ايسنا/ گروهي از مالکان با استفاده از کاهش محسوس فايل هاي عرضه شده به بازار تحت تاثير ويروس کرونا قيمت هاي بسيار بالاتر از عرف براي واحد خود تعيين کردهاند؛ در سوي ديگر معدود فروشندگان واقعي با اين تصور که بازار حداقل تا سه ماه در رکود خواهد بود نرخها را پايين آوردند.
از روز پنجم عيد تعدادي محدودي از دفاتر املاک در شهر تهران فعاليت خود را از سر گرفته اند. با اين حال نه خريدار چنداني به آنها مراجعه ميکند و نه فروشنده اي. از ابتداي اسفند با مشاهده نشانه هاي رکود ناشي از ويروس کرونا، فروشندگان به تدريج عقب نشيني کردند.
در حال حاضر هر دو گروه خريدار و فروشنده به دليل نبود چشم انداز روشن از وضعيت بازار مسکن معاملات را به حالت تعليق درآورده اند.
معدود فايل هايي هم که در روزهاي اخير عرضه مي شود، حالت نرمال ندارد. برخي مالکان با استفاده از کمبود فايل در شرايط موجود، قيمتهاي نجومي براي واحد هاي خود تعيين کردهاند. اندک خريداران واحد آن ها نيز عمدتاً دلالان و سفته بازان هستند. اما گروه ديگر که مالکان پول لازم محسوب ميشوند و البته تعدادشان زياد نيست با اين تصور که حداقل تا دو سه ماه آينده بازار دچار رکود خواهد بود آپارتمانهاي خود را با قيمت هاي متعارف و بعضاً با تخفيف عرضه کردهاند.
در اين شرايط برخي کارشناسان رکود سه ماهه و برخي ديگر رکود شش ماهه را براي بازار مسکن پيشبيني ميکنند. با اين وجود به دليل نبود تصوير روشن از اثرات ويروس کرونا بر اقتصاد نميتوان با قطعيت از آينده بازار مسکن تحليلي ارائه داد. آنچه مشخص است اينکه به دليل ماهيت کند و دير پذير بودن بازار مسکن اثرات هر نوع متغير بر اين بازار در ماه هاي آينده مشخص مي شود.
مهدي سلطان محمدي، کارشناس اقتصاد مسکن ميگويد: نميتوان در مقياسهاي روزانه، هفتگي و حتي ماهيانه بازار مسکن را مورد ارزيابي قرار داد. تغييرات معنادار بازار مسکن حداقل در بازههاي زماني سه ماهه خود را نشان ميدهد.
سلطان محمدي تاکيد کرد: اثرات کرونا بر تمام حوزههاي اقتصادي گسترده و ماندگار خواهد بود و نميتوانيم اين تصور را داشته باشيم که در آينده نزديک اوضاع به روال عادي گذشته باز ميگردد. البته احتمالاً اين ويروس مثل همه اپيدميها تا حدودي کنترل خواهد شد ولي پيامدهاي آن ديرپا خواهد بود.
وي با بيان اينکه تحليل وضعيت بازار مسکن به ابعاد تاثيرگذاري بيماري کرونا بستگي دارد، گفت: وضعيت بازار در اسفند ماه نميتواند به طور کامل منعکس کننده اثرات اين بحران در بازار مسکن باشد. اين که عنوان ميشود معاملات مسکن در اسفند ۲۴ درصد نسبت به بهمن کاهش يافته نميتواند به اين مفهوم باشد که خريد و فروشها افت چنداني نداشته است؛ زيرا قراردادهايي که طي يک ماه در بازار مسکن منعقد ميشود معمولاً حاصل جستجوها و توافقات هفتهها و ماههاي گذشته است.
افت ۲۴ درصدي بازار مسکن از ترس کرونا
اسفندماه سال ۱۳۹۸ همزمان با شيوع ويروس کرونا معاملات مسکن در تهران و کل کشور به ترتيب ۲۴ و ۲۱ درصد نسبت به ماه قبل کاهش پيدا کرد و اين در حالي است که اسفند ۱۳۹۷ معاملات در کشور نسبت به بهمن همان سال دو برابر شده بود.
شيوع ويروس کرونا رونق شب عيد بازار مسکن را خراب کرد؛ به طوري که مطابق آمار، از يکم تا بيست و ششم اسفند ماه ۱۳۹۸ در شهر تهران ۱۱ هزار و ۶۵۳ قرارداد خريد و فروش به امضا رسيده که نسبت به ماه قبل ۲۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲۳ درصد کاهش نشان ميدهد.
در کل کشور نيز طي ۲۶ روز ابتداي اسفند ماه ۱۳۹۸ بالغ بر ۵۰ هزار و ۸۰۳ قرارداد خريد و فروش ملک منعقد شده که نسبت به همين مدت در بهمن امسال و اسفند پارسال به ترتيب ۲۱ و ۲۷ درصد کمتر شده است.
بازار