تاثیر کرونا بر امنیت غذایی در کشورهای جهان

ايرنا/ تشديد شيوع ويروس مرگبار کرونا که هر روز به شمار قربانيان آن افزوده ميشود، سبب بروز اختلال در زنجيره تامين مواد غذايي در جهان شده و آمارها نشان مي دهد کاهش شمار نيروي کار در بخش کشاورزي بدنبال داشته است.
شيوع ويروس کرونا در جهان حدود ۶ ماه پيش آغاز شد و مردم جهان که خود را براي قرنطينه آماده ميکردند، سراسيمه به سوي فروشگاهها شتافتند و ذخيرهسازي مواد غذايي از جمله آرد آغاز شد.
ابتدا تصور عمومي اين بود که اختلالي در عرضه مواد غذايي به وجود آيد، اما کمکم فروشندگان و مقام هاي ذيربط اعلام کردند که کمبود مواد غذايي وجود ندارد و التهاب خريد مواد غذايي و انبار سازي آن، کمکم فروکش کرد.
مسالهاي که در چند ماه نخست شيوع اين بيماري در جهان بوجود آمد؛ ايجاد تغيير در رساندن مواد غذايي از مزرعه به سفره مردم بود، زيرا فعاليت وسايل حملونقل و پروازهاي هوايي به حال تعليق درآمده بود و تحويل مواد غذايي تازه تا چند وقت دستخوش تغييرات شد.
کارشناسان معتقدند: بحران کرونا در دراز مدت و اعمال قرنطينه، تاثيراتي را بر امنيت غذايي جهان خواهد گذاشت و جمعيت آسيب پذير جهان را با ناامني غذايي روبرو خواهد ساخت.
اکنون به سبب تداوم قرنطينه در برخي از کشورها، ميليونها نفر از کارکنان رستورانها، صنعت گردشگري، هتلها، صنعت هواپيمايي از کار بيکار شده اند و بيم آن ميرود با بروز موج دوم کرونا و توسعه بحران اقتصادي، به شمار بيکاران افزود شود.
هشدار فائو درباره آسيب تاثيرات منفي ويروس کرونا به کارگران غيررسمي
سازمان خواربار و کشاورزي ملل متحد (فائو) هشدار داد که در بسياري از کشورهاي جهان، کارگران غيررسمي، جمعيتهاي آسيبپذير شهرنشين و ديگر اقشاري که وابستگي زيادي به فعاليت بازارها دارند احتمالا در معرض آسيب تاثيرات منفي ويروس کرونا قرار خواهند گرفت.
تاثيرها ميتوانند به شکل بالقوه خانوارهاي آسيبپذير را به سوي اتخاذ شيوه هايي مانند کاهش شمار وعدههاي غذايي، افزايش نرخ ترک تحصيل، کاهش امکانات در دسترس براي پوشش هزينههاي مرتبط با سلامت و پزشکي و ... سوق دهند.
فائو تصريح کرد: منطقه آسيا و اقيانوسيه، از افغانستان در غرب، تا مناطق پر جمعيت جنوب و جنوب شرق آسيا و جزاير پاسيفيک بايد راهکارها و رويکردهاي جديد براي مقابله با بيماري ويروس کرونا، رشد سوءتغذيه و تأثيرات تغييرات اقليمي بيابند.
به گفته « جونگجين کيم» دستيار مدير کل و نماينده فائو در منطقه آسيا و اقيانوسيه، امروز بايد شرايط پيشروي خود و اينکه جهان و منطقه را بازشناسيم و اينکه تغيير شرايط را بپذيريم و در رويارويي با اين چالشها، بايد راههاي جديدي را براي حرکت روبهجلو و تضمين امنيت غذايي پايدار بيابيم؛ همچنين براي مقابله با تهديدهايي که ممکن است در آينده شکل بگيرند آماده شويم.
روند کند اقتصاد جهاني موجب از دست رفتن گسترده فرصتهاي شغلي و در پي آن کاهش شديد درآمدها و کمکهاي مالي در آسيا و اقيانوسيه شده است.
فائو در گزارش خود آورده، مجموع اين عوامل ممکن است باعث آن شود تا تهيه و دسترسي به غذا، بويژه غذاهاي مغذي، براي برخي اقشار جامعه از جمله افراد فقير و همچنين گروههاي آسيبپذير، شامل زنان، کودکان و افراد توانياب بهمانند گذشته مقرونبهصرفه و امکانپذير نباشد.
واقعيت اينکه در چند ماه گذشته توليد کشاورزي و زنجيره تأمين مواد غذايي کمتر تحت تأثير قرار گرفته و قيمتهاي بينالمللي بازار مواد غذايي تغييرات شديدي را تجربه نکرده است، فائو هشدار ميدهد هرگونه اختلال يا فروپاشي احتمالي در نظامهاي بازاريابي، حملونقل و تجارت بر اثر همهگيري جهاني بيماري ويروس کرونا ميتواند موجب کمبود يا دسترسي نداشتن به مواد غذايي در برخي مناطق در برخي بازههاي زماني شود.
کشورهاي فقير، فقيرتر شدند
اين گزارش همچنين نشان ميدهد که کشورهايي که درگيري هاي نظامي دارند، يا پديده پناهجويان آنها تحت تاثير قرار داده و يا بهطور ويژه در معرض بلاياي طبيعي شديد قرار دارند، وضعيتي شکنندهتر دارند.
فائو افزوده است، کشورهاي مزبور احتمالا تحت تأثير شديد بيماري ويروسکرونا قرار گرفتهاند و در نتيجه وضعيت وخيمتري را از نظر ناامني غذايي و سوءتغذيه تجربه ميکنند.
به گزارش تارنماي سازمان ملل، صندوق کودکان ملل متحد (يونيسف) در گزارشي هشدار داد که شيوع کرونا ميتواند موجب افزايش شمار افراد گرسنه در جهان شود به نحوي که تا پايان ۲۰۲۰ باعث گرسنگي بيش از ۱۳۲ ميليون نفر در جهان شود.
يونسکو در گزارش مي افزايد، همزمان با اينکه در پيشرفتها در مقابله با چالش گرسنگي در جهان تاخير ايجاد شده، شيوع کرونا در حال تشديد آسيبپذيريها و ناتواني سيستم غذايي جهان ميشود.
«آنتونيو گوترش» دبيرکل سازمان ملل پيشتر درباره بحران غذايي در جهان و تشديد آن در نتيجه شيوع کرونا هشدار داده بود.
وي ضمن تاکيد بر اينکه نظام غذايي جهان شکست خورده و همهگيري کوويد-۱۹ در حال تشديد اوضاع است، خواستار اقدام فوري براي جلوگيري از يک وضعيت فوقالعاده در ارتباط با غذا در جهان شد که ممکن است بر زندگي ميليونها انسان اثر بگذارد.