بازار سرمايه را افزايش دهيم.
وزير اقتصاد افزود : گردش نقدينگي در بورس باعث شده تا نقدينگي به صورت مناسب در اقتصاد به گردش بيفتد و افزايش عمق بازار سرمايه به جذب منابع کمک کرده است.
وي اعلام کرد : ضمن عدم مداخله در بورس، بازار بورس به خوبي مديريت شد که بهترين نمونه آن بعد از شهادت سردار سليماني بود که ريزش بورس با تلاش مستمر مديران بورس کنترل شد.
وزير اقتصاد گفت: شرکت هاي زيادي در مسير پذيرش در بورس هستند و هيات پذيرش در هفته ۲ جلسه مي گذارد تا ورود شرکت ها تسهيل شود. البته ورود شرکت ها به بورس ملاحظاتي دارد که بايد رعايت شود.
دژپسند تصريح کرد: خصوصي سازي بايد شفاف و بدون دغدغه صورت بگيرد و بازار سرمايه بهترين فضا را براي واگذاري ها مهيا کرده است. ما در بورس دنبال اين هستيم که نقش تحرک بخش خصوصي را ايفا کند.
وزير اقتصاد افزود : روش هايي تهيه کرديم که با تصويب لايحه بودجه مقياس مردمي کردن واگذاري ها براي مردم عميق تر شود تا تامين مالي دولت صحيح و هدفمند شود.
دژپسند گفت : مولد سازي دارايي هاي دولت فراتر از فروش و واگذاري ها است و آيين نامه هاي تکميلي در حال تصويب است. همه دارايي هاي دولت نمي تواند وارد پروسه مولدسازي شود.
انضباط مالي و تامين مالي
وي در ادامه گفت: اقتصاد فقط مشکل تامين مالي نيست و انضباط مالي هم بايد لحاظ شود. فضاي کسب و کار و بهبود آن مي تواند گام تعيين کننده تحرک اقتصادي داشته باشد.
دژپسند گفت : فساد زدايي هم بسيار قابل اهميت است. احساس فساد با ادراک فساد فرق دارد و در دستور کار است و بشدت در حال مهار آن هستيم و سامانه اي در دست طراحي است.
وي تصريح کرد: راه حل فساد فقط بگير و ببند نيست. محيط بايد شيشه اي شود و اقتصاد ديجيتال و هوشمند به شيشه اي شدن کمک مي کنند.
دژپسند گفت : بانک ها، بورس، گمرک، سازمان مالياتي و ... بشدت به دنبال اقتصاد ديجيتال هستند تا به شفاف شدن بيشتر منجر شود.
وزير اقتصاد اعلام کرد : بر اساس برنامه هاي تعيين شده در پايان سال ۹۹ بورس هوشمند ايران در منطقه منا به يک الگو تبديل مي شود.
دژپسند درباره وضعيت آمار نرخ بيکاري نيز گفت: آمارها نشانمي دهد نرخ بيکاري در کشور متعادل شده و در برخي از استان ها حتي کاهش زيادي داشته است به طوري که در خراسان رضوي نرخ بيکاري به حدود ۶ درصد رسيده و نرخ بيکاري روستايي به نرخ بسيار پاييني رسيده که اين يک پيام معنادار را نشان مي دهد.
بازار