پرواز قیمت مرغ صدای تولیدکنندگان را درآورد

باشگاه خبرنگاران/ قيمتهاي روزانه فروش مرغ در بازار، نشانگر مشکلات و سردرگمي مرغداران و توليدکنندگاني است که براي تهيه نهادههاي دام و طيور با نرخهاي عجيب رو به رو ميشوند.
چند ماهي است که نوسان قيمت نهاده هاي دامي و کمبود عرضه در سامانه بازارگاه، توليدکنندگان صنعت دام و طيور کشور را با مشکلات عديده اي مواجه کرده است.
علي رغم رشد چند برابري قيمت ذرت، کنجاله سويا و ساير ريزمغذي ها، تخم مرغ کمتر از قيمت تمام شده توليد و حتي نرخ مصوب عرضه مي شود که استمرار اين روند صنعت مرغداري را به تعطيلي مي کشاند چرا که ديگر توليدکنندگان قادر به ادامه زيان هاي پي در پي نيستند.
بسياري از مسئولان بر اين باورند که با وجود تامين بخش اندکي از نياز مرغداران از سامانه بازارگاه، اما مسئولان ستاد تنظيم بازار بر مبناي نهاده با نرخ مصوب قيمت تخم مرغ و مرغ را اعلام مي کنند که اين امر با واکنش شديد توليدکنندگان به سبب نبود سنخيت در هزينه هاي توليد و فروش مواجه مي شود.
ماجرا تنها به اين جا ختم نمي شود چرا که هر از گاهي مسئولان امر براي تنظيم بازار داخل، صادرات محصولات پروتئيني را متوقف مي کنند که اين امر از دست دادن بازارهاي هدف و جايگزيني ساير رقبا را به همراه خواهد داشت.
تاثير سو افزايش قيمت نهاده هاي دامي بر بازار مرغ
حال به سراغ مسئولان ذي ربط مي رويم تا از آخرين جزئيات توليد تخم مرغ به عنوان يکي از ارزانترين محصولات پروتئيني و زيان صنعت طي ماه هاي اخير با خبر شويم:
عظيم حجت، عضو هيئت مديره اتحاديه مرغداران گوشتي در واکنش به اعتراض هاي اخير پيرامون قيمت بالاي مرغ در بازار اظهار کرد: با توجه به آنکه هزينه هاي توليد بيش از اعداد و ارقامي است که توسط ستاد تنظيم بازار ابلاغ شده، قيمت مصوب مرغ جوابگوي هزينه هاي توليد نيست.
وي افزود: مسئولان ستاد تنظيم بازار به سهولت مي توانند با رصد سامانه بازارگاه از ابتداي سال بررسي کنند که چه ميزان نهاده از اين طريق و چه ميزان از بازار آزاد تامين مي شود که محاسبه متوسط اين عدد هزينه توليد را نشان مي دهد.
حجت برآورد هزينه توليد را راهکار اصلي برون رفت جامعه از بلاتکليفي دانست و گفت: بنابر آمار هيچ يک از مرغداران از ابتداي سال ۱۰۰ درصد نهاده ها را با نرخ مصوب تامين نکردند و بخش عمده ذرت و کنجاله مورد نياز را از بازار آزاد با اختلاف چند برابري نسبت به نرخ مصوب دريافت کردند.
اختلاف ۴ برابري هر کيلو کنجاله سوي در بازار با نرخ مصوب
عضو هيئت مديره اتحاديه مرغداران گوشتي ادامه داد: در حال حاضر مرغداران هر کيلو کنجاله سويا را با نرخ ۱۲ هزار تومان از بازار آزاد خريداري مي کنند که اين نرخ بيانگر اختلاف بيش از ۴ برابري با نرخ مصوب است که در افزايش هزينه هاي توليد تاثير بسزايي دارد.
به گفته وي، با وجود افزايش هاي توليد و اختلاف چندبرابري نرخ مصوب ذرت و کنجاله نسبت به بازار آزاد، عرضه مرغ و تخم مرغ با نرخ هاي فعلي براي توليدکنندگان صرفه اقتصادي ندارد.
حجت از اُفت عرضه کنجاله سويا از طريق سامانه بازارگاه در مرداد نسبت به ماه هاي اخير خبر داد و گفت: توليدکنندگان براي تامين نياز کشور چاره اي جز خريد نهاده با هر قيمتي در بازار ندارند که اين امر تمايل به جوجه ريزي را کاهش داده است.
اين مقام مسئول با اشاره به اينکه کاهش جوجه ريزي، قيمت جوجه را به شدت کاهش داده است، بيان کرد: نوسان قيمت ذرت و کنجاله سويا نشان مي دهد که در تامين نهاده دامي از ابتداي سال برنامه ريزي صحيحي صورت نگرفته است به طوريکه هيچ يک از استان ها نمي دانند در ماه بعد چه ميزان ذرت و کنجاله قرار است با نرخ مصوب اختصاص داده شود که همين امر موجب شده مرغدار با چشم بسته اقدام به جوجه ريزي کند.
حجت با اشاره به تاثير سو نوسان قيمت نهاده ها بر بازار مرغ بيان کرد: خريد هر کيلو کنجاله سويا با نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲هزار تومان بدان معناست که قيمت مرغ به بالاي ۲۰ هزار تومان در بازار مي رسد، در غير اين صورت توليد توجيه اقتصادي ندارد.
عضو هيئت مديره اتحاديه مرغداران گوشتي ادامه داد: با توجه به آنکه افزايش قيمت و کمبود نهاده در اُفت جوجه ريزي تاثيري بسزايي دارد، از اين رو پيش بيني مي شود که اگر تدابير مناسبي انديشيده نشود، در آينده اي نه چندان دور شاهد التهاب قيمت مرغ در بازار خواهيم بود.
تبديل ارزانترين پروتئين در دسترس خانوار به کالاي لاکچري!
حبيب اسداله نژاد نايب رئيس کانون انجمن صنفي مرغداران گوشتي در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزي با اشاره به اينکه قيمت مصوب مرغ جوابگوي هزينه هاي توليد نيست، اظهار کرد: با توجه به کاهش قدرت خريد خانوار در شرايط فعلي اقتصادي، افزايش قيمت مرغ آحاد جامعه را در تامين مايحتاج زندگي با مشکلات متعددي روبرو مي کند.
وي افزود: اگرچه توليدکنندگان شرايط مردم را درک مي کنند و حاضر نيستند. که ارزانترين پروتئين دسترس خانوار به کالاي لاکچري تبديل شود، اما طي ماه هاي اخير به سبب افزايش قيمت نهاده ها محصولشان را با زيان فروختند که استمرار اين روند خروج مرغداران از چرخه توليد را به همراه دارد.
اسداله نژاد ادامه داد: دستگاه حاکميتي به عنوان متولي امر بايد نهاده را با نرخ مصوب تامين و در اختيار مرغدار قرار دهد، در غير اين صورت توليد دچار وقفه مي شود.
اين مقام مسئول با اشاره به اينکه واردات زيبنده ۱۰ کشور برتر توليدکننده مرغ در دنيا نيست، بيان کرد: در شرايطي که امکان صادرات بيش از يکميليونتن مرغ به بازارهاي هدف وجود دارد، مسئولان ذي ربط بايد چاره اي براي رفع بحران فعلي نهاده هاي دامي بينديشند، در غير اين صورت مرغداران يکي پس از ديگري از چرخه توليد خارج مي شود و کار به جايي مي رسد که براي تامين نياز کشور مجبور به واردات خواهيم شد.
نايب رئيس کانون انجمن صنفي مرغداران گوشتي ادامه داد: با وجود افزايش چشمگير قيمت دان و مشکلات واحدهاي مرغداري در تامين پيش بيني مي شود که اگر تدابيري براي رفع اين بحران انديشيده نشود، با چالش جدي در جهش قيمت در بازار مواجه خواهيم شد.
زيان ماهانه حداقل ۳۰۰ ميليارد توماني توليدکنندگان جوجه
غلامعلي فارغي رئيس انجمن توليدکننده جوجه يکروزه در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزي، با اشاره به اينکه صنعت مرغداري در حال تعطيلي است، اظهار کرد: علي رغم اعتراض مرغداران به افزايش و کمبود نهاده هاي دامي، گويا مسئولان صنعت مرغداري را فراموش کردند چرا که تاکنون تدابيري براي رفع اين بحران به کار نگرفتند.
وي افزود: با توجه به کمبود کنجاله سويا و ذرت با نرخ مصوب و اختلاف چندبرابري با نرخ بازار آزاد، رغبتي براي جوجه ريزي وجود ندارد.
فارغي ادامه داد: با وجود نوسان چشمگير قيمت نهاده هاي دامي، جوجه هاي توليدي بايد معدوم شوند يا تخم مرغ در دستگاه خوابانده نشود.
اين مقاممسئول توليد جوجه يکروزه را بالاي ۱۱۰ تا ۱۱۵ ميليون قطعه اعلام کرد و گفت: با وجود تلفات جوجه و اُفت وزن در فصل گرما انتظار مي رود که هر چه سريع تر تصميماتي در اين باره اتخاذ نشود، مرغدار با بحران جدي روبرو مي شود.
رئيس انجمن توليدکنندگان جوجه قيمت کنوني هر قطعه جوجه يکروزه را ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: اين در حالي است که قيمت تمام شده بالاي ۳ هزار و ۵۰۰ تومان است که با استمرار اين روند معلوم نيست چه بلايي سرمرغداران بيايد.
وي با اشاره به اينکه توليدکنندگان جوجه يکروزه ماهانه حداقل ۳۰۰ ميليارد تومان متضرر هستند، بيان کرد: در بخش گوشتي قيمت ها تا حدودي مناسب است، اما توليدکنندگان جوجه با زيان چشمگيري روبرو هستند.
اين مقام مسئول در پايان درباره چشم انداز توليد جوجه يکروزه تصريح کرد: با وجود بي توجهي مسئولان نسبت به صنعت مرغداري، چشم انداز روشني براي توليد متصور نيستيم چرا که اطلاعات درستي از تامين ارز، نوع ارز و جابه جايي قابل پيش بيني نيست.