نماد آخرین خبر

افزایش ۲۴ میلیون تنی ظرفیت تولید پتروشیمی در سال ۹۹

منبع
ايرنا
بروزرسانی
افزایش ۲۴ میلیون تنی ظرفیت تولید پتروشیمی در سال ۹۹

ايرنا/امسال با بهره‌برداري از ۱۷ طرح پتروشيمي، ظرفيت اين صنعت در کنار ايجاد تنوع از ۶۶ ميليون تن به ۹۰ ميليون تن افزايش پيدا مي‌کند. افزايش ظرفيتي که در تاريخ پتروشيمي ايران بي‌سابقه بوده و از همين رو سال ۹۹ سال طلايي پتروشيمي ايران نام‌گذاري شده است.

برنامه جهش دوم صنعت پتروشيمي در سال ۹۷ بر اساس طرح‌هايي که از گذشته آغاز شده بود، مدون شد تا اين طرح‌ها تا سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداري برسند و ظرفيت توليد در اين صنعت تا ۱۰۰ ميلون تن در سال افزايش پيدا کند.  

اما از آنجا که از ۲۷ طرح تعريف شده در جهش دوم صنعت پتروشيمي، ۱۷ طرح در سال ۹۹ به بهره‌برداري مي‌رسد، اين سال به عنوان سال طلايي صنعت پتروشيمي نام‌گذاري شده است البته با مسايل ناشي از کرونا ممکن است بهره‌برداري از برخي از طرح‌ها به ابتداي سال بعد منتقل شود.

با بهره‌برداري از اين ۱۷ طرح، ‌ ظرفيت صنعت پتروشيمي از ۶۶ ميليون تن فعلي به ۹۰ ميليون تن در ابتداي سال آينده افزايش پيدا خواهد کرد.

۱۰ طرح نيز تا پايان سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداري مي‌رسد تا در مجموع ظرفيت پتروشيمي ايران در پايان اين سال به ۱۰۰ ميليون تن در سال افزايش پيدا کند. همچنين درآمد صنعت که در حال حاضر ۱۵ ميليارد دلار است در انتهاي ۱۴۰۰ به ۲۵ ميليارد دلار افزايش مي‌يابد.

از اين تعداد ۴ طرح پتروشيمي مياندوآب، پتروشيمي کاوه، پتروشيمي کيمياي پارس خاورميانه و کاتاليست پتردشيمي لرستان افتتاح شده و متانول بوشهر، طرح بيدبلند ۲ در بهبهان، طرح اولفين در ايلام، طرح اوره و آمونياک لردگان، طرح اوره و آمونياک مسجد سليمان، طرح پتروپالايش کنگان، پي. وي. سي هگمتانه و پي. وي. سي ماهشهر خواهد بود. همچنين ۴ طرح پنتان و هگزان اوکسير، طرح متانول سبلان، طرح متانول آرتا انرژي و طرح پروپيلن خمين نيز به تدريج طي امسال و اوايل سال بعد به بهره‌برداري مي‌رسد.

از سوي ديگر، ۲۸ طرح براي جهش سوم پيش‌بيني شده که کار اجرايي بسياري از اين طرح‌ها آغاز و حتي برخي تا ۳۰ درصد پيشرفت کار دارند.  

 با تحقق طرح‌هاي جهش سوم تا سال ۱۴۰۴ ظرفيت صنعت پتروشيمي از ۱۰۰ ميليون تن در پايان سال ۱۴۰۰ به ۱۳۳ ميليون تن در سال ۱۴۰۴ افزايش پيدا مي‌کند و در آمد صنعت نيز از ۲۵ ميليارد دلار بر اساس قيمت‌هاي پايه سال ۹۵ به ۳۷ ميليارد دلار در سال ۱۴۰۴ افزايش مي‌رسد.   

در کنار اين رشد ظرفيت،  البته همانگونه که مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز تاکيد کرده، براي توسعه پايدار و هوشمند برنامه وجود دارد و در جهش دوم و سوم صنعت پتروشيمي سبد محصولات متنوع‌تر خواهد شد.

در حال حاضر ۳۳۳ گريد محصول پليمري و ۴۰ نوع محصول شيميايي در صنعت پتروشيمي ايران توليد مي‌شود. در جهش دوم پتروشيمي علاوه بر افزايش گريدهاي پليمري، ‌ ۱۵ نوع محصول شيميايي به سبد پتروشيمي ايران اضافه مي‌شود.
در جهش سوم نيز عدد ۵۵ نوع محصول شيميايي به ۶۸ نوع ارتقا پيدا مي‌کند و محصولات پليمري نيز متنوع‌تر خواهد شد.

نکته مهم آن است که افزايش ظرفيت در صنعت پتروشيمي در حالي محقق مي‌شود که بيژن زنگنه وزير نفت همواره از سوي منتقدان به حمايت از خام فروشي در صنعت نفت محکوم شده است.

زنگنه البته در تمام اين سال‌ها ثابت کرده که به جاي صحبت اجازه مي‌دهد تا عملکردش از وي دفاع کند.

کارنامه زنگنه در صنعت پتروشيمي چه در دوران وزارت دولت اصلاحات و چه در دولت تدبير و اميد نشان مي‌دهد که افزايش ظرفيت پتروشيمي ايران مديون شيخ الوزرا است.

تا آنجا که «بيژن زنگنه» روز پنج‌شنبه (ديروز) در مراسم افتتاح طرح‌هاي ملي وزارت نفت از طريق ويدئو کنفرانس در دو استان بوشهر و لرستان، با بيان اينکه در سال ۱۳۷۶کل ارزش توليدات صنعت پتروشيمي با همه تلاش‌ها قبل از انقلاب و ۲۰ سال بعد از انقلاب کمتر از يک ميليارد دلار بود، ادامه داد: با جهش در دو دولت اصلاحات اين درآمد در سال ۱۳۹۲ به حدود يازده ميليارد دلار رسيد، از سال ۹۲ با جهش دوم صنعت پتروشمي در فاصله سال‌هاي ۹۲ تا  پايان سال ۹۸، ۱۸طرح ديگر به بهره‌برداري رسيد و با به توليد رسيدن ۲۷ طرح ديگر تا سال ۱۴۰۰ با سرمايه‌گذاري ۱۷ ميليارد دلار، ارزش توليدات پتروشيمي به ۲۵ ميليارد دلار و تا سال ۱۴۰۳ اين عدد با ادامه کار در جهش سوم به ۳۷ ميليارد دلار خواهد رسيد. ‌

رييس‌جمهوري نيز در اين زمينه گفت: خوشبختانه در زمينه پتروشيمي شاهد يک تحول بزرگ هستيم. اين که وزير نفت ما توضيح دادند که در سال ۷۶ کل توليد پتروشيمي ما يک ميليارد دلار بوده در آغاز دولت تدبير و اميد يعني سال ۹۲، حدود ۱۱ ميليارد دلار بوده و ما به همين صورت در حال پيشرفت هستيم و شاهد يک جهش بزرگ تا پايان امسال و سال آينده هستيم که توليد کشور ما را در پتروشيمي به دوبرابر مي‌رساند.

به اين ترتيب توليد پتروشيمي تا پايان دولت تدبير و اميد نسبت به ابتداي دولت ۲ برابر مي‌شود و با پيشرفت‌هاي فيزيکي طرح‌هايي که مشخص است و همه آنها منتشر شده است تا سال ۱۴۰۴ به بيش از سه برابر نسبت به ابتداي دولت خواهد رسيد.
در کنار آن، پتروشيمي‌هايي که به اين گونه به بهره‌برداري رسيده‌اند، حالا نقش مهمي در اقتصاد ايران بازي مي‌کنند. از يک سو در شرايط تحريم صادرات نفت وظيفه تامين ارز مورد نياز را بر دوش دارند و از سوي ديگر با سهم ۲۵ درصدي خود در بازار سرمايه امکان تامين مالي را براي اقتصاد فراهم اورده‌اند.  
زنگنه در اين زمينه نيز تاکيد کرده که پتروشيمي‌ها در بورس هم نقش خيلي مهمي دارند تا جايي که ۲۵ درصد ارزش بازار سرمايه اکنون متعلق به شرکت‌هاي پتروشيمي است و چون از گروه‌هاي ارزآور و صادرات محور هستند خيلي مورد استقبال مردم هستند. ‌

اين موارد نشان  از اهميت صنعت پتروشيمي در کشور دارد و از همين رو است که بهره‌برداري از طرح‌هاي پتروشيمي همواره با حضور رييس‌جمهوري انجام مي‌شود.  

نکته مهم آن است که با بهره‌برداري از ۳ طرح پتروشيمي که روز گذشته افتتاح شد، ۴ ميليون تن ظرفيت توليد پتروشيمي کشور افزايش پيدا کرده است.

با اين حال، وزير نفت اضافه کرد: توليد متانول کشور در پايان سال ۹۸ حدود ۶.۷ ميليون تن بوده است با پايان جهش دوم به ۱۷.۵ ميليون تن و در پايان جهش سوم به ۲۴ ميليون تن مي‌رسد ضمن اينکه يک خبر خوب است  يک هشدار هم هست که ممکن است با اشباع بازار مواجه شويم و لذا بايد توليد کنندگان به پايين دستي متانول بسيار توجه کنند. پروپيلن بيشترين نياز را در صنايع پايان دستي دارد و کمبود هم داريم. اکنون  طرح‌هاي زنجيره پيشران را بر اولويت پروپيلن قرار داديم که به زودي به دولت تقديم مي‌کنيم.

به گزارش ايرنا، روز گذشته در مجموع طرح‌هايي به ارزش يک ميليارد و ۶٠٠ ميليون دلار با حضور «حسن روحاني» رييس جمهوري افتتاح شد که نشان مي‌دهد در شرايط سخت تحريم طرح‌هاي بسيار بزرگ و مهمي به ثمر رسيده و مردم ايران تا پايان سال شاهد افتتاح طرح‌هاي بزرگ ديگر خواهند بود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره