نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
اقتصادی

سازوکار اعطای وام رهن خانه و روش‌های بازپرداختش اعلام شد

منبع
فارس
بروزرسانی
سازوکار اعطای وام رهن خانه و روش‌های بازپرداختش اعلام شد

فارس/ مديرکل اعتبارات بانک مرکزي ضمن تشريح سازوکار اعطاي کمک وديعه مسکن (تسهيلات مرابحه کالا و خدمات) به مستأجران کم درآمد گفت:امروز توزيع بانکي در 15 بانک کشور انجام و سهميه بانک ها در اين زمينه تعيين مي شود.


به گزارش روابط عمومي بانک مرکزي، سيدعلي اصغر ميرمحمد صادقي مديرکل اعتبارات بانک مرکزي درخصوص هدف از اعطاي تسهيلات «مرابحه خريد کالا و خدمات» گفت: باتوجه به گراني هاي اخير و به ويژه در بخش مسکن در راستاي ايجاد ثبات در بازار اجاره و حمايت از مستأجران کم‌درآمد در شرايط اقتصادي تحميل شده بر کشور ناشي از شروع ويروس کرونا، مقرر شد به گروه هاي هاي هدف و خانوارها دراين زمينه مساعدت‌هايي انجام گيرد. براين اساس موضوع اعطاي «تسهيلات مرابحه خريد کالا و خدمات» از محل بخشي از منابع مالي اختصاص يافته ستاد ملي مقابله با کرونا در اين ستاد مطرح شد. 

مقام مسئول بانک مرکزي درباره مشمولان دريافت تسهيلات ياد شده، عنوان کرد: اين طرح به منظور حمايت از مستأجران کم درآمد اجرايي مي شود و شامل افراد کارگر يا حقوق‌بگير ثابت (در خصوص حقوق‌بگيران ثابت نيز اولويت با ازدواج هاي جديد و خانوارهاي پنج نفره و بيشتر)، مشمولان کميته امداد امام خميني (ره)، سازمان بهزيستي و زنان سرپرست خانوار مي‌شود. ذکر اين نکته ضروري است که تعيين گروه هاي هدف با مسئوليت وزارت راه و شهرسازي است.

وي درخصوص ضمانت هايي که در اين طرح از متقاضيان اخذ مي‌شود، تصريح کرد: به منظور اعطاي تسهيلات از اين افراد ضمانت هايي شامل، کسر از حقوق يا گواهي استفاده از مستمري يا سهام عدالت اخذ مي‌شود و در صورت عدم امکان تأمين موارد ذکر شده از سوي متقاضي، چک، سفته يا ضامن براي پرداخت تسهيلات توسط بانک‌ها پذيرفته مي شود.

ميرمحمدصادقي يادآور شد: در صورتي که برخي متقاضيان اين سه ضمانت يعني کسر از حقوق، گواهي استفاده از مستمري يا سهام عدالت را نداشته باشند، مشمول بند 8 ستاد ملي کرونا مي شوند و لازم است براين اساس افرادي که در سقف 15 ميليون تومان وام مي‌گيرند، چک و سفته خودشان را بدون ضامن ارائه کنند و در خصوص سقف هاي 30 و 50 ميليون توماني تسهيلات نيز چک، سفته و يک ضامن اخذ مي‌شود. 

مديرکل اعتبارات بانک مرکزي با بيان اينکه تاکنون جلسات متعددي با مديران عامل بانک‌ها برگزار شده، گفت: در اين جلسات بر لزوم تسريع و تسهيل در پرداخت اين تسهيلات تأکيد شده است، ضمن اينکه جلسه ديگري نيز در اين خصوص با حضور رئيس کل بانک مرکزي براي هماهنگي‌هاي بيشتر تشکيل خواهد شد که در اين جلسه تأکيد مي کنيم که بانک‌ها صرفاً ضمانت هايي را که ستاد ملي کرونا تعيين کرده است، اخذ کنند. 

وي تأکيد کرد: در صورتي که از بانک ها تخلفي سر بزند، متقاضيان مي توانند اين موارد را به بخش نظارت بانک مرکزي گزارش کنند. اين امر به منظور تسهيل شرايط بهره مندي متقاضيان از تسهيلات ياد شده، انجام گرفته است.

ميرمحمد صادقي ضمن تأکيد بر اينکه تعيين گروه هاي هدف برعهده وزارت راه و شهرسازي است، اظهار کرد: متقاضيان در سامانه ابن وزارتخانه ثبت نام کنند و اين وزارتخانه مسئوليت ثبت نام، کنترل و پالايش نهايي را برعهده دارد، بنابراين در اين زمينه صرفاً افرادي به شبکه بانکي معرفي مي شوند که وزارت راه و شهرسازي آنها را معرفي کند.

مقام مسئول بانک مرکزي با بيان اينکه افراد به تدريج به شبکه بانکي معرفي مي شوند، گفت: به منظور جلوگيري از ازدحام، افراد به صورت تدريجي به شبکه بانکي معرفي مي‌شوند و درخواست تسهيلات آنها در بانک ها مورد بررسي قرار مي‌گيرد. 

وي درخصوص سقف‌هاي تسهيلات اعطايي به متقاضيان، اظهار کرد: مقرر شده است مبلغ حداکثر 200 هزار ميليارد ريال از محل بخشي از منابع مالي اختصاص يافته به ستاد ملي کرونا به منظور پرداخت تسهيلات خريد مرابحه کالا و خدمات در نظر گرفته شود. براين اساس، تسهيلات ياد شده در سقف‌هاي 500 ميليون ريال در شهر تهران، 300 ميليون ريال در ساير کلانشهرها (شهرهاي بالاي يک ميليون نفر جمعيت شامل مشهد،اصفهان،کرج،شيراز،تبريز، قم، اهواز و کرمانشاه) و 150 ميليون ريال در ساير شهرها، با هدف کمک به تامين افزايش تحقق يافته در وديعه اجاره‌هاي مسکن اقشار کم‌درآمد و آسيب‌پذير در سال جاري اعطا مي‌شود.

سيدعلي اصغر ميرمحمد صادقي با بيان اينکه اين تسهيلات به دو صورت قابل پرداخت است، تصريح کرد: با بررسي‌هاي به عمل آمده و باتوجه به ملاحظات شرعي شوراي فقهي بانک مرکزي، دو روش بنا به تمايل و انتخاب متقاضي براي بازپرداخت تسهيلات در نظر گرفته شده است. 

وي درخصوص روش نخست بازپرداخت اقساط گفت: در روش نخست، که به صورت يک ساله است، متفاضيان صرفاً سود تسهيلات را در 12 قسط خود پرداخت مي‌کنند و پس از گذشت 12 ماه يک جا تسهيلات را بازپرداخت مي‌کنند و با بانک تسويه مي‌کنند. مبلغ هر قسط بازپرداخت تسهيلات در اين روش براي مستأجران، در شهر تهران (تسهيلات 50 ميليون توماني) تقريباً 542 هزار تومان، ساير کلانشهرها(تسهيلات 30 ميليون توماني) 325 هزار تومان و در ساير شهرها (تسهيلات 15 ميليون توماني) 162 هزار و 500 تومان است. همچنين نرخ سود در اين روش 13 درصد است.

مديرکل اعتبارات بانک مرکزي درخصوص روش دوم در نظر گرفته شده براي بازپرداخت اين تسهيلات  عنوان کرد: در روش دوم که به صورت سه ساله و با بازپرداخت 36 ماهه است، روش توامان است؛ بدين معناکه مستأجران بخشي از سود و بخشي از تسهيلات را بازپرداخت مي‌کنند و پس از گذشت 36 ماه، با بانک تسويه مي‌کنند. در اين روش که نرخ آن 12 درصد است، مبلغ هر قسط بازپرداخت مستأجران در تهران (تسهيلات 50 ميليون توماني) تقريباً 1 ميليون و 660هزار تومان، ساير کلانشهرها (تسهيلات 30 ميليون توماني) 996 هزار تومان و ساير شهرها (تسهيلات 15 ميليون توماني) تقريباً 498 هزار تومان است. 

ميرمحمد صادقي با بيان اينکه تسهيلات ياد شده در قالب عقد مرابحه خريد کالا و خدمات است، تأکيد کرد: باتوجه به افزايش نرخ اجاره بها مستأجران کم درآمد، براي تامين هزينه مسکن خود ناگزير به حذف برخي از نيازهاي زندگي خود شده‌اند، لذا ما نيز به دنبال راهکاري در خصوص پرداخت اين تسهيلات بود تا به لحاظ شرعي و قانوني امکان جبران هزينه‌هاي پرداختي از سوي اين اقشار بابت تامين مسکن خود فراهم شود. در نهايت با تأييد شوراي فقهي بانک مرکزي «عقد خريد کالاو خدمات»، براي اين مهم در نظر گرفته شد. 

مديرکل اعتبارات بانک مرکزي يادآور شد: امروز توزيع بانکي در 15 بانک کشور انجام و سهميه بانک ها در اين زمينه تعيين مي شود. ما در بانک مرکزي برآوردهاي اوليه را براي توزيع استاني انجام داده‌ايم و اين امر را هفته گذشته به وزارت راه و شهرسازي نيز منعکس کرده ايم و مي بايست اين مهم از سوي آن وزارتخانه نهايي شود تا به همراه دستورالعمل بانکي آن به بانک‌هاي عامل به منظور اجرايي شدن طرح ابلاغ شود. در صورتي که اين وزارتخانه امروز پاسخ لازم را به بانک مرکزي ارائه کند، سريعاً ظرف مدت فردا، توزيع استاني نيز به بانک ها ابلاغ مي‌شود و همان طور که وزارت راه و شهرسازي نيز قول مساعد داده است اين مهم از روز 21 مرداد ماه به صورت تدريجي انجام شود.

ميرمحمد صادقي ضمن اشاره به ساير طرح هاي مساعدت هاي انجام شده توسط نظام بانکي ناشي از شيوع ويروس کرونا، عنوان کرد: باتوجه به اينکه تسهيلات ديگري نيز براساس مصوبات ستاد ملي کرونا همچون پرداخت بيش از 24 ميليون فقره تسهيلات يک ميليون توماني به خانوارهاي يارانه بگير ونيز تسهيلات به بنگاه هاي آسيب ديده ناشي از شيوع ويروس کرونا در حال پرداخت است، در نتيجه بخشي از بانک ها سهميه‌شان را در اين زمينه صرف کرده‌اند و در طرح ياد شده آنها در کنار گذاشته شدند. بنابراين ساير بانک ها که همان 15 بانک را شامل مي‌شود، مي‌توانند از اين سهميه براي اعطاي تسهيلات به مستأجران استفاده کنند. البته به نظر مي‌رسد اين تعداد بانک مي‌تواند پاسخگوي نياز مردم باشد. 

وي در پايان تأکيد کرد: از آنجايي که براي عمليات پرداخت تسهيلات فوق توسط شبکه بانکي، مهلت زماني خاصي تعيين نشده است، لذا از متقاضيان مي‌خواهيم به تدريج و با رعايت پروتکل‌هاي بهداشتي به بانک ها مراجعه کنند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره