ايرنا/ به دنبال بستهشدن مرزها و ممنوعيت پروازهاي خارجي، جهانگردان ناگزير برنامههاي خود را لغو کردهاند و بازديدکنندگان داخلي نيز به منظور رعايت مقررات فاصلهگذاري اجتماعي و نگراني از حضور در مراکز تراکم جمعيت، از بازديد بناهاي تاريخي و جاذبههاي گردشگري امتناع ميکنند، موضوعي که کاهش ۵۰ درصدي درآمد گردشگري در جهان را به دنبال داشته است.
نهاد کنفرانس و توسعه تجارت سازمان ملل موسوم به «آنکتاد»در تازهترين گزارش خود از بروز بحران مالي در صنعت گردشگري در جهان به سبب کرونا خبر داده است.
بنابر اعلام پايگاه خبري رسمي اين نهاد بينالمللي، پيشبيني شده که صنعت گردشگري در جهان از زمان شيوع بيماري کرونا در چهار ماه گذشته با خسارت مالي يک تريليون و ۲۰۰ ميليارد دلاري معادل ۱.۵ درصد از توليد ناخالص جهان روبرو شده باشد.
همچنين پيشبيني شده چنانچه اين بحران به مدت هشت ماه تداوم داشته باشد، ميزان خسارت به ۲ تريليون و ۲۰۰ ميليون دلار معادل ۲.۸ درصد از توليد ناخاص در جهان برسد.
همچنين در بدبينانهترين حالت چنانچه بحران کرونا تا ۱۲ ماه ادامه يابد، صنعت گردشگري با خسارت مالي ۳ تريلييون و ۳۰۰ ميليارد دلاري معادل ۴.۲ درصدي توليد ناخالص داخلي در جهان روبرو ميشود.
بنابراعلام سازمان جهاني گردشگري، صنعت گردشگري به عنوان مهمترين بخش اقتصاد برخي از کشورها در جهان به شمار ميآيد. گفتني است درآمد حاصل از صنعت گردشگري در جهان در ۲۰ سال گذشته از ۴۹۰ ميليارد دلار به يک ميليارد و ۶۰۰ ميليون دلار افزايش يافته است.
اين در حالي است که از زمان شيوع بيماري کرونا در جهان اين درآمد به نصف مبلغ مذکور کاهش يافته است و تبعات اقتصادي بسيار شديدي را برجاي گذاشته است.
گفتني است اتخاذ تدابير پيشگيرانه در برخي از کشورها، اعمال محدوديتهاي جديد براي سفر و کاهش درآمد مصرفکننده سبب شده ميزان رشد صنعت جهانگردي با کاهش روبرو شود.
اگر چه برخي از کشورها به تدريج فعاليتهاي مربوط به صنعت گردشگري را آغاز کردهاند، شمار ديگري از کشورها فعاليتهاي گردشگري خود را کاملا به حال تعليق درآوردهند.
تعليق صنعت گردشگري بر زندگي مردم کشورهايي که اين صنعت تنها منبع درآمد آنها به شمار ميآيد، تاثير بسيار مخربي گذاشته است.
در حال حاضر توليد ناخالص داخلي کشورهايي مانند جامائيکا و تايلند به سبب تعليق صنعت گردشگري ناشي از کرونا به ترتيب با کاهش ۱۱ درصدي و ۹ درصدي روبرو شده است.
همچنين پيشبيني شده توليد ناخالص داخلي کشورهايي مانند کنيا، مصر و مالزي به سبب کرونا با کاهش ۳ درصدي روبرو شود.
گفتني است کرونا تنها بر اقتصاد کشورهايي کوچک تاثيرات مخرب نداشته، بلکه کشورهاي بزرگ نيز مانند فرانسه، يونان، ايتاليا، پرتغال، اسپانيا و آمريکا به سبب رکود صنعت گردشگري متحمل ميلياردها دلار خسارت شدهاند.
در ميان کشورهاي مختلف تايلند، جامائيکا و کرواسي با بيشترين ميزان بيکاري در صنعت گردشگري روبرو شدهاند.
براساس آمارهاي سازمان جهاني گردشگري، فرانسه، اسپانيا، آمريکا، چين و ايتاليا جزو پنج کشور اول داراي بيشترين تعداد گردشگر خارجي هستند.
کشورهايي که زماني ميزبان مسافران خارجي بودند، اين روزها بهشدت از شيوع ويروس کوويد-۱۹ آسيب ديدهاند؛ بهگونهاي که بهجز چين بهعنوان مبدأ انتشار ويروس، آمريکا، ايتاليا، فرانسه و اسپانيا يعني پنج کشوري که بهعنوان مقاصد پرطرفدار گردشگري مطرح بودند، آمارهاي بالايي را در تعداد مرگومير ناشي از ابتلا به ويروس کرونا گزارش دادهاند.
محدوديتهاي ناشي از کرونا باعث ايجاد مشکلات زيادي در اقتصاد اين کشورها و البته ديگر کشورها بهويژه آنهايي شده که بر سفر و گردشگري تکيه دارند. در بين پنج کشور نخست فهرست مقاصد گردشگري، اسپانيا آسيب بيشتري از کرونا ديده است. گردشگران بينالمللي در اسپانيا ساليانه حدود ۸۱ ميليارد دلار پول خرج ميکنند. اين رقم حدود ۱۶ درصد از کل صادرات اسپانيا به شمار ميآيد.
مخارج گردشگران در ايتاليا حدود ۱۰ درصد صادرات اين کشور است. البته اين اعداد و ارقام در مقايسه با تأثيري که کرونا بر گردشگري جزيره سنت لوسيا داشته کاملاً رنگ ميبازند. پرداختهاي گردشگران خارجي در اين جزيره بيش از ۸۱ درصد صادرات آن است.
ضرر ۲۷ ميليون يورويي برج ايفل
برج ايفل پس از يک تعطيلي ۳.۵ ماهه به دليل شيوع کرونا، از اوايل تيرماه پذيرش بازديدکننده را تحت تدابير پيشگيرانه از سر گرفته است ولي بازديدکنندگان فقط مجاز هستند از دو طبقه از اين بناي تاريخي سه طبقه ديدن کنند و به منظور اتخاذ تدابير پيشگيرانه گردشگران براي بالارفتن از اين برج فلزي ۳۲۴ متري، بايد از پلهها استفاده کنند و مجاز به استفاده از آسانسور نيستند.
همچنين به گفته پاتريک برانکو روييوو (Patrick Branco Ruivo) مدير کل برج ايفل، اين پربازديدترين بناي جهان از قرنطينه و خانهنشيني که از ماه مارس (اسفند ۹۸) آغاز شد، تاکنون ۲۷ ميليون يورو ضرر کرده است.
پاريس نيز از اين قاعده مستثني نيست. کاخ ورساي که از ۶ ژوئن (۱۷ خرداد) به روي بازديدکنندگان باز شد هنوز تا شرايط عادي فاصله زيادي دارد. اين جاذبه گردشگري اين روزها براي جلوگيري از شيوع کرونا روزانه حداکثر ۴ هزار و ۵۰۰ بازديدکننده ميپذيرد. آماري که در مقايسه با ۲۰ هزار نفري که تابستان هرسال از اين کاخ بازديد ميکنند، چندان رضايتبخش نيست.
موزه لوور پاريس که ۶ ژوئيه (۱۶ تير) بازگشايي ميشود نيز خود را براي کاهش قابل توجه تعداد بارديدکنندگان آماده کرده است.
رکود صنعت گردشگري در ايران
ايران نيز از آسيب هاي کرونا در بخش گردشگري در امان نمانده است. امسال کرونا به عنوان مهمان ناخوانده گردشگري جهان، ايران باعث شده تا از امکانات گردشگري ايران با حداقل ظرفيت استفاده شود و حتي يکي دو ماه استفاده از اين امکانات به صفر نزديک برسد.
«جمشيد حمزهزاده» رييس جامعه هتلداران ايران آسيب و زيان صنعت گردشگري کشور با شيوع بيماري کرونا در چهار ماه گذشته را خسارتي ۱۰۰ درصدي اعلام کرد و افزود: هتلداران استانهاي مختلف کشور در چهار ماه گذشته و در پي شيوع بيماري کرونا ۶۰ هزار ميليارد ريال خسارت ديدند.
حمزهزاده خسارت کرونا به صنعت گردشگري بويژه هتلداري ايران را عميق خواند و گفت: هنوز هم با وجود اعلام آغاز فعاليت هتلها و مراکز اقامتي، خسارت کرونا به اين بخش از صنعت گردشگري ادامه دارد.
رييس جامعه هتلداران ايران، خواستار همدلي و همراهي دولت با سرمايهگذاران زيانديده صنعت گردشگري به خصوص جامعه هتلداران شد و اضافه کرد: بخش خصوصي صنعت گردشگري بايد بتواند در وضعيت پساکرونا به ارائه خدمات بپردازد.
گردشگران خارجي به ايران بازميگردند
از سوي ديگر، ايرلاينها يکي ديگر از فعالان اقتصادي بودند که از کرونا آسيب جدي ديدند. پروازهاي به مقاصد داخلي و خارجي در اسفند به حداقل رسيد و فرودگاه ها به حالت نيمه تعطيل درآمدند.
اگرچه رئيس سازمان هواپيمايي کشور اعلام کرده که محدوديتهاي ورود گردشگران خارجي بهتدريج و با توجه به دستورالعملهاي بهداشتي در حال کاهش است و بهزودي شاهد بازگشت گردشگران خارجي به کشورمان خواهيم بود.
«علي عابدزاده» از امضاي موافقتنامههاي بهداشتي بين کشورها در زمينه جلوگيري از شيوع کرونا و رفع محدوديت پروازهاي خارجي خبر داده و گفته است محدوديتهاي پروازي در حال کاهش هستند.
به گفته او، شرکتهاي خارجي اکنون منتظرند تا پروتکلهاي بهداشتي ميان کشورها امضا و توافقها انجام شود تا بتوانند مسافران را طبق پروتکلهاي خاص بهداشتي و پزشکي جابهجا کنند.
رئيسجمهوري نيز اخيرا با يادآوري اهميت صنعت گردشگري در اقتصاد کشور و سهم قابل توجه آن در چرخه زندگي اقوام و از جمله مناطق روستايي، به وزير ميراث فرهنگي و گردشگري دستور داد با همکاري مسوولان کميته بهداشتي ستاد ملي مقابله با کرونا، پروتکلهاي بهداشتي لازم براي بازگشت فعالان اين صنعت به عرصه فعاليت و نقشآفريني مؤثر آنها در تحقق شعار جهش توليد را تهيه و به شکل دقيق اجرا کنند.
بازار