رشد ۶۳ درصدی صادرات ایران به کشورهای اوراسیا
صدا و سيما/ رئيس سازمان توسعه تجارت، از افزايش ۶۳ درصدي صادرات ايران به کشورهاي عضو مجمع اقتصادي اوراسيا خبر داد.
حميد زادبوم، گفت: از ۵ آبان ۹۸ تا آخر خرداد امسال، ۳۸۳ ميليون دلار صادرات به اوراسيا داشتيم که در مقايسه با مدت مشابه سال پيش از آن، ۶۳ درصد رشد داشت ضمن اينکه واردات ما از اوراسيا که بيشتر کالاهاي اساسي است در اين مدت يک ميليارد و ۱۲۰ ميليون دلار بود که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، ۱۵ درصد کاهش داشته است.
وي با بيان اينکه مجمع اقتصادي اوراسيا شامل ۵ کشور روسيه، قزاقستان، قرقيزستان، بلاروس و ارمنستان است که اين کشورها با حجم مبادلات تجاري ۹۰۰ ميليارد دلاري به ويژه در شرايط کنوني براي ما بسيار مهم هستند افزود: موافقتنامه تجارت آزاد ميان ايران و اوراسيا هم اکنون موقت است و ما اين موافقتنامه را با ۸۶۰ قلم کالا به مدت يکسال اجرا ميکنيم، اما از سال دوم يعني ۵ آبان ۹۹ وارد مذاکرات براي تجارت آزاد ميشويم.
به گفته اين مقام مسئول، برخيها فکر ميکنند اگر رقم واردات ما بيش از يک ميليارد دلار است، يعني ما به طرف مقابل تخفيف داديم؛ در حالي که موافقتنامه به دو شکل است؛ يعني برخي از اقلام را تخفيف گرفتيم و برخي از اقلام را طرف اوراسيايي تثبيت تعرفه کرده است؛ بنابراين ما حدود ۲۰ درصد اقلام را به طرف اوراسيايي تخفيف داديم و حدود ۸۰ درصد اقلامي است که تثبيت تعرفه شده است؛ يعني از ساير کشورها هم با همين تعرفه ميتوانستيم وارد کنيم.
زادبوم اظهار داشت: موافقتنامه موقت تجارت آزاد نشان ميدهد که ادامه کار ما براي تجارت آزاد بسيار مثبت است و فضا و ظرفيت خوبي در اين باره وجود دارد، اما افزايش صادرات ما به اوراسيا با مشکلاتي هم مواجه است. به طور نمونه زيرساختهاي لجستيک، جادهها، دروازههاي مرزي، حمل و نقل و کشتيراني ما به سمت روسيه و قزاقستان نياز به توسعه دارد که اگر نتوانيم همزمان با افزايش تجارت با اوراسيا زيرساختهاي لجستيک خود را تقويت کنيم اين تخفيف در تعرفهها فايده زيادي نخواهد داشت.
رئيس سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: موضوع دوم ميان دو طرف ايراني و اوراسيايي، تامين مالي است يعني هم صادرکننده ايراني و هم صادرکننده اوراسيايي بايد بتوانند از خطهاي اعتباري خاصي براي توسعه تجارت استفاده کنند.
حجم تجارت کنوني ايران و مجمع اقتصادي اوراسيا، حدود ۲.۵ ميليارد دلار است
زادبوم ادامه داد: موضوع سوم همسان سازي و انطباق استانداردهاي ما و اوراسيا در بخش صنعتي و بخش قرنطينه گياهي، حفظ نباتات و دامپزشکي است که با تشکيل کارگروهي در حال پيگيري است.
وي تصريح کرد: تيرماه گذشته کارگروه مشترک با وزير تجارت اوراسيا برگزار و اتفاقات، دستاوردها و مشکلات موافقتنامه موقت تجارت آزاد را از ۵ آبان سال گذشته تاکنون تحليل و بررسي کرديم. تصميم گرفتيم با بررسي اين مشکلات قبل از آبان ۹۹ براي موافقتنامه تجارت آزاد آماده شويم که اين مذاکرات بر اساس شيوه نامه ميان ايران و مجمع اقتصادي اوراسيا حداکثر ميتواند دو سال به طول بيانجامد.
زادبوم، حجم تجارت کنوني ايران و مجمع اقتصادي اوراسيا را حدود ۲.۵ ميليارد دلار بيان کرد و گفت: پيش بيني ما اين است اگر تجارت آزاد را با کشورهاي اوراسيا اجرايي کنيم حجم تجارت ما با اوراسيا ميتواند به ۴ برابر کنوني يعني ۱۰ ميليارد دلار در ۴ تا ۵ سال آينده افزايش يابد که البته بخش عمدهاي از آن ميتواند صادرات ما باشد ضمن اينکه واردات ما هم بيشتر کالاهاي اساسي است.
وي افزود: هدفگذاري براي افزايش مبادلات با اوراسيا يعني افزايش مبادلات با کشورهاي همسايه، زيرا سه کشور از ۵ کشور اوراسيا با ايران همسايه هستند.
رئيس سازمان توسعه تجارت با بيان اينکه در شرايط تحريمي تمرکز ما افزايش سهم تجارت با کشورهاي همسايه است ادامه داد: در سال ۹۷ صادرات ما به کشورهاي همسايه، ۵۴ درصد از کل صادرات و در سال ۹۸ حدود ۶۰ درصد بود که در سال ۹۹ هدفگذاري کرديم تا اين ميزان به ۷۱ درصد برسد که اگر اين روند ادامه يابد با توجه به نزديکي مردمان اين کشورها به همديگر و وجود مرزهاي زميني و آبي اين موضوع ميتواند بسياري از نقشههاي تحريمي را نقش بر آب کند.
زادبوم گفت: بيشترين اقلامي که در آن رشد صادرات به اوراسيا داشتيم محصولات کشاورزي بود به طور نمونه در ۸ ماه گذشته حدود ۸۳ ميليون دلار سيب درختي به محدوده اوراسيا صادر کرديم ضمن اينکه پسته، کيوي، کشمش، فلفل فرنگي، خيار، خرما، کاهو، گل کلم و فرش عمده کالاهاي صادراتي به اوراسيا بود.
اين مقام مسئول توضيح داد: اين در شرايطي است که از ۱۵ اسفند سال گذشته تا آخر ارديبهشت امسال بيش از ۲۰ مرز زميني ما به علت کرونا بسته بود و اين ميزان صادرات فقط از طريق مرزهاي دريايي به اوراسيا اتفاق افتاد؛ ضمن اينکه صنايع غذايي به ويژه صنايع کنسروي و صنايع حلال، بيشترين رشد صادراتي به اوراسيا را داشت.