کرونا به صادرات فرش رحم نکرد

صدا و سيما/ رئيس اتحاديه توليدکنندگان و بافندگان فرش دستباف گفت: صادرات فرش دستباف از سال گذشته با مشکلاتي روبرو شده و با بروز بيماري کرونا، متاسفانه صادرات فرش به صفر رسيده است.
محمدعلي زرينه کفش گفت: سال گذشته به پايينترين سطح صادرات فرش رسيديم که حدود ۷۰ ميليون دلار بوده و ۵۰ ميليون دلار آن، از طريق گمرک بوده و حدود ۲۰ ميليون دلار هم از طريق بار مسافري از کشور خارج شده؛ اما سالهاي قبل اين عدد، نيم ميليارد دلار هم بوده است و نميتوانيم بيماري کرونا را، مقصر کاهش اين عدد بزرگ بدانيم.
وي افزود: بخش مهم مشکلات پيش پاي صادرکنندگان، به دولت، مصوبهها و قانونهاي که تصويب شده مربوط ميشود؛ به نحوي که براي توليد فرش دستباف، بايد مواد اوليه وارد شود که به آن ارز دولتي اختصاص داده نميشود، اما وقتي فرش بافته شد و صادرکننده ميخواهد آن را صادر کند، ۶ ماه وقت دارد تا ارز آن را از طريق سامانه نيما به کشور برگرداند.
به گفته اين مقام مسئول، فرش کالايي نيست که بتوان آن را خيلي فوري در کشورهاي خارجي به فروش رساند، اما دولت ميگويد شش ماه فرصت داريد تا ارز حاصل از صادرات را به کشور برگردانيد و اين يکي از مشکلات اساسي صادرکنندگان است.
زرينه کفش اظهار داشت: متاسفانه امروز شاهد آن هستيم که کشورهايي مثل هند، چين و پاکستان در حال سوء استفاده از برند ايراني هستند و فرشهاي خود را در اروپا و امريکا به جاي فرش ايراني ميفروشند؛ پس دولت ميتواند با برنامه ريزي، فرش ايراني را بهتر در دنيا معرفي کند؛ ولي متاسفانه سازمان ملي فرش هم هر سال، ضعيفتر از سال گذشته عمل ميکند و وضعيت فرش ايراني بسيار بد است.
رئيس اتحاديه توليدکنندگان و بافندگان فرش دستباف، در خصوص تامين مواد اوليه در داخل هم گفت: اکثر مواد اوليه ما از ابريشم گرفته تا نخ و پشم از خارج وارد ميشود و اين در حالي است که اين ظرفيت در کشور وجود دارد تا حداقل از پشم گوسفندان بتوانيم استفاده کنيم و پشم گوسفندان در ذبحهاي سنتي و بخشي در کارخانهاي دباغي، نابود نشود.
وي ادامه داد: در حال حاضر در کشور يک ميليون و ۳۰۰ هزار نفر بافنده فرش داريم که در پنج سال گذشته، حدود ۵۰۰ هزار نفر از آنها بيمه شده اند که اين در زمان خودش خبر خوبي بود، اما حالا با رها شدن اين پشتيباني از سمت دولت، فقط ۲۰۰ هزار نفر تحت پوشش بيمه هستند و اين باعث شده تا هنرمندان فرش ايراني بي انگيزه و تقريبا نيمي از آنها بيکار شوند و يا به سراغ کارهاي ديگر غير از فرشبافي رفته اند.
اين مقام مسئول گفت: کسي که فرش ميبافد هيچ هزينهاي براي دولت ندارد و در خانه خود توليد ميکند بيمه تنها دلخوشي او براي آينده است که نبود آن ميتواند کار را تعطيل کند؛ در حاليکه امروز در تهران حدود هزار فرش فروشي داريم که مشغول خدمت رساني به مشتريان هستند؛ پس اگر کسي شکايتي از بافنده و يا فروشنده فرش دارد ميتواند به اتحاديه مراجعه کند و در اتحاديه با تشکيل کميسيونهاي بازرسي و حل اختلاف، حق را به حق دار خواهيم رساند.