تغییر ریل تأمین مالی اقتصاد از بانک به بورس

فارس/ وزير امور اقتصادي و دارايي امروز در جمع فعالان بازار سرمايه گفت: ريل تأمين مالي اقتصاد کشور از منابع بانکي به منابع بازار سرمايه و بورس تغيير مييابد.
فرهاد دژپسند امروز در جمع فعالان بازار سرمايه در محل وزارت اقتصاد به بررسي وضعيت بازار سرمايه و بورس پرداخت که بخشي از اين جلسه به صورت زنده از شبکه خبر پخش شد.
دژپسند در اين جلسه گفت: يک روزي نفت به عنوان منابع اصلي بودجه کشور بود و خدماتي مانند آموزش رايگان، بهداشت و درمان با بودجه نفت تأمين ميشد اما امروز بايد خدمات مهم دلت از ماليات تأمين شود که آن هم نيازمند افزايش ظرفيت اقتصاد است تا ماليات از آن برداشت شود.
وي افزود: وقتي ميگوييم نفت نباشد و به جاي آن از ماليات تأمين شود يعني بايد يک اقتصاد پويا و قوي داشته باشيم که امکان دريافت ماليات و تأمين ماليه عمومي وجود داشته باشد.
وزير امور اقتصادي و دارايي همچنين گفت: امروز انگار نفت نداريم، بانکها هم براي يک دوره خوب نقش ايفا کردند، اما الان بايد بانکها به جايي برگردند که فلسفه ذاتي بازار پول تعريف شده است. به ناچار بايد به کريدور اصلي و ذاتي اقتصاد يعني تأمين مالي از طريق بورس و بازار سرمايه برگرديم.
دژپسند تأکيد کرد: اولين جا تقابل فرهنگ بازار سرمايه و فرهنگ اقتصاد نفتي است. اگر اين تقابل و با تأکيد ميگوييم تقابل نه اينکه تفاوت بين فرهنگ نفتي و رانتي، رخوت، سستي، تکيه بر ديگران، چشم به دست دولت داشتن با فرهنگ بازار سرمايه باشد يعني فرهنگ عقلانيت، حسابگري، ريسکپذيري، مسئوليتپذيري و بلندمدتنگري بايد جايگزين فرهنگ نفتي شود.
وي اين را هم گفت: وقتي يک نفر به عنوان سرمايهگذار خرد وارد بازار سرمايه ميشود چشمش فقط به بازدهي است اما اگر گرفتار کوتاهمدت شديم يک انحراف است. اگر هر روز انتظار داشتيم بازار 5 درصد رشد کند يک اشکال در کار وجود دارد. بنابراين بايد فرهنگ بازار سرمايه حاکم شود و تغيير در رويکرد انجام شود چون ما گرفتار حواشي بازار هستيم. آيا الان بحران يا شبهه بحران و يا نوسانگيري است.
وزير امور اقتصادي و دارايي افزود: هنوز فرهنگ بازار سرمايه قوام و استقرار لازم را پيدا نکرده است. حتي در درون شما فعالان بازار هم نهادينه نشده است که فرمايش برخي از شما نشان ميدهد.
دژپسند ادامه داد: راهحل براي در امان ماندن از زلزله اين است که پايهها را مستحکم بسازيم و فقط دنبال راه فرار و خروج نباشيم. همانگونه که کشورهاي زلزلهخيز صنعت ساختمان را مطابق زلزله تغيير ميدهند و مستحکم ميکنند تا زلزله کمتر اثر را داشته باشد. در بازار سرمايه هم بايد فرهنگ ساختار و ابزارها به گونهاي چفت و بست شود که از قبل پايداري پايهها صورت بگيرد.
يک روزي 700 هزار فعال در بازار سرمايه بودند الان ميگويند 5 ميليون نفر
وي افزود: بايد کسي که وارد بازار سرمايه ميشود خودش را طوري تربيت کند که با وزش باد مثل بيد نلرزد. بنابراين بازار سرمايه جزو رکن اصيل اقتصاد است و نبايد نگران باشيم که مردم به اين بازار روي آوردهاند.
وزير امور اقتصادي و دارايي اظهار داشت: يک روزي 700 هزار فعال در بازار سرمايه بودند الان ميگويند 5 ميليون نفر و با اغماض 8 ميليون نفر هستند. بنابراين نه 5 ميليون و نه 8 ميليون نفر زياد هستند و نه اين اعداد کوچک هستند. بنابراين چرا احساس ميشود که حضور مستقيم مردم در بورس نگرانکننده است و بايد مردم از طريق صندوقهاي سرمايهگذاري وارد شوند.
به گفته دژپسند، براساس تحقيقي که در سازمان بورس انجام شده کمتر کشوري وجود دارد که دامنه نوسان در بورس يک تا 2 درصد باشد. در برخي از کشورها دامنه نوسان تا 30 درصد هم وجود دارد.
وي افزود: راهکار ما براي بازار سرمايه استحکام و استقرار بازار سرمايه توانمند، زاينده، بالنده و پويا است که بايد فعالان بازار اين راهکارها را بدهند.
وزير امور اقتصادي و دارايي همچنين گفت: برخي از اعضاي جلسه به جلسه ديگري رفتند که در مورد 15 پروژه وزارت راه و شهرسازي تشکلي شده است که پيشنهاد دادهاند اين پروژهها به صورت سهامي عام يا صندوق پروژه و يا به روشهاي ديگر تأمين مالي از طريق بورس اجرا شوند و جدول زماني براي تأمين مالي از بورس تهيه کنند.