ايسنا/ جريان معاملات ارزي بين صرافان طي سه روز اول هفته، از اين حکايت دارد که حدود ۵۰۰ ميليون دلار با ميانگين نرخ حدود ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان در سامانه نيما عرضه و معامله شده است.
بر اساس گزارش هاي دريافتي از سامانه نيما، به رغم نوسانات چند روز اخير و مسايل مطرح شده براي افزايش نرخ ارز، طي سه روز ابتداي هفته جاري، حدود ۵۰۰ ميليون دلار با ميانگين نرخ حدود ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان در سامانه نيما عرضه و معامله شده است.
پيش از اين بانک مرکزي از فروش ۴۲۹ ميليون يورو در سامانه نيما در هفته گذشته و نيز تامين ارز ۶.۲ ميليارد يورو براي واردات انواع کالاها از ابتداي سال جاري تا ۹ تيرماه خبر داده بود.
بر اين اساس، برخي کارشناسان و دستاندرکاران بازار معتقدند که با نزديکتر شدن به پايان مهلت بازگشت ارزهاي حاصل از صادرات به چرخه اقتصادي کشور و نيز روانتر شدن فعاليت هاي تجاري کشور که از ابتداي سال و تحت تاثير شيوع ويروس کرونا با افت قابل ملاحظه اي روبرو شده بود؛ روند تامين ارز کالاهاي وارداتي به کشور به روال عادي برخواهد گشت.
فعالان بازار در اين خصوص اذعان دارند که بخشي زيادي از افزايش فشار بر نرخ حواله درهم ناشي از تقاضاي انباشته شدهاي است که در دوران قرنطينه کرونا و بسته بودن مرزها توان مرتفع شدن را نداشت. به عنوان مثال برخي فعالان اقتصادي عنوان ميکنند که برخي از قاچاقچيها زماني که مرزها بسته بود، نتوانستند کالاي خود را وارد کشور کنند و در شرايط کنوني، براي ورود همان ميزان کالا به يکباره به بازار ارز و صرافيها هجوم بردهاند. ورود يکباره آنها سمت تقاضا را تقويت بيشتري کرده است. در کنار اين صرافيها نيز به دليل عدم احياي صادرات به سطح پيش از کرونا و کاهش ورودي ارز توان پاسخگويي به تقاضاي انباشته شده ارزي را نداشتهاند. طبيعتا با خروج اين تقاضاي تجميع شده از بازار ميتوان انتظار کاهش قدرت سمت تقاضا را داشت.
عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار حواله ارز به خاطر مشکلات ناشي از کرونا
رييس کل بانک مرکزي نيز در همين خصوص با اشاره به اينکه تلاطم اين روزهاي بازار، عمدتاً از عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار حواله ارز، به خاطر مشکلات ناشي از کرونا در ابتداي سال، نشأت گرفته است تاکيد کرده است که بازار ارز با فروکش کردن تدريجي تقاضاهاي تجميع شده ماههاي قبل و افزايش عرضه در نيما تعديل خواهد شد.
از سوي ديگر همچنين افزايش گمانه زني ها در خصوص ورود محمولههاي ارزي حاصل از فروش طلاي ونزوئلا به بازارهاي ايران شکل گرفته که صحت آنها ميتواند جهتگذاري قيمتها را به کل تغيير دهد. بر اساس شنيدهها، ديروز هواپيماي حامل پالتهاي دلار به کشور وارد شده که احتمال وقوع شوک ارزي و سقوط آزاد قيمتها را تقويت ميکند. با اين حال اين موضوع از سوي مقامات دولتي تاييد نشده و نميتوان در خصوص صحت و سقم آن اظهارنظر کرد.
اما شايد گفتههاي رييس بانک مرکزي در خصوص بالا بودن ريسک سرمايهگذاري بتواند چنين موضوعي را تاييد کند. آنطور که عبدالناصر همتي ميگويد «بانک مرکزي دخالت هدفمند خود در بازار را به تشخيص خود و با در نظر گرفتن مصالح عاليه اقتصادي کشور اعمال خواهد کرد. بانک مرکزي يک بار در مهرماه سال ۹۷ توان خود را نشان داد. برخي به خاطر اشتباه محاسباتي تا دو سال براي فروش دلارهاي ۱۹ هزار توماني خود معطل ماندند.»
افزايش قابل توجه صادرات نفت و فرآوردههاي نفتي و صادرات غيرنفتي و خبرهاي مثبت از آزاد شدن منابع مسدودي بانک مرکزي نيز که رييس کل بانک مرکزي وعده آن را داده است مي تواند نقش مهمي در روند تأمين ارز داشته باشد.
در مجموع و با بررسي جميع شرايط، به نظر مي رسد پس از پيشخور شدن سيگنال هاي افزايشي مانند شدت يافتن تحريم ها و کاهش درآمدهاي ارزي کشور در هفته هاي گذشته، کفه سيگنال هاي کاهشي در بازار ارز سنگين شده است که طبيعتا بايد شاهد کاهش قيمت باشيم.
بازار