8 برابر درآمدهای نفتی امسال رانت توزیع شد!

تجارت نيوز/بررسيها از تورم محصولاتي که ارز ۴۲۰۰ توماني گرفتهاند نشان ميدهد توزيع اين رانت اثري در کنترل قيمت نداشته و اين محصولات هم سطح با تورم کل، افزايش قيمت داشتند. در مقابل رانت توزيع شده به اين بهانه، ۴۰۰ هزار ميليارد توماني (از سال ۹۷ تاکنون) برآورد ميشود که هشت برابر درآمدهاي نفتي امسال است.
تخصيص دلار 4200 توماني که از فروردين ماه سال 97 تصويب شد قرار بود روي قيمت کالاهاي اساسي تاثيرگذار باشد و تامين اين کالاها را براي مردم با قيمت پايينتري فراهم کند، طي 30 ماه گذشته دولتيها با اين بهانه سياست ارز ارزان را متوقف نکردهاند.
اين که ارزانفروشي دلار توسط دولت تاثيري روي قيمت کالاها ندارد را بارها کارشناسان و اقتصاددانان گوشزد کردهاند، حتي محمدباقر نوبخت، رئيس سازمان برنامهوبودجه نيز در فروردين ماه سال گذشته اعتراف کرد که مردم از اين ارزانفروشي منتفع نميشوند.
وي گفت: بايد قبول کنيم که شيوه کنوني پرداخت ارز ۴۲۰۰ توماني به کالاهاي اساسي درست نيست و اين منافع به دست مردم نميرسد.
با اين اعتراف صريح اما همچنان اين ارز ارزانتر از بازار تخصيص داده ميشود، حتي در شرايطي که در خرداد ماه امسال نوبخت درباره بودجه نفتي گفت: همواره حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد بودجه از محل درآمدهاي نفتي بوده و امسال در بهترين شرايطي که در بودجه پيشبيني شده است، ۴۹ تا ۵۰ هزار ميليارد تومان درآمد از محل فروش نفت است.
به نظر ميرسد دولتيها به اعترافات خود نيز پايبند نيستند، نوبخت در مرداد ماه با حمايت از سياست دلار 4200 توماني درباره ادامه اين سياست توسط دولت اينطور استدلال کرد: با ورود يک دلار به کشور و تبديل آن به ارز نيمايي حدود ۱۸ هزار تومان به خزانه واريز ميشود و اينگونه دست ما از نظر ريالي بازتر هست تا اينکه آن ارز به ارز ۴۲۰۰ توماني تبديل شود. بنابراين دولت ترجيح ميدهد کالاها را با ارز ۴۲۰۰ توماني وارد کند نه ارز ۱۸ هزار توماني تا رفاه بيشتري حاصل شود.
طبق گزارش دنياي اقتصاد، از نظر آماري، تخصيص ارز ارزان قيمت در کالاها در زمان تخصيص باعث تثبيت قيمت نشده و پس از حذف نيز، قيمتها تغييري نداشته است.
در واقع اين ارزها که قرار بود به معيشت خانوارها کمک کند به رانت تبديل شده که برآورد حجم رانت توزيع شده ارز ترجيحي از سال ۹۷ عددي بالغ بر ۴۰۰ هزار ميليارد تومان بوده که هشت برابر درآمدهاي نفتي امسال است.