نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
اقتصادی

عقبگرد سهام بورسی در ۲۹ صنعت

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
عقبگرد سهام بورسی در ۲۹ صنعت

دنياي اقتصاد/ دقيقا يک ماه از زماني که شاخص سهام به قله ۲ ميليون و ۷۸ هزار واحد رسيد، مي‌گذرد و در اين مدت دماسنج اصلي تالار شيشه‌اي با عقبگرد ۲۵ درصدي مواجه شده است. بررسي‌هاي آماري از عملکرد صنايع ۳۸گانه بورس نشان مي‌دهد افزون بر چهار پنجم گروه‌ها (۸۴ درصد) با عقبگرد بيش از ۲۰ درصدي از نقطه اوج خود مواجه شده‌اند و بعضا به قيمت‌هاي ابتداي سال بازگشته‌اند. هر چند برخي صنايع نيز با صلاحديد مقام ناظر و به واسطه بازنشدن نمادهاي متوقف خود از اصلاح بيشتر در امان ماندند. در ميان صنايع با کمترين ميزان اصلاح قيمتي نام يک گروه خودنمايي مي‌کند.
 
بورس تهران ۲۱ روز است که وارد فاز اصلاحي شده و از نقطه اوج خود در ۱۹ مردادماه که نماگر اصلي اين بازار به ارتفاع بي‌سابقه ۲ ميليون و ۷۸ هزار واحد رسيده بود، با عقب‌نشيني ۱۲/ ۲۵درصدي مواجه شده است. شاخص کل هم‌وزن که نشان از اثرگذاري يکسان نمادها دارد نيز کاهش ۲۰ درصدي را ثبت کرده است. اين اختلاف ميان دو نماگر اصلي بورس تهران البته نه به معناي کاهش قيمت بيشتر بزرگان بازار بلکه به دليل معاملات کم‌مقدار کوچکترها و پرنشدن حجم مبنا بود. عاملي که سبب شد قيمت پاياني سهام کوچک افت کمتري را تجربه کرده و اصلاح شاخص هم‌وزن را محدودتر کند.  «دنياي‌اقتصاد» بر آن شد تا به بررسي ميزان اصلاح صنايع بورسي از نقطه اوج قيمت‌ها (که البته ممکن است با زمان اوج شاخص‌کل همسان نباشد) بپردازد.  بررسي‌ها از عملکرد ۳۸‌گروه فعال بورسي نشان مي‌دهد بيش از چهارپنجم (۸۴درصد) صنايع با اصلاح بيش از  ۲۰ درصدي مواجه شده‌اند و البته معدود گروه‌هايي نيز بودند که حتي در زمان عقب‌نشيني نماگرهاي اصلي بازار سهام مقاومت کرده و از اصلاح در امان مانده‌اند.

زيان‌ده‌ترين صنايع بورس کدامند؟
در اين ميان گروه ساير معادن با تک سهم «کماسه» نسبت به قله يعني ۷ تيرماه سال‌جاري با عقبگرد ۴/ ۵۵ درصدي قيمت مواجه شده است. در حال‌حاضر قيمت هر سهم «کماسه» به  ۲۸ ارديبهشت ماه سال ۹۹ بازگشته است. زراعتي‌ها ديگر گروهي هستند که بيشترين زيان را به سهامداران خود تحميل کرده‌اند. اين صنعت ۴ سهم بورسي «زپارس»، «زکوثر»، «زمگسا» و «سيمرغ» را در خود جاي داده و ۲۹ تيرماه توانست در اوج قيمتي قرار گيرد. در حال‌حاضر اما ميانگين قيمت سهام زيرمجموعه اين گروه با افت ۳/ ۴۴ درصدي به ۲۰ فروردين‌ماه سال‌جاري بازگشته است.


زياني که مي‌توانست بدتر باشد
و اما خودروساز‌ها؛ گروه پرحاشيه بورس تهران که يا در صف خريد قفل مي‌شود يا در صف فروش. اين گروه از خودروسازان مطرح و جمعي از قطعه‌سازان تشکيل شده و در ۶ مرداد ماه توانست به ارتفاعي تاريخي دست يابد. اما گروه خودرو يکي از زيان‌ده‌ترين صنايع بورس در دوره اصلاح اخير بوده و با کاهش ۱/ ۴۴ درصدي شاخص صنعت خود به ميانگين قيمت‌ها در ۸ تيرماه رسيده، در حالي‌که طي روزهاي گذشته دو ليدر اصلي اين گروه يعني «خودرو» و «خساپا» با عنايت به انتشار اطلاعات بااهميت گروه الف متوقف شده‌اند و بنا به ملاحظاتي تاکنون به گردونه معاملات بازنگشته‌اند. چه‌بسا در صورت بازگشايي نمادهاي مذکور که طبق قانون بدون محدوديت دامنه نوسان خواهد بود، شايد درصد اصلاح شاخص صنعت اين گروه به مراتب بيشتر مي‌شد و حتي در رتبه اول زيان‌ده‌ترين گروه نيز قرار مي‌گرفت.

عملکرد شاخص‌سازها در دوره افول
بد نيست نگاهي نيز به صنايع بزرگ بازار بيندازيم. صنايعي که نيمي از ارزش کل بورس تهران را در اختيار دارند و نقش بسزايي در تعيين جهت شاخص کل ايفا مي‌کنند. گروه محصولات شيميايي يا همان پتروشيمي‌ها با سهم ۱۹درصدي از ارزش کل بورس تهران لقب  بزرگ‌ترين گروه را به خود اختصاص داده است. اين گروه ۱۹مردادماه يعني درست در زمان اوج شاخص کل، به سقف تاريخي رسيد و از آن زمان تاکنون با کاهش ۵/ ۲۳ درصدي ميانگين قيمت سهام خود مواجه شده؛ رخدادي که قيمت سهام پتروشيمي را به ۹تيرماه رسانده است.  دومين گروه بزرگ بورس تهران فلزات اساسي با سهم ۹/ ۱۵ درصدي از ارزش کل بازار هستند. در اين گروه دو غول بورسي يعني «فولاد» و «فملي» جاي گرفته‌اند که به ترتيب در رده دوم و سوم بزرگ‌ترين شرکت‌هاي بورس نيز قرار مي‌گيرند. فلزي‌ها ۴ مردادماه به قله رسيدند و از آن زمان تاکنون اصلاح ۲۰ درصدي را ثبت کرده‌اند؛ افت قيمتي که ميانگين قيمت سهام زيرمجموعه اين گروه را به ۱۴ تيرماه رساند. البته عملکرد به نسبت مناسب «فملي» نسبت به ديگر هم‌گروهي‌هايش در زمان اصلاح شاخص کل مانع از افت بيشتر شاخص اين صنعت شد.  گروه چندرشته‌اي صنعتي با سردمداري «شستا» ديگر صنعت بزرگ بورس تهران است که ۴/ ۱۰ درصد از ارزش کل بورس تهران را از آن خود کرده‌ است. اين گروه ۲۰ مردادماه (در زماني که هنوز شاخص کل بورس تهران در محدوده ۲ ميليون واحدي قرار داشت) به اوج رسيد و پس از آن زياني معادل۲/ ۳۷ درصد به سهامداران خود تحميل کرد. اين افت قيمت صنعت چندرشته‌اي صنعتي را به عقبگرد، به ۱۵‌تيرماه، يعني دو ماه گذشته، مجبور کرد. اين گروه نيز حکايتي مشابه خودروسازان دارد. «شستا» ۱۷ شهريورماه اطلاعيه‌اي را روانه سامانه کدال کرده و نوشت: «درخصوص تغييرات با‌اهميت در عملکرد شـرکت‌هاي تحت‌کنترل، شـرکت سـرمايه‌گذاري نفت، گاز و پتروشـيمي تامين در سـهام شـرکت نفت ستاره خليج‌فارس، بر اساس نرخ‌هاي ابلاغي وزير نفت به شرکت‌هاي حاضر در صنعت پالايشي، به استحضار مي‌رساند تغييرات قيمت ميعانات گازي و فرآورده‌هاي نفتي داراي تاثير با‌اهميت در عملکرد مالي شـرکت نفت سـتاره خليـج‌فارس است.»  اين گزارش از آنجا که در زمره اطلاعات بااهميت گروه‌الف قرار مي‌گيرد، نماد معاملاتي شرکت سرمايه‌گذاري تامين‌اجتماعي را متوقف کرد و در حالي‌که عموما پس از اين توقف‌ها، نماد مذکور روز معاملاتي بعد به صورت حراج ناپيوسته و بدون محدوديت دامنه‌نوسان قيمت بازگشايي مي‌شود، اما با صلاحديد مقام ناظر اين اتفاق نيفتاد تا اصلاح‌قيمتي اين گروه به ۲/ ۳۷ درصد محدود شود.  پالايشي‌ها نيز از افت قيمت بيشتر در امان ماندند. اين گروه با سهم ۹ درصدي از ارزش کل بازار سهام، از ۷ مردادماه يعني زمان اوج قيمت زيرمجموعه‌هاي اين گروه تا پايان معاملات روز گذشته متحمل اصلاح ۹/ ۳۰ درصدي شده و به محدوده ۱۶ تيرماه رسيده، در حالي‌که چهار بزرگ اين گروه يعني پالايشگاه‌هاي تهران، اصفهان، تبريز و بندرعباس از ۱۲ شهريورماه به منظور بررسي وضعيت شفافيت اطلاعاتي ناشر حداکثر تا تاريخ ۲۶ شهريور تعليق شده‌اند. روز دوشنبه نيز اطلاعيه‌ اين پالايشگاه‌ها بابت اصلاح قيمت خريد نفت خام مرتبط با سه ماه اول ۹۹ مطابق ابلاغيه جديد وزارت نفت روانه کدال شد که با توجه به اطلاعات بااهميت گروه الف به بازگشايي بودن محدوديت دامنه نوسان ختم مي‌شد اما تا روز گذشته اين اتفاق نيفتاد تا پالايشي‌ها تا اين لحظه از افت بيشتر قيمت در امان بمانند.

بانکي‌ که از اصلاح گريخت
در ميان صنايع با کمترين ميزان اصلاح قيمتي نام گروه بانک‌ها و موسسات مالي خودنمايي مي‌کند. گروهي که در ۱۹مردادماه همزمان با قله تاريخي شاخص کل، به اوج قيمتي دست يافتند و از آن زمان تاکنون با اصلاح ۳/ ۱۶ درصدي به شاخص خود در ۱۵ تيرماه رسيده‌اند. در اين گروه نام بانک‌ها مطرح و بزرگي به چشم مي‌خورد که هرچند از شرايط مالي مناسبي برخوردار نيستند اما همواره مورد اقبال صاحبان نقدينگي قرار داشته‌اند. اما يکي از بزرگان اين گروه يعني بانک ملت از ۲۹ تيرماه به همان برخي از هم‌گروهي‌هاي خود براي برگزاري مجامع عمومي عادي سالانه به منظور تصويب صورت‌هاي مالي و مجمع عمومي فوق‌العاده به‌منظور تصميم‌گيري درخصوص افزايش سرمايه متوقف شد و با وجود اظهارنظرهاي گوناگون مديران اين بانک درخصوص بازگشايي بعد از عيد غدير اما به گردونه معاملات بازنگشت.

در حالي که غريب‌به‌اتفاق سرمايه‌گذاران بورسي يک ماه گذشته دل‌خون بودند، گروه منسوجات با تک سهم «نمرينو» نه‌تنها تن به اصلاح نداد بلکه روزهاي سبزي را نيز پشت‌سر گذاشت. اين سهم از ۱۹ مرداد تاکنون با رشد بيش از ۱۰ درصدي همراه شده و البته بخشي از سود خود را به دليل پرنکردن حجم مبنا و نرسيدن قيمت پاياني به آخرين معامله از دست داد. جدول مربوط به گزارش در ستون همين صفحه قرار دارد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره