مهر/ يک کارشناس اقتصادي گفت: اخد ماليات از املاک و خودروهاي لوکس شروعي براي استفاده درست از ماليات بعنوان يک ابزار تنظيم گر، و عاملي براي تنظيم بازار ساخت و ساز کشور است.
وحيد عزيزي در مورد پيش بيني ماليات بر خودروهاي لوکس و خانههاي گران قيمت در لايحه اصلاح قانون مالياتهاي مستقيم اظهار داشت: در حوزه املاک، عمده املاکي که در کشور ما ساخته ميشود، مصرفي نيست بلکه لوکس است اما چون فضاي حاکم بر بازار مسکن، فضاي سفته بازي است شاهد ساخت املاک لوکس در کشور هستيم.
اين کارشناس اقتصادي افزود: ماليات بر املاک و خودروهاي لوکس در بسياري از کشورها وجود دارد زيرا با توجه به اثر تنظيمي که دارد موجب کاهش ساخت خانههاي لوکس ميشود ضمن اينکه منجر به بازتوزيع ميشود؛ چرا که کسي که خانه و خودرو گران قيمت دارد و از مواهب جامعه بيشتر استفاده کرده است، ماليات بيشتري پرداخت ميکند.
وي گفت: همزمان با بحث تدوين لايحه اصلاح قانون مالياتهاي مستقيم، پيشنهاد اخذ ماليات از املاک و خودروهاي لوکس در کميسيون تلفيق با موافقت دولت به تصويب رسيد و وزارت اقتصاد با توجه به مصوبه کميسيون تلفيق، قبل از ارسال لايحه به دولت اين بند را هم اضافه کرد تا تبديل به قانون دائمي شود و از اين به بعد هم املاک بالاي ۵ ميليارد تومان و هم خودروهاي بالاي ۵۰۰ ميليون تومان مشمول ماليات شوند.
دولت به سمت استفاده درست از ماليات ميرود
عزيزي افزود: البته اگرچه نرخ پيش بيني شده براي اين ماليات، نرخ کمي است و در ساير کشورها نرخ بالاتري برقرار است، اما به هر حال شروعي براي استفاده درست از مالياتي است که هدفش تنظيم گري، افزايش عدالت اجتماعي و کاهش وابستگي به نفت است.
اين کارشناس اقتصادي اظهار داشت: در کشورهاي دنيا بخش عمده ماليات را اقشار پردرآمد جامعه که کمتر از ۱۰ درصد جامعه را تشکيل ميدهند، پرداخت ميکنند. اما در کشور ما اين برعکس است. يعني بخش عمده ماليات را اقشار ضعيف و متوسط پرداخت ميکنند که اميدوارم ما هم به سمت اخذ ماليات از دهکهاي بالاي درآمدي، حرکت کنيم.
۲ شاخص اخذ ماليات از املاک لوکس
وي درباره اينکه ماليات خانهها و خودروهاي لوکس را با چه مکانيزمي ميتوان اخذ کرد که درصد خطا پايين باشد، گفت: به احتمال زياد بحث قيمت گذاري در آئين نامه ذکر خواهد شد اما به طور کلي دو شاخص براي اخذ اين نوع ماليات داريم که بدون دخالت افراد است؛ يکي شاخص ارزش معاملاتي املاک که ضريبي از قيمت واقعي است. اگر دولت از اين شاخص کمک بگيرد ميتواند از قيمتهاي نزديک به قيمت واقعي املاک استفاده کند از سويي ديگر نيز قيمت املاک لوکس در لايحه به قدري بالا گرفته شده است که اگر قيمت املاک مقداري بيشتر تخمين زده شود ظلمي صورت نميگيرد.
عزيزي افزود: شاخص بعدي هم کمک گرفتن سازمان امور مالياتي از نظام بانکي است. با مصوبه جديد بانک مرکزي مبني بر لزوم ارائه اسناد براي تراکنشهاي بالاي يک ميليارد تومان، عملاً راه فرار و اعلام کردن قيمت غيرواقعي از سوي صاحبان املاک لوکس، از بين ميرود. براي خودروها نيز همين حالا هم سازمان امور مالياتي ساليانه با توجه به مباحث گمرکي، قيمت را اعلام و ماليات مربوط را اخذ ميکند.
ماليات بر مجموع درآمد ۴۰ ميليون توماني بايد معاف باشد
اين کارشناس اقتصادي درباره اينکه آيا معافيت در نظر گرفته شده براي ماليات بر مجموع درآمد منطقي است، گفت: مطابق با آنچه که پيش بيني شده درآمد ساليانه ۲۰ ميليون تومان از ماليات معاف است در حالي که اگر واقعاً ماليات بر درآمد اشخاص قرار است همه درآمد افراد را در نظر بگيرد بايد کف معافيت بيشتر از معافيت فعلي حقوق باشد. در حال حاضر معافيت مالياتي ۳۶ ميليون تومان است بنابراين معافيت ماليات بر مجموع درآمد بايد مثلاً تا ۴۰ ميليون تومان باشد و از آن طرف نرخهاي تصاعدي براي دهکهاي بالاي درآمدي بيشتر باشد.
بازار