سه عاملی که مانع اوج گیری قیمت نفت خواهند شد

ايسنا/ اين حقيقت که قيمتهاي نفت طي چند هفته گذشته با وجود اخبار مثبت از جمله کاهش ذخاير نفت و گزارشهاي پايبندي اعضاي اوپک پلاس به توافق کاهش توليد نتوانسته اند به محدوده بالاتري صعود کنند، براي خريداران مايوس کننده بوده است.
اکنون هم فضاي مثبت معکوس شده و بازارهاي نفت با موج جديدي از نگراني روبرو شده اند. پس از اين که وزارت کار آمريکا گزارش کرد شمار متقاضيان دريافت بيمه بيکاري در هفته گذشته به ۱.۱۰۶ ميليون نفر افزايش پيدا کرده است، قيمتهاي نفت به محدوده پايين ۴۵ دلار نزول کردند. افزايش آمار متقاضيان بيمه بيکاري درست يک هفته پس از کاهش آنها به پايين مرز يک ميليون نفر اتفاق افتاد و نگرانيها نسبت به پايداري روند احياي اقتصادي را برانگيخت.
نوسان قيمت نفت به سطح پيش از بحران شيوع ويروس کرونا بازگشته و به نظر مي رسد در مقطع فعلي هيچ رويدادهاي بازارها را به جنبش نمي اندازد.
پايگاه خبري اويل پرايس در گزارشي به بررسي سه عاملي پرداخته که برخلاف اميدواري خريداران، براي يک مدت طولاني مانع صعود قيمتهاي نفت خواهند شد. اين عوامل عبارتند از:
يک دور ديگر اشباع عرضه
اشباع عظيم عرضه نفت و عدم وجود فضاي کافي براي نگهداري مازاد عرضه، بزرگترين دليل منفي شدن قيمت نفت آمريکا در آوريل براي نخستين بار در تاريخ بود. خوشبختانه وضعيت در حال حاضر بهتر از چهار ماه پيش است که باعث احياي مطلوب قيمت نفت شده است. با اين حال اگرچه ذخاير نفت آمريکا طي چند هفته کاهش داشته اما روند کاهش به ميزان قابل ملاحظه اي ضعيفتر بوده است.
طبق آمار اداره اطلاعات انرژي آمريکا، ذخاير نفت آمريکا در هفته منتهي به ۲۴ ژوييه به ميزان۱۰.۶ ميليون بشکه، سپس در سه هفته بعد آن به ترتيب ۷.۴ ميليون بشکه، ۴.۵ ميليون بشکه و فقط ۱.۶ ميليون بشکه کاهش پيدا کرده است. اين خطر که روند مذکور معکوس شده و ذخاير نفت دوباره روند رو به رشد پيدا کنند، جدي بوده و به ضرر قيمتهاي نفت خواهد بود.
نگرانيهاي مربوط به اين ذخاير به تسهيل کاهش توليد اوپک پلاس اضافه مي شود. اين گروه از ابتداي اوت کاهش توليد خود را حدود دو ميليون بشکه در روز تسهيل کرده و به ۷.۷ ميليون بشکه در روز رسانده است. هري چلينگوريان، مدير استراتژي کالاي بانک بي ان پي پاريبا به بلومبرگ گفت: اين نگراني وجود دارد که افزايش توليد اوپک پلاس با احياي ضعيف تقاضا براي نفت مصادف شود.
شرکت تحقيقاتي ريستاد انرژي هم هشدار داده که تجديد مازاد عرضه پس از تسهيل محدوديت کاهش توليد اوپک پلاس مي تواند به بازار نفت ضربه بزند.
با اين حال شاهزاده عبدالعزيز بن سلمان، وزير انرژي عربستان سعودي تلاش کرد نگرانيهاي بازار را آرام کند و به اين موضوع اشاره کرد که اين افزايش توليد با کاهش بيشتر توليد از سوي اعضايي که در ماههاي گذشته مازاد توليد داشته اند جبران خواهد شد اما از نظر بازار اين موضوع تضمين شده نيست.
ابهامات کوويد ۱۹
افزايش اخير قيمتهاي نفت و بازارهاي سهام تا حدودي زيادي تحت تاثير خوش بيني به توليد واکسن کوويد ۱۹ بوده است. در واقع شتاب براي ساخت يک واکسن موثر ادامه دارد و در سطح جهاني ۱۸۵ تيم تحقيقاتي در تلاش براي ساخت يک واکسن موثر هستند و تاکنون هفت واکسن به مرحله نهايي آزمايش در ابعاد گسترده رسيده اند.
متاسفانه توليد واکسن مناسب معمولا يه پروسه بسيار طولاني است که ايمني در آن در اولويت اصلي قرار داده مي شود. به عنوان نمونه واکسن اخير براي تب دانگ معلوم شد که در واقع اين بيماري را براي کودکان واکسينه شده اي که بعدا در معرض ويروس دانگ قرار مي گيرند، تشديد مي کند در حالي که يک واکسن ديگر توليد شده براي ويروس سين سيشيال تنفسي هم همين مشکل را ايجاد مي کند. اين بزرگترين دليل جدي نگرفتن اعلام اخير ساخت واکسن اسپوتنيک از سوي روسيه از سوي بسياري از کشورها بوده است.
از آنجا که هيچ زمان مشخصي براي عرضه انبوه يک واکسن مطمئن و موثر به بازارها وجود ندارد، اقتصاد جهاني و بازارهاي نفت در برابر موج دوم ابتلا به کوويد ۱۹ آسيب پذير مانده اند. در واقع ماه گذشته اوپک پلاس ابراز نگراني کرد که روند احياي بازار نفت بسيار آهسته تر از حد انتظار بوده و ريسکهاي رو به رشدي از موج دوم پاندمي وجود دارد.
رونق تجديدپذيرها
هنگامي که سرمايه گذاران به رابطه نفت و تجديدپذيرها نگاه مي کنند معمولا از اين نظر به بررسي مي پردازند که چگونه قيمتهاي پايين نفت روند حرکت به سوي انرژي تجديدپذير را آهسته خواهد کرد. اگرچه اين موضوع به طور کلي درست است اما تاکنون شواهدي از تاثير منفي قيمتهاي پايين نفت در روند توسعه تجديدپذيرها وجود نداشته است. برعکس، تقاضا براي تجديدپذيرها در دوران پاندمي که سوختهاي فسيلي با بزرگترين سقوط تقاضا در تاريخ روبرو شدند همچنان رو به رشد بود.