اقتصاد جهان در دوران پساکرونا به کجا میرود؟

اقتصاد نيوز/ اغلب تحليلگران اقتصادي پيشبيني ميکنند که بحران بعدي جهان پس از کرونا مريضي اقتصادي باشد. مقاله جديد سايت پروجکتسينديکت بهترين و بدترين حالتهاي احتمالي ماههاي آتي را پيشبيني ميکند.
پس از گذشت بيش از 250 روز از اعلام اولين قرباني کرونا در چين، بسياري از تحليلگران در حال پيشبيني وضعيت آينده اقتصادي جهان هستند، پيشبينيهاي بسيار نااميد کننده. مجموعه از اين نظرات را ميتوان در مقاله تحليلي فورنپالسي با عناويني چون «اقتصاد عادي هرگز برنمي گردد» و «بسياري از مشاغل ازدسترفته هرگز برنخواهند گشت» ديد. پروجکتسينديکت در مقالهاي تحت عنوان «پاندمي عدم قطعيت» سناريوهاي خوشبينانه و بدبينانه آينده جهان در جدال با کرونا را ترسيم ميکند.
سناريوي خوشبينانه
خبرهاي خوب احتمالي: مديران کنترل کيفي حداقل دو واکسن نسل اول کويد-19 را تا پايان سال جاري تأييد ميکنند. با درايت و حمايتهاي فرضي نظارتي و مالي فوق العاده دولت، اين واکسنها حتي قبل از پايان آزمايشهاي باليني انساني در حال توليد خواهند بود. با فرض موثر بودن، شرکتهاي بيوتکنولوژي تا پايان سال 2020 حدود 200 ميليون دوز از اين واکسنها را در دست خواهند داشت و در پي توليد ميلياردها دوز ديگر هستند. توزيع اين واکسنها به خودي خود اقدامي عظيم خواهد بود، به اين دليل که مردم بايد از امنيت اين واکسنها مطمئن شوند.
در اين سناريو، شهروندان کشورهاي ثروتمندي که واکسن ميخواهند تا پايان سال 2021 ميتوانند آن را دريافت کنند و در چين تا آن زمان تقريباً همه واکسينه شده اند. چند سال بعد از آن، بخش عمدهاي از جمعيت جهان، از جمله کساني که در اقتصادهاي در حال ظهور و در حال توسعه زندگي مي کنند نيز به واکس کرونا دسترسي پيدا ميکنند.
به گفته پروجکتسينديکت، اين سناريو ميتواند ممکن باشد، اما عملي کردن آن قطعي نيست. زيرا ويروس کرونا ميتواند سرسخت تر از حد انتظار باشد و واکسنهاي نسل اول ممکن است فقط براي مدت کوتاهي مؤثر باشند يا عوارض جانبي بدتر از حد پيشبيني شده داشته باشند.
سناريوي بدبينانه
خبرهاي بد احتمالي: بحران هاي ديگر مانند افزايش شديد در تنشهاي تجاري ايالات متحده و چين، حمله تروريستي سايبري يا جنگ سايبري، يک فاجعه طبيعي مرتبط با آب و هوا يا يک زمين لرزه عظيم، ممکن است قبل از پايان اين بحران رخ دهد. علاوه بر اين، حتي سناريوي خوشبينانه لزوماً به معناي بازگشت سريع به سطح درآمد پايان 2019 نيست. رونق اقتصادي بعد از پاندمي اگر صورت بپذيرد ممکن است سالها طول بکشد تا به بهبود اقتصادي يعني بازگشت به درآمد سرانه قبل از بحران، برسد.
اگرچه، همهگيري مسئله عظيم نابرابري را در اقتصادهاي پيشرفته برجسته کرده است، اما کشورهاي فقير به مراتب بيشتر رنج مي برند. بسياري از بازارهاي نوظهور و اقتصادهاي در حال توسعه احتمالاً سالها با کرونا دست و پنجه نرم ميکنند و به احتمال واقعي يک دهه توسعه اقتصادي را از دست مي دهند. اين دولتها، همچنين توانايي ارائه حمايت مالي اضطراري را در مقياسي که کشورها مانند ايالات متحده، اروپا و ژاپن انجام مي دهند، ندارند. رکودهاي طولانيمدت در کشورهاي کم درآمد احتمالاً منجر به همهگيري بحرانهاي مالي و تورم خواهد شد.
همچنين، بحران کرونا ميتواند در کشورهاي پيشرفته نيز زخمهاي عميق و پايداري ايجاد کند. به دليل نگراني در مورد عود بهداشت عمومي يا بيماري همهگيري ديگري، بسياري از بنگاهها ممکن است در مورد سرمايهگذاري و استخدام محتاط تر شوند.