ايسنا/ درپي نوسانات اخير در بازار ارز، رئيس کل بانک مرکزي و همچنين صرافان و فعال بازار ارز دلايل اين نوسانات را تشريح کردند. به گفته صرافان، نرخ ارز متناسب با ديگر مولفههاي اقتصادي کاهش يا افزايش مييابد و براساس تقاضا به تعادل نزديک ميشود و اکنون هم بازار تعيينکننده نرخ است. همچنين طبق آنچه دستاندرکاران اعلام کردهاند، تقاضاي ارز مسافرتي هم به دليل شيوع ويروس کرونا و نبود سفرهاي خارجي تقريبا صفر شده است.
دو سال پيش به دلايلي همچون بازگشت تحريمها عليه ايران و سرازير شدن سرمايههاي مردم به سمت بازار ارز، قيمت افزايش يافت که در اين زمان، با اعمال سياستهاي پولي و ارزي بانک مرکزي آرامش به بازار برگشت و قيمتها به تعادل رسيد؛ به طوريکه قيمت دلار به حدود ۱۱ هزار تومان کاهش يافت اما در هفتههاي اخير، بار ديگر قيمت ارز نوسان پيدا کرد که در پي آن رئيسجمهوري بر ضرورت کنترل قيمت و جلوگيري از افزايش آن، دقت عمل و هماهنگي دستگاههاي اقتصادي و نظام بانکي در اين زمينه تاکيد کرد.
در اين بين، رييس کل بانک مرکزي اعلام کرد که تشديد فشار تحريمها، شيوع ويروس کرونا، کاهش شديد قيمت نفت و اختلال در عملکرد تجارت کشور از جمله دلايل مهم نوسان قيمتها بوده که با توجه به اينکه مرزها به تدريج در حال بازگشايي هستند، بخشي از مشکلات مربوط به تجارت حل ميشود و بازار نيز بهبود خواهد يافت.
در اين ميان گزارش ميداني ايسنا از بازاز ارز نشانگر اين است که خريد مردم به عنوان مصرفکننده اصلي ارز جهش عمدهاي نداشته است. به گفته يک فعال بازار ارز، در زمانهايي که تفاوت نرخ ارز بازار غير رسمي با صرافي زياد ميشود، در اين شرايط خريداران واسطهاي براي خريد به برخي صرافيها مراجعه ميکنند.
همچنين يکي از صرافان در گفتوگو با ايسنا، درباره نوسانات و تحولات اخير اين بازار اظهار کرد که اينکه پس از گذشت زمان زيادي اکنون قيمت ارز صعود کرده، ميتواند دلايلي همچون وقفه ايجاد شده توسط کرونا در بخش صادرات که يک امر جهاني بوده، وقفه در بازگشت ارز به جهت تعطيلي شرکتهاي خريدار ارز در خارج از کشور، کاهش شديد نرخ جهاني نفت و به دنبال آن کاهش نرخ محصولات مشتقات توليدي با پايه نفت که سهم نسبتا بالايي در صادرات کشور دارد و عمده مشکلاتي که منشأ جهاني دارند، داشته باشد.
به گفته وي، بانک مرکزي در زمينه نرخگذاري دخالتي نداشته و کشف نرخ بر اساس عرضه و تقاضا روزانه صورت ميگيرد.
يکي ديگر از دستاندرکاران بازار ارز نيز معتقد است که يکي از دلايل افزايش قيمت اخير دلار وقفه چند ماهه ايجاد شده براي درخواست در سامانه نيما و آغاز خريد شرکتهاي واردکننده است.
همچنين اکثر صرافان از صفر شدن تقريبي خريد ارز مسافرتي به دليل شيوع ويروس کرونا و نبود سفرهاي خارجي خبر ميدهند.
به گفته يکي از صرافان، فعاليت بانک مرکزي محدود به مديريت عرضه و تقاضاي حوالجات ارزي در سامانه نيما و نظارت در تامين آن است و صرافيهاي بانکي نيز همانند صرافيهاي تضامني در عرصه اسکناس مورد نياز مردم فعاليت دارند.
وي در پاسخ به اينکه اکنون که نرخ دلار در صرافيها به کانال ۱۷ هزار تومان رسيده، آيا اين نرخ واقعي يا حباب است؟ توضيح داد: نرخ ارز متناسب با ديگر مولفههاي اقتصادي و در پي افزايش و کاهش نرخهاي ديگر اقلام، کاهش يا افزايش مييابد و براساس تقاضا نرخ آن به تعادل نزديک ميشود.
بازار