افزایش ۱۳ برابری درآمد صادرات غیرنفتی با اقدامات بانک مرکزی

ايلنا/ معاون اسبق بانک مرکزي با اشاره به اينکه اقدامات بانک مرکزي باعث شد تا صادرات غير نفتي ما افزايش يابد، گفت: ميزان صادرات در اين بخش با کارهاي انجام شده از ۳.۵ ميليارد دلار در سال ۱۳۸۰ به ۴۵ ميليارد دلار در سال جاري رسيد.
سيدکمال سيدعلي درباره ارزيابي عملکرد حاکميتي بانک مرکزي در طول ۶۰ سال گذشته، گفت: بانک مرکزي به دو بخش پيش از انقلاب و پس از انقلاب تفکيک ميشود که علي رغم امتيازات خوبي که پيش از انقلاب وجود داشت اما اقداماتي موجب شد تا استقلال بانک مرکزي در آن زمان زير سوال برود.
وي افزود: اما پس از انقلاب بنا بر شرايط مختلف، استقلال بانک مرکزي نيز متغير بود و نقش نظارتي بانک مرکزي نيز نشات گرفته از استقلال بانک مرکزي بود. در سالهاي ۱۳۸۸، ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ بانکهاي خصوصي بدون برنامهريزي صحيح مجوز تاسيس گرفتند که اين مجوزها مشکلاتي را براي اقتصاد کشور ايجاد کرد.
معاون ارزي اسبق بانک مرکزي، با تاکيد براينکه اصلاح نظام بانکي چندين سال است که در دستور کار دولتها و بانک قرار دارد، گفت: يکسان سازي نرخ ارز توسط بانکمرکزي در سال ۱۳۸۱ از جمله اقدامات خوب در اين سالها بود.
به گفته سيدعلي، پس از اين اقدام، از سوي بانکهاي خارجي خطوط اعتباري به ايران اختصاص يافت و فاينانسهاي خودگردان نيز از طريق بانک هاي اروپايي با پوششهاي بيمهاي در نظر گرفته شد که عاملي بر افزايش اعتبار کشور بود. صدور اوراق قرضه بين المللي نيز از سوي بانک مرکزي انجام شد که اين اقدام نيز موجب افزايش اعتبار بين المللي در کشور شد. با استفاده از اين منابع پروژههاي قابل توجهي تاسيس شد و به عنوان مثال پتروشيمي، مس، فولاد و ... با استفاده از فاينانسهاي خودگردان بانکهاي اروپايي انجام شده است.
معاون ارزي اسبق بانک مرکزي در ادامه افزود: در پي اين اقدامات پروژههايي نيز از جمله پتروشيمي، فولاد، مس و ... انجام گرفت و باعث شد تا صادرات غير نفتي ما افزايش يابد و از ۳.۵ ميليارد دلار در سال ۱۳۸۰ به ۴۵ ميليارد دلار در سال جاري برسد.
وي با بيان اينکه بانک مرکزي از برخي مشکلات به واسطه بودجه، نقدينگي و ... ناگزير است، گفت: بانک مرکزي در ادوار مختلف همواره سعي بر انجام فعاليتهاي خود به بهترين وجه ممکن داشته که نتايج خوبي هم داشته است.