ايرنا/ بعد از سدشکني شاخص بورس از کانال ١.٥ ميليوني، پيشبيني فعالان بازار حکايت از حرکت شاخص به کانال دو ميليون واحدي دارد. البته در اين بين صحبتهاي ضد و نقيض مطرح شده از سوي کارشناسان، تصميمگيري براي ماندگاري يا خروج سرمايهها از اين بازار را سخت کرده است.
شاخص بورس در هفتهاي که گذشت در حالي بدون هيچ مقاومت و مانعي از کانال يک ميليون و ٥٠٠ هزار واحد عبور کرد و در کانال بيش از يک ميليون و ٦٠٠ هزار واحد خود را تثبيت کرد که بيش از نيمي از کارشناسان بازار، بعد از کانال يک ميليون واحد عدد يک ميليون و ٥٠٠ هزار واحد را مقاومتي جدي براي ادامه معاملات بازار ميدانستند و معتقد بودند شاخص بورس با نزديک شدن به اين کانال چند روزي وارد فاز اصلاحي سنگين ميشود و اغلب سهمهاي شاخصساز در بازار در کنار سهمهاي کوچک قرمزپوش خواهند شد.
اين موضوع در موقعيت فعلي که بورس روزهاي متفاوتي را سپري ميکند باعث نگراني سهامداراني شده است که بر سر دوراهي تصميمگيري براي عرضه يا نگهداري از سهام خود ماندهاند و با گمان اينکه بورس همچنان روزهاي خوبي را در پيش دارد و با تصور اينکه حمايت دولت و تداوم ورود حجم گسترده نقدينگي به بازار مانع از اصلاحهاي شديد ميشوند به ورود باقيمانده سرمايه و نقدينگيهاي در اختيار خود به بورس فکر ميکنند.
چنين شتابي در رشد شاخص بورس ذهن سهامداران حاضر در بازار را به سمت ورود شاخص بورس به کانال دو ميليون واحد کشانده است، کانالي که از نظر کارشناسان مقاومت و اصلاحي جدي و سنگيني را ميطلبد تا بتواند به اين سقف تاريخي ورود کند.
از طرف ديگر برخي از کارشناسان کانال فعلي شاخص بورس را همچون راهي ميدانند که بازار بسيار زودتر از زمان تعيين شده آن را طي کرده و توانسته به عددي دست پيدا کند که آن را براي پايان سال ٩٩ پيشبيني کرده بودند، به همين دليل معتقدند که شاخص بورس ممکن است بعد از اصلاحي نه چندان آرام، به اعدادي بالاتر از کانال دو ميليون واحد دست يابد.
بورس بي تاب براي ورود به کانال ١.٥ ميليون واحدي
در اين زمينه «عرفان هودي» امروز (شنبه) در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با تاکيد بر اينکه بازار بورس بيتاب براي ورود به شاخص يک ميليون و ۵۰۰ هزار واحد بود، افزود: از روند معاملات دو روز پاياني بورس کاملا مشخص است که شاخص بورس براي ورود به اين کانال برخلاف ديگر مواقع فرصتي را براي ايجاد اصلاح به بازار نداد.
وي ادامه داد: به لحاظ تکنيکالي بازار بايد با نزديک شدن به کانال ۱.۵ ميليون واحدي اصلاحي را تجربه ميکرد و شاخص بورس حداقل تا کانال يک ميليون و ۳۵۰ هزار واحد افت ميکرد اما شرايط بازار و اشتياق سهامداران براي ورود شاخص بورس به اين کانال باعث شد تا روز دوشنبه، بازار فقط حدود يک ساعت منفي بماند و ۳۰ هزار واحد بريزد که به مرور شاخص کل ۲۰ هزار واحد از روند منفي را پس گرفت و فقط با ۱۰ هزار واحد افت به معاملات پايان داد.
هودي افزود: با توجه به ورود شاخص بورس به کانال يک ميليون و ۵۰۰ هزار واحد تا حدودي از عطش بازار کاسته شد و ممکن است بازار اصلاحي را تجربه کند که اين اصلاح ميتواند ادامه رشد بازار را تضمين و خيال سهامداران را از ادامه روند صعودي بازار آسوده کند.
انتظار براي کانال دو ميليون واحد
وي خاطرنشان کرد: در صورت ايجاد اصلاح در بازار ميتوان در انتظار رشد دوباره شاخص بورس و صعود اين شاخص به کانال يک ميليون و ۸۰۰ هزار واحد و زمينهسازي براي ورود به کانال تاريخي دو ميليون واحد بود.
هودي با تاکيد بر اينکه ورود شاخص بورس به کانال دو ميليون واحد را با توجه به وضع موجود ميتوان به عنوان يک شوخي قلمداد کرد، گفت: رسيدن شاخص بورس به کانال دو ميليون واحد نيازمند برخي از الزامات است، در صورتي که شاخص به صورت يک ضرب وارد کانال دو ميليون واحد شود در آن زمان اصلاح و استراحت بازار ميتواند ۶۰ درصد از کل بازار را شامل شود و اصلاح عميقي در اين بازار صورت گيرد.
اين کارشناس بازار سرمايه اظهار داشت: اگر بازار به دنبال هر رشد چشمگيري وارد فاز اصلاحي شود و در انتها وارد کانال دو ميليون واحد شود به دليل مقاومتي که شاخص بورس بر روي اين کانال دارد اصلاح جزيي را تجربه ميکند و نهايتا تا کانال يک ميلون و ۹۰۰ هزار واحد اصلاح خواهد کرد، در غير اينصورت بايد در انتظار اصلاحي جدي در اين بازار باشيم.
وي با بيان اينکه در يک ماه گذشته يعني ماه رمضان با چنين معضلي در اصلاح شاخص بورس همراه بوديم، گفت: شاخص بورس بدون هيچ اصلاحي وارد کانال يک ميليون و ۱۰۰ هزار واحد شد و بعد از اصلاح به کانال ۹۰۰ هزار واحد ورود کرد که اين اصلاح به مدت سه هفته به طول انجاميد.
هودي اظهار داشت: بازار در وضعيت کنوني بهتر است اصلاح زماني داشته باشد و چند روزي را در کانال يک ميليون و ۴۵۰ هزار واحد يا يک ميليون و ۵۰۰ هزار واحد باقي بماند.
وي به حمايت دولت از عرضه صندوقهاي ETF در بازار اشاره کرد و گفت: زماني که نخستين مرحله از صندوقهاي ETF در بورس عرضه شد بين افراد چندان مورد اقبال قرار نگرفت، به همين دليل به هر فرد دو ميليون تومان سهم از صندوق تعلق گرفت، اکنون به نظر ميرسد که دومين مرحله از عرضه اين صندوقها که پالايشيها هستند به دليل چهره خوبي که بازار از خود نشان داده صد درصد خريداري شود و عدد کمتري از رقم دو ميليون به افراد برسد.
هدف بورس دستيابي به شاخص بيش از دو ميليون واحد
«محسن رحمتي» کارشناس بازار سرمايه اما معتقد است که شاخص بورس ميتواند به کانال دو ميليون واحد ورود و خود را در اين کانال تثبيت کند.
وي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: زمان دقيقي را نميتوان براي ورود شاخص بورس به کانال دو ميليون واحد اعلام کرد اما براساس پيشبينيهاي صورت گرفته شاخص بورس در مدت زمان کوتاه تا کانال يک ميليون و ۹۰۰ هزار واحد به راحتي رشد ميکند، با ورود به اين کانال روند معاملات بازار به شدت متعادل ميشود و بعد از اصلاحي کوتاهمدت در اين عدد خود را براي ورود به کانال دو ميليون واحد آماده خواهد کرد.
رحمتي با بيان اينکه هميشه بازار عددي را به عنوان هدف براي شاخص بورس يا قيمت سهام قرار ميدهد که اکنون شاخص بورس عدد دو ميليون واحد را عمده هدف بازار قرار داده است، افزود: به طور معمول شاخص تا نزديکي محدوده کانال دو ميليون واحد به سرعت حرکت ميکند اما قبل از ورود به اين کانال افرادي زيادي به دليل ترس از اصلاح تصميم به شناسايي سود ميگيرند، به همين دليل افزايش حجم عرضه در بازار مسير معاملات را به سمت روند منفي پيش خواهد برد.
اين کارشناس بازار سرمايه اعلام کرد: رشد چشمگير شاخص بورس و عبور از کانال يک ميليون و ۵۰۰ هزار واحد بدون هيچ مقاومتي زمينه ترس سهامداران را براي احتمال اصلاحي شديد در بازار فراهم کرده است که اين امر ممکن است منجر به افزايش عرضه در بازار شود.
وي خاطرنشان کرد: به نظر ميرسد شاخص بورس تا قبل از پايان سال از کانال دو ميليون واحد عبور کند و اعداد بالاتري را براي دستيابي مورد هدف قرار دهد اما با توجه به غيرقابل پيشبينيشدن معاملات بورس نميتوان عدد دقيقي را در اين زمينه اعلام کرد.
رحمتي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا احتمال ورود شاخص بورس به اعدادي بيش از کانال دو ميليون واحد وجود دارد يا خير، گفت: ورود شاخص بورس به کانال دو ميليون واحد و تلاش براي دستيابي به اعداد بالاتر وابسته به رفتار بازار در محدوده کانال دو ميليون واحد، تصميمات و ادامه حمايت دولت، حجم ورود نقدينگي به اين بازار، ريسکهاي سياسي و قيمت دلار در آن زمان است که ميتواند به شدت روند معاملات بازار را تغيير دهد.
اين کارشناس بازار سرمايه اظهار داشت: در کنار مسايل مطرح شده، ريسکهاي سياسي بيشترين خطر تهديدکننده براي دستيابي شاخص بورس به اعداد بالاتر از کانال دو ميليون واحد است اما اکنون خطري از جانب مسايل سياسي بازار را تهديد نميکند.
بازار