ظرفیت تولید بنزین در کشور چقدر است؟

ايسنا/در حال حاضر با راه اندازي و بهره برداري از واحدهاي ارتقاي کيفيت فرآورده هاي نفتي ظرفيت توليد بنزين از ۵۶ ميليون ليتر به ۱۱۵ ميليون ليتر و گازوئيل از ۹۴ ميليون ليتر به ۱۲۵ ميليون ليتر در روز رسيده است.
در اين راستا ظرفيت توليد بنزين با استاندارد يورو ۴ به ۷۹ ميليون ليتر و گازوئيل با همين استاندارد به ۵۴ ميليون ليتر در روز رسيده که با بهره برداري از طرح تصفيه هيدروژني نفت گاز در پالايشگاه اصفهان ۲۰ ميليون ليتر ديگر به آن اضافه خواهد شد، همچنين ميزان توليد بنزين با استانداردهاي زيست محيطي يورو ۴ از سوي اين شرکت، روزانه ۹۱ ميليون ليتر است.
اين در شرايطي است که ظرفيت پالايش کشور با استناد به عملکرد ۹ پالايشگاه نفتي و يک پالايشگاه ميعانات گازي از جايگاه تثبيت شده اي برخوردار شده است. با نگاهي به آمار مي توان دريافت که اجراي طرحهاي افزايش توليد از سال ۱۳۹۲ تا کنون در پالايشگاه هاي کشور ظرفيت پالايش را از ۱.۷ ميليون بشکه در روز به ۲.۳ ميليون بشکه افزايش داده که اين عدد بيانگر رشد ۴۳ درصدي ظرفيت پالايشي ايران است.
رصد، پايش و نظارت بر ميزان و چگونگي استفاده از انرژي در پالايشگاه هاي دهگانه کشور امري ضروري به نظر ميرسد که براي محقق ساختن آن، مجموعه اقدامات زنجيرواري صورت گرفته که در نهايت منجر به افزايش بهره وري، کاهش و بهينهسازي مصرف انرژي در بخش هاي مختلف اين صنعت شده است.
ازجمله اقداماتي که براي اولين بار در سطح کشور اتفاق افتاده، اندازه گيري و سنجش روزانه معيارهاي مصرف انرژي در پالايشگاه ها بوده به گونه اي که در حال حاضر هشت پالايشگاه موفق به استقرار سيستم مديريت انرژي بر مبناي ايزو ۵۰۰۰۱ از شرکت هاي معتبر شده اند و براي دو پالايشگاه ديگر نيز برنامه ريزي لازم صورت گرفته است.
ارسال خوراک به مجتمع هاي پتروشيمي
براساس اين گزارش پالايشگاه ها با افزايش ارسال محموله هاي خوراک اعم از پروپيلن، نفتا، بوتان، اتان و ... به مجتمع هاي پتروشيمي اقدامات لازم را در اين زمينه اجرايي کرده اند. در حال حاضر روزانه ۷۰۰۰ مترمکعب خوراک مايع از پالايشگاه ها به مقصد واحد هاي پتروشيمي ارسال مي شود.
درآمدزايي ارزي با عرضه فرآورده ها در بورس انرژي
رونق بازار فروش فرآورده ها نيز يکي ديگر از اولويت هايي بوده است که براي محقق ساختن آن شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي همکاري قابل توجهي با بورس انرژي انجام داد؛ به گونه اي که با ايجاد يک تعامل دوسويه با اين شرکت عرضه فرآورده ها بيش از پيش در بورس انرژي رونق گرفت.
تثبيت جايگاه سهم سي ان جي در سبد سوخت به عنوان سوخت ملي
يکي ديگر از اقدامات صورت گرفته توسعه سهم سي ان جي در سبد سوخت خودروهاست که به نوعي هم به اهداف زيست محيطي کمک کرده و هم از نظر اقتصادي دستاوردهايي را در سطح کلان براي کشور رقم زده است.
با تصويب شوراي اقتصاد طرح «حمايت از توليد و تبديل کارخانه اي و کارگاهي يک ميليون و ۴۶۰ هزار دستگاه خودروي تاکسي، ون (تاکسي)، وانت و مسافربر شخصي بنزيني به دوگانه سوز» به صورت رايگان در دستور کار قرار گرفت.
احداث خطوط لوله نفت و فرآورده هاي نفتي در کشور
انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي از ميادين به پالايشگاه ها و از پالايشگاه ها به مقاصد مختلف در ۱۲ منطقه عملياتي ازطريق بيش از ۱۴ هزار کيلومتر خط لوله ۴ اينچ تا ۳۲ اينچ، در اقصي نقاط کشور انجام مي شود؛ اين درحالي است که ۱۱۰ مرکز انتقال، ۵۶ تاسيسات و ۹ ايستگاه فشارشکن در جاي جايِ اين مناطق تعبيه شده اند. با بهره برداري از ۱۰۰۰ کيلومتر خطوط لوله در دو سال اخير اين روند در کشور تسهيل و منجر به افزايش ضريب ايمني و سهولت انتقال، کاهش حوادث و هزينه هاي صورت گرفته در اين بخش شده است.
خط لوله ۲۰ اينچ فرآورده هاي نفتي نائين- کاشان-ري به طول ۴۳۰ کيلومتر و تأسيسات مربوط، خط لوله ۱۶ اينچي شازند-ري به طول ۲۶۴ کيلومتر، خط لوله ۱۴ اينچي تبريز-خوي-اروميه به طول ۱۶۹ کيلومتر و خط لوله ۲۶ اينچي آبادان-اهواز به طول ۱۳۵ کيلومتر با آمدن به روي مدار بهره برداري طول خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده ها را به بيش از ۱۵ هزار کيلومتر رسانيده است.
ذخيره سازي فرآورده هاي اصلي با ظرفيت بيش از ۱۳ ميليارد ليتر
توزيع روزانه بيش از ۲۵۰ ميليون ليتر انواع فرآورده هاي نفتي اصلي در سراسر کشور يکي از وظايف شرکت ملي پالايش و پخش محسوب مي شود. هم اکنون در اين مجموعه ذخيره سازي فرآورده هاي اصلي با ظرفيت بيش از ۱۳ ميليارد ليتر انجام مي شود.
در حال حاضر تاسيساتي بالغ بر ۳۹۹۰ جايگاه عرضه بنزين، ۲۴۹۳ جايگاه عرضه ي سي ان جي، ۵۰ مرکز سوختگيري هواپيمايي در کشور استقرار دارند. تعداد جايگاه هاي عرضه کننده نفت گاز يورو ۴ از ۱۶۶ باب در سال ۱۳۹۷ به ۵۰۰ باب در سطح کشور افزايش يافته است.
همچنين بنزين يورو ۴ دراقصي نقاط کشور توزيع مي شود؛ اين درحالي است که از هشت کلانشهر در سال ۱۳۹۷ هم اکنون حدود بيش از ۸۰ درصد شهرهاي کشور تحت پوشش بنزين با استانداردهاي زيست محيطي يورو ۴ قرار دارند.