ايسنا/ شاخصهاي بورسي عملکرد مختلفي از خود نشان دادند.
به گزارش ايسنا به نقل از آسوشيتدپرس، در اتفاقي بي سابقه شمار کساني که در آمريکا خواهان دريافت مزاياي بيکاري شده اند از ۳۸ ميليون نفر نيز عبور کرده است تا نرخ بيکاري اين کشور بيش از پيش به ثبت رقم بي سابقه ۲۵ درصد نزديک شود. در ۴۳ ايالت از ۵۰ ايالت آمريکا نرخ بيکاري به بالاترين سطح خود رسيده است و کارشناسان هشدار داده اند با تداوم اين روند و با توجه به کاهش شديد درآمد شهروندان آمريکايي، مخارج مصرفي که بار اصلي رشد اقتصادي آمريکا را بر دوش مي کشد به سطوح پايين بي سابقه اي برسد و احياي رشد اقتصادي آمريکا بيش از پيش دشوارتر و آهسته تر شود.
جان ويليامز، مدير دفتر منطقه اي فدرال رزرو در نيويورک گفت: ماه هاي بسيار سختي پيش روي اقتصاد ما خواهد بود و پيامدهاي اين همه گيري روي تقاضا و مصرف در کشور تاثير بالايي خواهد داشت. اين وضعيت نه تنها در کوتاه مدت که در ميان مدت نيز همراه ما خواهد بود.
از سوي ديگر با وجود کاهش سرعت شيوع کرونا در جهان، اين بيماري کماکان در حال گرفتن جان انسان ها در نقاط مختلف است و ضرورت رعايت نکات بهداشتي باعث شده است تا بسياري از واحدهاي اقتصادي در سراسر جهان با حداکثر ظرفيت خود مشغول به فعاليت نباشند.
تاکنون بيش از پنج ميليون و ۳۰۶ هزار و ۲۳۵ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در اين بين ۳۴۰ هزار و ۴۷ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بين کشورهاي مختلف، بالاترين تلفات مربوط به آمريکا با ۹۷ هزار و ۶۴۷ نفر، انگليس با ۳۶ هزار و ۳۹۳ نفر، ايتاليا با ۳۲ هزار و ۶۱۶ نفر، اسپانيا با ۲۸ هزار و ۶۲۸ نفر و فرانسه با ۲۸ هزار و ۲۸۹ نفر بوده است.
از سوي ديگر تنش ها در روابط آمريکا و چين مجددا رو به افزايش است. سناتورهاي آمريکا در حال تدوين لايحه اي براي تحريم برخي از نهادها و مقامات چيني به بهانه دخالت اين کشور در امور هنگ کنگ هستند. پيش از اين نيز برخي مقامات دولت ترامپ از احتمال تحريم چين به اتهام سهل انگاري در جلوگيري از شيوع ويروس کرونا خبر داده بودند هر چند که چين تهديد کرده است در صورت عملي شدن تحريم ها به آن ها پاسخ متقابل خواهد داد.
از سوي ديگر مقامات چيني در نشست سالانه حزب کمونيست تصميم گرفتند با توجه به شيوع کرونا براي امسال هيچ گونه هدف گذاري رشدي را انجام ندهند. براي نخستين بار در طول تاريخ معاصر رشد اقتصادي چين در سه ماهه نخست امسال به منفي ۶.۸ درصد کاهش پيدا کرد. چين هم چنين از در نظر گرفتن يک بسته حمايتي ۳.۶ تريليون يواني (نيم تريليون دلاري) براي حمايت از بخش هاي مختلف اقتصاد اين کشور و ايجاد اشتغال براي ۹ ميليون نفر از شهروندان چيني خبر داد.
چين و آمريکا بيشترين روابط تجاري جهان را با يکديگر دارند و سال گذشته پس از يک جنگ تجاري و تعرفه اي طولاني بر سر مقدمات توافق بزرگتر که به فاز نخست مشهور است به توافق رسيدند. جنگ تجاري اين کشور يکي از دلايل اصلي ريزش بازارها و کاهش رشد اقتصادي جهان در سال گذشته بود و فعالان بازار نگران اند تشديد اختلافات بين دو اقتصاد نخست جهان به ويژه در عصر پساکرونا فشار بر روي تجارت جهاني و احياي اقتصادي را تشديد کند.
استي دويک، کارشناس بازار در موسسه" ناتيکسيس آي ام" گفت: تجديد اختلافات تجاري بين چين و آمريکا مي تواند روي عملکرد شاخص هاي بورسي در ماه هاي آينده تاثير گذار باشد. چين به طور واضح يکي از سيبل هاي کمپين هاي انتخاباتي ترامپ خواهد بود و احتمالا شاهد تندتر شدن انتقادات وي از چين خواهيم بود.
بورس آمريکا
در وال استريت، بيشتر شاخصها صعودي بودند تا جايي که دو شاخص از سه شاخص اصلي بورسي در سطح بالاتري از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ايدانستريال اوريج» با ۰.۰۴ درصد ريزش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۴ هزار و ۴۶۵.۱۵ واحد بسته شد.
شاخص «اس اند پي ۵۰۰» با ۰.۲۴ درصد افزايش تا سطح ۲۹۵۵.۴۵ واحدي بالا رفت و ديگر شاخص مهم بورسي آمريکا يعني «نزدک کامپوزيت» با صعود ۰.۴۳ درصدي در سطح ۹۳۲۴.۵۹ واحدي بسته شد.
بورسهاي اروپايي
مساله برگزيت کماکان کانون توجه معامله گران اروپايي است هر چند که اختلافات بين طرفين به حدي بالا است که کسي اميدوار به يک توافق زودهنگام نيست. ديويد فراست، مذاکره کننده ارشد انگليس با ابراز نارضايتي از پيشرفت اندک حاصل شده در مذاکرات گفته است اتحاديه اروپا بايد در مواضع خود تغييرات اساسي دهد. از سوي ديگر نيز ميشل بارنيه، مذاکره کننده ارشد اتحاديه اروپا روند مذاکرات برگزيت را مايوس کننده دانسته و گفته است که اروپا حاضر به قرباني کردن منافع خود به خاطر اقتصاد انگليس نيست.
با اين حال بوريس جانسون، نخست وزير انگليس به همتاي ايرلندي خود گفته که حصول توافق بين دو طرف را کماکان ممکن مي داند.
از سوي ديگر انگليس به تازگي از نظام تعرفه اي جديد خود براي دوران پسابرگزيت رونمايي کرده و اين مساله مي تواند بيانگر جدي بودن انگليس بر پيشبرد الگوي مدنظر خود و کمرنگ تر شدن احتمال توافق با اتحاديه اروپا بر سر مسايل گمرگي باشد.
اگر لندن و بروکسل تا پايان امسال به توافقي مشخص نرسند، انگليس بازار واحد اروپايي را نيز ترک خواهد کرد و روابط تجاري دو طرف کانال مانش تابع مقررات سازمان تجارت جهاني خواهد بود. دو طرف هم چنين تا ماه ژوئن براي رسيدن به چارچوب کلي فرصت دارند و در صورت منقضي شدن اين مهلت مي توانند با توافق يکديگر آن را تمديد کنند. از سوي ديگر انگليس مذاکره براي امضاي پيمان تجارت آزاد را با آمريکا، نروژ و استراليا نيز آغاز کرده است.
در معاملات بازارهاي بورس در اروپا، شاخص "فوتسي ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۳۷ درصد ريزش نسبت به روز قبل و در سطح ۵۹۹۳.۲۸ واحد بسته شد. شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۰.۰۷ درصدي و ايستادن در سطح ۱۱هزار و ۷۳.۷۸ واحدي به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاريس با افت ۰.۰۲ درصدي در سطح ۴۴۴۴.۵۶ واحد بسته شد. در مادريد شاخص "ايبکس ۳۵" ۰.۱۷ درصد پايين رفت و به ۶۶۹۷.۵۰ واحد رسيد.
بورسهاي آسيايي
در معاملات بورسهاي آسيا، شاخصها عملکرد بدي داشتند؛ تا جايي که شاخص "نيک کي ۲۲۵" بورس توکيو ژاپن با افت ۰.۸ درصدي تا سطح ۲۰ هزار و ۳۸۸.۱۶ واحدي پايين رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ ۵.۵۶ درصد پايين رفت و در سطح ۲۲ هزار و ۸۸۵.۲۱ واحد بسته شد. در چين شاخص "شانگهاي کامپوزيت" افت ۲.۲۹ درصدي را تجربه کرد و در سطح ۳۸۲۴.۰۶ واحد بسته شد.
در استراليا شاخص "اس اند پي اس اند ايکس ۲۰۰" بورس سيدني با ۰.۹۶ درصد ريزش و ايستادن در سطح ۵۴۹۷ واحدي به کار خود خاتمه داد. در بين ديگر شاخصهاي مهم آسيايي، شاخص " تاپيکس" ژاپن نزولي بود.
نفت
در بازار طلاي سياه روند قيمتها نزولي بود. هر بشکه نفت "وست تگزاس اينتر مديت" با ۱.۹۸ درصد کاهش به ۳۳.۲۵ دلار رسيد و نفت خام برنت درياي شمال با ريزش ۲.۵۸ درصدي به ازاي ۳۵.۱۳ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنين در بازار فلزات گرانبها، بهاي هر اونس طلا با افت ۰.۴۴ درصدي نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۳۴.۶۸ دلار معامله شد. هر اونس نقره با صعود ۱.۸۹ درصدي به ازاي ۱۷.۶۹ دلار مبادله شد.
بازار