چرا بورس به حسن روحانی بیاعتماد شد؟

تجارت نيوز/به نظر ميرسد سهامداران بازار سرمايه اعتمادشان را به رييسجمهوري مدتهاست از دست دادهاند. بورس ايران که در ۳۰ ارديبهشت به انتخاب دوباره حسن روحاني واکنش مثبت نشان داده و با رشد ۷۳۳ واحدي به رقم ۸۱ هزار و ۷۷ واحد رسيده بود، در ادامه فعاليت کابينه دوازدهم به نظر ميرسد به تدريج به روحاني بياعتماد شده است.
نخستين سال فعاليت کابينه دوازدهم که بورس همچنان در انزوا به سر ميبرد، بازار سرمايه چندان محور سخنرانيهاي حسن روحاني نبود. در سال 97 و با خروج امريکا از برجام که شوکهاي سنگين قيمت به بازار وارد شد و نگرانيها براي حرکت نقدينگي به بازار سکه و دلار بالا گرفت، بورس تا حدي به ادبيات سياستمداران راه پيدا کرد اما بازار سرمايه در اين سال به روحاني ترديد نشان داد.
به گونهاي که در 14 آبان سال 97 زماني که روحاني اعلام کرد که «بازار سرمايه ميتواند نقش بسيار خوبي در تحريم ايفا کند.»، شاخص کل بورس تقريبا واکنش خاصي به اظهارات روحاني نشان نداد و فقط با نيم درصد رشد به سطح 185 هزار و 100 واحدي رسيد.
در سال 97 کابينه دوازدهم براي کساني که به حراج سکه دولتي اعتماد کرده بودند ماليات در نظر گرفت و به وعدههايش درباره سپردهگذاران ارزي عمل نکرد. مجموع اين اتفاقات موجب شد که اظهارات بورسي شخص اول دولت در سال 98 مورد اعتماد واقع نشود. سالي که اوج اقبال بازار سرمايه به شمار ميآمد.
آغاز بياعتمادي به روحاني در سال اقبال بورس
در روز 22 مهر ماه سال گذشته که روحاني بورس را بازار «پرنشاط » خطاب کرده بود، بلافاصله پس از آن ريزش 11 هزار واحدي شاخص کل اتفاق افتاد و تا سطح 308 هزار و 978 واحدي پايين آمد. اين ريزش بازار که بسيار خبرساز شد، تا آن زمان جزو يکي از سنگينترين ريزشهاي بازار سرمايه در سالهاي گذشته بود.
در سال 99 هم سهامداران بياعتماديشان را به حسن روحاني بارها و بارها نشان دادند. در 19 ارديبهشت امسال که روحاني گفته بود «فضاي بورس را براي حضور مردم آماده کرديم.» شاخص کل 17 هزار واحد ريخت و به يک ميليون و 546 هزار واحد رسيد.
در 20 خرداد ماه سال 99 که حسن روحاني در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي، حاضر شده بود بورس را نقطه اميد توصيف و اعلام کرد که سازمان بورس از بازار سرمايه مراقبت ميکند اما شاخص کل بورس در پايان معاملات همان روز با کاهش 794 واحدي به عدد يک ميليون و 118 هزار و 118 واحد رسيد.
در تاريخ 22 مرداد ماه که حسن روحاني درباره گشايش اقتصادي وعده داد، سنگينترين ريزشهاي بورس شروع شد. در اين زمان که شاخص کل مرز دو ميليون واحد را رد کرده بود، با اُفت ۲۴ هزار واحدي وارد کانال يک ميليون و ۹۵۷ هزار و ۴۸۰ واحدي شد.
ريزش شاخص کل در روزهاي بعدي هم به صورت مقطعي ادامه داشت تا اينکه در دوم شهريور ماه سال 99 که شخص اول دولت وعده تحول بزرگ در بورس را رسانهاي کرد شاخص کل بورس دوباره روندي نزولي به خود گرفت و با بيش از ۶۵ هزار واحد کاهش به کانال يک ميليون و ۶۰۰ هزار واحد بازگشت.
هفته گذشته هم که روحاني وعده پيروزي بزرگ را در روز شنبه و يکشنبه هفته جاري اعلام کرد، شاخص کل بورس با ريزش بيشتر از 14 هزار واحدي مواجه شد و ريزش شاخص تا اواسط هفته ادامه يافت و شاخص را به ابتداي کانال يک ميليون و 600 هزار واحد عقب راند.
اين اتفاقات موجب شده است که بسياري از سهامداران به شوخي و جدي در فضاي مجازي از رييسجمهوري خواهش کنند که درباره بازار سرمايه سخنراني نداشته باشد تا شايد بازار به حالت عادي برگردد و برخي سهامداران بتوانند با کمترين زيان از اين بازار خارج شوند.
آنها معتقدند که دولت با تامين کسري بودجه خود از بازار سرمايه، دست از حمايت از بورس کشيده است و در صورت تداوم حضورشان در اين بازار با زيانهاي سنگينتري مواجه ميشوند. با اين حال همچنان دولتمردان حمايت از بازار سهام را در اظهارات خود دارند و به دنبال آن هستند که اعتماد به سياستگذاران به فضاي بازار سهام برگردد. آيا آنها ميتوانند سرمايه خدشهدار شده اعتماد را احيا کنند؟