ايسنا/ به گفته تحليلگران، در حالي که واشنگتن هنوز معافيت براي واردات انرژي از ايران که در ماه سپتامبر منقضي مي شود را تمديد نکرده است، قراردادهاي انرژي اخير عراق با شرکتهاي آمريکايي، توافقهاي سستي هستند که بايد به قراردادهاي تجاري مستحکمي تبديل شوند.

دن برويت، وزير انرژي آمريکا از اين قراردادها که حداکثر هشت ميليارد دلار ارزش دارند، تمجيد و اظهار کرده که براي آينده انرژي عراق کليدي هستند و بدون اشاره به تمديد معافيتها از تحريمها، بر ضرورت دستيابي عراق به پتانسيل کامل صنعت انرژي خود تاکيد کرد.

عراق که دومين عضو بزرگ اوپک است، از سال ۲۰۱۸ که تحريمهاي آمريکا عليه ايران مجددا وضع شد، معافيتهايي را براي واردات گاز و برق ايران از واشنگتن دريافت کرده است.

پاتريک اوسگود، تحليلگر ارشد انرژي عراق در موسسه کنترل ريسک در اين باره گفت: بعيد است که آمريکا به معافيت از تحريمها پايان دهد؛ به خصوص با توجه به ميزان توجهي که به اتصال عراق به شبکه برق شوراي همکاري خليج فارس وجود دارد و مقامات آمريکايي اظهار کرده اند که وابستگي عراق به انرژي ايران موقتي است. مدت دور بعدي معافيت درجه اطمينان آمريکا به نيات عراق را منعکس خواهد کرد.

عراق در سال ۲۰۱۹ توافقي را براي متصل شدن به شبکه برق شوراي همکاري خليج فارس امضا کرد اما اين توافق به دليل شيوع کوويد ۱۹ به تاخير افتاد.

عراق از سوي آمريکا تحت فشار قرار گرفته تا وابستگي به واردات برق و گاز ايران که براي جبران کمبود برق و مشعل سوزي به آن نياز دارد را قطع کند. از سوي ديگر پايبندي اين کشور به توافق کاهش توليد اوپک پلاس هم توليد گاز را محدود کرده است.

آمريکا در ماه مه به عراق يک معافيت ۱۲۰ روزه براي واردات از ايران صادر کرد که اتفاق مثبتي براي دولت مصطفي الکاظمي، نخست وزير جديد عراق بود.

به گفته نيما مک برني، مدير بخش خاورميانه و شمال آفريقاي شرکت "وريسک مپل کرافت"، تفاهم نامه هايي که در جريان سفر اخير الکاظمي به آمريکا امضا شده اند، قرار است توليد انرژي عراق را حداکثري کرده و خودکفايي اين کشور در تامين انرژي مورد نيازش را بهبود ببخشد.

توافقهايي که جديد نيستند

در جريان سفر نخست وزير عراق به آمريکا، شرکت جنرال الکتريک دو توافق جديد به ارزش بيش از ۱.۲ ميليارد دلار با وزارت برق عراق براي افزايش توليد برق و تقويت اتصال به شبکه برق کشورهاي همسايه امضا کرد و از تلاش براي تامين فاينانس بيش از يک ميليارد دلار براي اجراي اين توافقها خبر داد.

به گفته هري ايستپانيان از موسسه انرژي عراق، توافقهاي جنرال الکتريک مورد جديدي نيستند. در اکتبر سال ۲۰۱۹ هيات پيشين وزيران عراق پيشنهاد جنرال الکتريک براي نوسازي شبکه برق و ساب استيشنها از جمله ۷۵۰ کيلومتر خطوط انتقال اچ وي و ۱۷ ساب استيشن در مناطق آزاد شده استانهاي موصل و انبار و تمهيدات اتصال به شبکه برق اردن با هزينه ۷۲۷ ميليون دلار را تصويب کرد.

دولت سابق همچنين موافقت کرد جنرال الکتريک قراردادهايي به ارزش ۵۰۰ ميليون دلار را براي ارتقا و نگهداري ۶۰۰۰ مگاوات توربينهاي توليد نيروي وزارت برق داشته باشد اما امضاي اين قراردادها به دليل استعفاي دولت در نوامبر سال ۲۰۱۹ به تاخير افتاد.

توافق شورون

قراردادهاي هشت ميليارد دلاري در جريان سفر الکاظمي رونمايي شدند اما تحليلگران مي گويند اين قراردادها بايد به توافقهايي با تاريخ و شرايط تجاري قطعي تبديل شوند.


به گفته اوسگود، اين که قراردادهاي مذکور چقدر اهميت دارند، به اين بستگي خواهد داشت که آيا عراق مي تواند قراردادهاي مذکور را نهايي کند يا خير.

يکي از اين توافقهاي مهم، قراردادي است که وزارت نفت عراق با غول نفتي شورون امضا کرده و طبق بيانيه ۱۹ اوت وزارت انرژي آمريکا، چارچوبي براي ورود به مذاکرات انحصاري در خصوص قرارداد اکتشاف، توسعه و توليد در استان ذي قار است.

به گفته اوسگود، وزارت نفت عراق پيش از اين خارج از مناقصه ها و چارچوب قرارداد خدمات فني که اکثر ميادين نفتي جنوب عراق تحت آنها اداره مي شوند، تمايلي به توافقات تجاري جديد براي تضمين سرمايه گذاري شرکتهاي نفتي بين المللي نداشت. اگر دولت عراق بتواند چنين توافقي را نهايي کند و بتواند به شکلي به توسعه نفت بپردازد که نياز به تامين مالي از سوي دولت عراق را کاهش دهد در اين صورت راهي را براي اجراي يک برنامه اکتشافي کم سابقه در استاني که به شدت به سرمايه گذاري خارجي نياز دارد، پيدا کرده است.

پروژه گازي ار رتاوي

تحت يکي ديگر از قراردادهايي که در جريان سفر اخير الکاظمي رونمايي شد، شرکت هاني ول و وزارت نفت عراق توافق کردند توسعه پروژه گاز "ار رتاوي" را پيش ببرند. طبق بيانيه وزارت انرژي آمريکا، اين پروژه عراق را قادر خواهد ساخت به جمع آوري، فرآوري و استفاده از منابع گازي خود و تامين تقاضاي انرژي داخلي بپردازند.

به گفته احسان اسماعيل، وزير نفت عراق، ار رتاوي بزرگترين پروژه گازي عراق خواهد بود که به دليل کمبود فاينانس به تاخير افتاده است و در ابتدا ۳۰۰ ميليون فوت مکعب در روز گاز توليد خواهد کرد و در نهايت به ظرفيت توليد يک ميليارد فوت مکعب در روز خواهد رسيد که قادر به توليد ۱.۲ گيگاوات برق خواهد بود.

علي علاوي، معاون نخست وزير و وزير دارايي عراق ۲۱ اوت اظهار کرد شرکت آرامکوي سعودي و شرکت آب و برق ACWA Power که صندوق سرمايه دولتي عربستان ۲۵ درصد در آن سهم دارد ممکن است از جمله بازيگران در بخش انرژي عراق باشند.

بر اساس گزارش پلاتس، مک برني در اين باره گفت: تخصص آرامکو مي تواند کمک زيادي به عراق و پروژه گازي ار رتاوي عرضه کند اما هر گونه مشارکت آرامکو در پروژه هاي عراقي به شدت سياسي خواهد بود و در فضايي که عراق ممکن است کمتر از يک سال ديگر انتخابات جديدي برگزار کند، پيشبرد چنين همکاري چالش برانگيز خواهد بود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar