خبرآنلاين/ يک کارشناس خودرو با اشاره به افزايش قيمت خودرو در بازار، معتقد است: تنها راه مبارزه با افزايش قيمت، کاهش شديد هزينههاي دولت، کاهش روند خلق پايه پولي و مديريت نقدينگي در بانکهاست.
در هفتههاي اخير، رشد نرخ ارز عاملي شده تا رکود معاملات در بازارهايي همچون خودرو شدت پيدا کند؛ اگرچه بازار خودرو به دليل نرخهاي غيرمعمول و غيرمنطقي، ماههاست با عدم تمايل خريداران مواجه است، ولي در هفتههاي گذشته رشد نرخ ارز موجب شده که ديگر مشتري تمايلي به خريداري خودرو نداشته باشد.
گزارشها حاکي از آن است که نمايشگاهداران خودرو در حال حاضر از نبود مشتري در بازار گلايه دارند و معتقدند خريد و فروش تقريبا به نزديک به صفر رسيده است؛ به طوري که معاملات روزانه به زور به يک مورد ميرسد.
اين در شرايطي است که بازار دلالي خودرو در فضاي مجازي همچنان داغ است و هر کسي با توجه به شرايط و نرخ دلار، اقدام به تعيين قيمتها براي انواع خودروهاي داخلي ميکند.
ارز با بازار چه ميکند؟
فربد زاوه، کارشناس خودرو در گفت وگو با خبرگزاري خبرآنلاين در اين خصوص اظهار داشت: ابتدا اجازه بديد يک توضيحي در مورد نرخ ارز و تاثير آن در قيمت کالاها بدهم. نرخ ارز متاثر از تورم بخشي ارز و متناسب با رشد نقدينگي ناشي از هر عاملي مثل کسري بودجه يا تخلفات احتمالي شبکه بانکي و تقاضاي تجاري و پساندازي در بازار و عرضه تنظيم ميشود.
وي افزود: نرخ ارز در حال حاضر در ايران، خود عامل تورم به شکل مستقيم نيست و متاثر از سياست هاي پولي و بيانضباطي شديد دولت و بيبرنامگي سازمان برنامه و برخي سياستهاي اشتباه وزارت اقتصاد است که منجر به تورم و کاهش شديد ارزش ريال شده است.
اين کارشناس بازار خودرو متذکر شد: نرخ ارز در شرايط امروز ايران حتي اگر با افزايش عرضه سرکوب شود، گراني و تورم ساير کالاها منفي يا صفر نميشود و افزايش قيمتها اتفاق خواهد افتاد؛ کما اينکه همين الان در بازار مواد غذايي مانند مرغ و تخممرغ و مسکن که تقريبا ارتباطي به نرخ ارز ندارد و خودرو، شاهد افزايش قيمت هستيم.
زاوه تاکيد کرد: درواقع دليل اصلي گراني، سياستهاي اشتباه پولي و اقتصادي در کشور است و نيز تعلل در توسعه اوراق قرضه و توليد پول پرقدرت، ريشه گراني ارز، مسکن و خودرو و همه کالاهاست.
او تصريح کرد: اين انبساط شديد پولي که تقريبا در همه تاريخ ايران بيسابقه است، در کنار ماجراجويي در بازارها، وضعيت را به شدت بغرنج کرده است؛ به گونه اي که روند تورمي به مرز هشدار رسيده و کشور در استانه بحرانهاي بسيار بزرگي قرار گرفته است.
راه مبارزه با افزايش قيمتها چيست؟
اين کارشناس بازار خودرو در ادامه گفت: انکار مشکل بهخصوص در بازار خودرو و ارائه طرحهاي بيمفهومي مثل فرمول قيمتگذاري شورا رقابت و يا طرح تنظيم بازار در سازمان حمايت از مصرف کننده و توليدکننده مبني بر الزام به معامله تا سقف 10درصد قيمت کارخانه که از ابتدا مشخص بود اجرايي نيست و تنها تلاشي براي فرار از پاسخگويي و پذيرش مسئوليت است، خود مشکلات را حادتر کرده است.
زاوه با بيان اينکه توهم کنترل تورم در مبادي توليدي نيز اصولا شدني نيست، افزود: البته عبور و فاصله شديد قدرت خريد با قيمت کالاها سبب کاهش حجم بازارها شده است و رکود کم و بيش به همه بازار ايران گسترش پيدا ميکند، بازار خودرو هم کم و بيش مشکل شکست بازار يا عدم امکان خريد توسط مشتريان را تجربه ميکند و وضعيت در نيمه دوم سال به مراتب بدتر و بغرنجتر خواهد شد.
وي متذکر شد: ولي اين رکود مانع از روند افزايشي قيمت نميشود و تنها راه مبارزه با افزايش قيمت، کاهش شديد هزينههاي دولت، کاهش روند خلق پايه پولي و مديريت نقدينگي در بانکهاست.
اين کارشناس خودرو تاکيد کرد: اصرار عدم تغيير در سياستهاي پولي و مالي و اقتصادي ميتواند کشور را در تابستان و نهايتا در نيمه دوم سال با مشکلات بسيار عميقي مواجه سازد.
بازار