شمشیر دولبه 21 هزار تومان برای دلار

دنياي اقتصاد/ مرز حمايتي ۲۱ هزار توماني تبديل به هسته سخت نرخ ارز شده است؛ چراکه روز دوشنبه، براي دومين بار در ۲۰ روز گذشته، هنگام برخورد به آن مورد حمايت معاملهگران قرار گرفت. بازيگران ارزي يک بار ديگر در تاريخ ۳۱ تيرماه اجازه ندادند که قيمت به زير مرز يادشده برود. به گفته فعالان، پيشخور شدن خبر گشايش اقتصادي، اصلاح قيمت پس از ۲ هزار تومان افت و رشد نرخ حواله درهم، از جمله عواملي بودند که از برگشت افزايشي نرخ ارز حمايت کردند و دلار را به ۲۱ هزار و ۶۰۰ تومان رساندند.
در دومين روز کاري هفته، دلار در مرز ۲۱ هزار تومان مورد حمايت قرار گرفت. در ابتداي روز دوشنبه بسياري از فعالان انتظار داشتند که قيمت شاخص ارزي به کانال ۲۰ هزار توماني مهاجرت کند؛ اين انتظار از آن جهت شکل گرفته بود که در ساعات انتهايي روز يکشنبه و در معاملات پشت خطي، فروشهاي ارزي ادامه يافته بود و اين ارز در مقطعي حتي در محدوده ۲۰ هزار و ۸۵۰ توماني به فروش رفته بود. روز دوشنبه، معاملات دلار در محدوده ۲۱ هزار و ۱۰۰ تومان آغاز شد که همچنان ۴۰۰ تومان کمتر از روز يکشنبه بود. با اين حال در ادامه روز خريدهاي ارزي شدت گرفت و حدود ساعت ۴ بعدازظهر، دلار با قيمت ۲۱ هزار و ۶۰۰ تومان در بازار معامله شد که ۱۰۰ تومان بالاتر از نوزدهمين روز خردادماه بود. قيمت دلار يکبار ديگر نيز در اواخر تيرماه در کانال ۲۱ هزار توماني مورد حمايت قرار گرفته بود. حمايت دوباره در اين سطح موجب شده است که بتوان به آن لقب «هسته سخت» نرخ ارز داد. برخي فعالان باور داشتند، برخورد دلار به کف و حمايت ابتداي کانال ۲۱ هزار توماني موجب شد که روند دلار تغيير کند. از نگاه آنها، زماني که بازار طي يک روز بالاي ۲ هزار تومان از ارزش خود را از دست بدهد، طبيعي است که در روزهاي بعد کمي قيمت تعديل شود. در کنار اين، گروه ديگري از فعالان بازار باور داشتند که رشد نرخ حواله درهم و حمايت از اين ارز در مرز ۶ هزار توماني منجر به افزايش خريدها در بازار ارز داخلي شد. روز گذشته قيمت حواله درهم نه تنها بالاي مرز ۶ هزار توماني باقي ماند، بلکه در اواسط روز عمدتا بالاي محدوده ۶ هزار و ۱۰۰ توماني مورد معامله قرار گرفت. با اين سطح از قيمت حواله درهم، ارزش دلار در ايران ميتوانست بيشتر از ۲۲ هزار و ۳۵۰ تومان باشد. گروهي از معاملهگران عنوان ميکردند، زماني که قيمت دلار با نرخ حواله درهم مطابقت ندارد، نشان ميدهد که عرضه ارز در بازار داخلي زياد است يا اينکه معاملهگران همچنان نسبت به بالا رفتن قيمت محتاط هستند. در کنار اين، گروهي از فعالان باور داشتند، گشايش اقتصادي وعده داده شده توسط رئيسجمهور که به نظر ميرسد فروش نفت بهصورت اوراق باشد، چندان مورد توجه معاملهگران ارزي قرار نگرفت و همين عامل موجب شد که کمي هيجانهاي فروش در بازار کاهش پيدا کند. اين عده باور داشتند، اخبار مخابره شده از گشايش اقتصادي نويد داده شده توسط رئيسجمهور در هفته جاري و وعده رئيسکل بانکمرکزي مبنيبر افت دلار دو عامل مهمي بودند که در روز اول هفته منجر به سقوط ۲ هزار توماني دلار شدند، ولي در روز دوشنبه اثر اين اخبار کاهش يافته بود و وعده فروش نفت بهصورت اوراق نيز چندان براي خريداران هراسناک نبود. با اين حال بسياري از معاملهگران عنوان ميکردند بايد صبر کرد و ديد که واقعا گشايش اقتصادي وعده داده شده چيست؟
برخي عنوان کردند، از آنجا که دلار روز دوشنبه به کانال ۲۲ هزار توماني رفت ولي از آن عقب نشست، همچنان نميتوان با قطعيت گفت که قيمت از کانال کاهشي خارج شده است. با اين حال، براي ثبت کاهش بيشتر نياز است که حمايت ۲۱ هزار توماني شکسته شود. شکست اين حمايت ميتواند زمينهساز نزول دلار به زير مرز ۲۰ هزار توماني شود.
در روزي که قيمت دلار از فاز نزولي خارج شد، سکه تمام بهار آزادي نيز افزايش قيمت را تجربه کرد. در سومين روز هفته، سکه ۲۰۰ هزار تومان افزايش يافت و روي عدد ۱۰ ميليون و ۵۵۰ هزار تومان قرار گرفت. چنين افزايشي در شرايطي به ثبت رسيد که برخي از معاملهگران در انتظار سقوط فلز گرانبهاي داخلي به زير مرز ۱۰ ميليون توماني بودند. حتي عدهاي از فعالان عنوان ميکردند، از آنجا که قيمت سکه بالاي مرز ۱۰ ميليون توماني باقي ماند، انتظارات کاهشي دلاربازان تعديل شد. برخي از اين افراد باور دارند دلار زير ۲۰ هزار توماني با سکه زير ۱۰ ميليوني تطبيق دارد. در اين ميان ديروز سکه سيگنال کاهشي يا افزايشي خاصي از بازار طلاي جهاني نگرفت، چرا که طلا ديروز حداقل تا ساعت ۴ بعدازظهر نوسان خاصي نداشت و عمدتا در محدوده ۲ هزار و ۳۰ دلاري نوسانات محدودي را تجربه ميکرد.